Brasil på hodet ut av VM: Belgia til semifinale

Neymar og Brasil må reise hjem etter en festforestilling av en fotballkamp.

UTSLÅTT: Neymar og Brasil ble slått ut av Belgia i kvartfinalen fredag kveld.

BRASIL - BELGIA 1–2

I VM på hjemmebane for fire år siden endte det i tragedie mot Tyskland i semifinalen. I Russland endte det - om ikke i tragedie - i en skuffende tidlig exit fra VM for Brasil.

Sør-Amerikas siste gjenværende representant i VM hadde sluppet inn bare ett eneste mål før kvartfinalen. Den statistikken sørget Belgia for å ødelegge i en høydramatisk fotballkamp i Kazan fredag kveld.

Belgia vant 2–1 og møter Frankrike i semifinalen i St. Petersburg tirsdag.

– Det var noen utrolige hjerter der ute. Man må akseptere at Brasil har en slik kvalitet at de kan bryte deg ned, men disse guttene sto imot. De fortjener en helt spesiell status hjemme i Belgia, sa Belgias landslagssjef Roberto Martínez i intervjuet vist på NRK etter kampslutt.

Brasils landslagssjef, Tite, klarte å glede seg over at laget bidro til en uforglemmelig kamp.

– Det var en veldig imponerende kamp mellom to lag med fantastiske tekniske ferdigheter. Selv om jeg føler stor smerte fordi vi tapte, er dette en kamp alle fotballelskere vil gjenkjenne som vakker. Det gir nytelse å overvære en slik kamp, og alle nøytrale tilskuere vil tenke «for en kamp», sa han.

Les Lars Tjærnås’ analyse av kvartfinalen:

Les også

«Belgia gjorde et par smarte ting. Så smarte at de ble avgjørende.»

Belgia var sist i en VM-semifinale i 1986. Da ble det stopp mot Diego Maradona og Argentina. 32 år etter håper man på å gå enda lenger.

– Det var en spesiell kamp, siden det er lenge siden vi har vunnet mot en stor nasjon. Vi er utrolig stolte over å slå et slikt lag, sa Kevin De Bruyne, som scoret det andre målet mot Brasil.

Belgias triumf betyr også at det kun er europeiske lag igjen i VM. Bare to av dem (England og Frankrike) har vunnet tittelen tidligere.

– Vi er blant de fire beste, men alle vil til finalen, sa De Bruyne.

Frankrike blir Belgias motstander i semfinalen. Slik tok de seg videre i VM:

Les også

Denne kjempetabben punkterte kampen: Frankrike til semifinale i VM

Selvmål og superkontring

Kvartfinalen i Kazan skulle bli en svært livlig affære med en hel drøss målsjanser.

Brasil startet med å presse Belgia svært høyt, og kampens første mulighet kom etter sju minutter. På et brasiliansk hjørnespark ble midtstopper Thiago Silva nærmest truffet av ballen, som gikk videre i stolpen og ut.

Like etter kom en ny kjempemulighet for de gule. Paulinho sto alene i feltet, men fikk ikke kraft eller presisjon bak avslutningen.

Brasil burde ha tatt ledelsen, men det var Belgia som scoret, og det på et merkverdig selvmål. En corner ble slått inn i feltet, traff Fernandinho i skulderen og gikk inn bak en hjelpeløs keeper Alisson.

RØDE DJEVLER: Brasils Fernandinho scoret selvmål og Belgias spiller kan feire ledelse i Kazan.

Spillet bølget hele tiden frem og tilbake. Selv om Brasil hadde ballen mest, var Belgia vel så farlige offensivt, og etter en drøy halvtime lå ballen i Brasils mål igjen.

Etter et brasiliansk hjørnespark satte Belgia igang en kontring som minnet litt om seiersmålet i åttedelsfinalen mot Japan. Romelu Lukaku fikk tak i ballen midt på banen, førte oppover i stor fart og fant Kevin De Bruyne utenfor kanten av Brasils felt. Manchester City-profilen fyrte av med høyrefoten, og det presise og knallharde skuddet gikk inn i hjørnet bak Alisson.

SIKKERT SKUDD: Kevin De Bruyne setter inn Belgias andre scoring. Fagner kan bare observere.
Les også

Etter kampene gjør Japan-supporterne noe uvanlig. Skikken vekker oppsikt over hele verden.

Taktisk fleksibilitet

Brasils høye press avtok noe utover kampen, men søramerikanerne fortsatte å styre. Belgia-keeper Thibaut Courtois måtte varte opp med sterke redninger. Først på et skudd fra Marcelo, og like etter fra Philippe Coutinho.

Belgia fikk også sine muligheter. Alisson reddet et frisparkforsøk fra Kevin De Bruyne fem minutter før pause. På den etterfølgende corneren hælsparket Vincent Kompany ballen mot mål, men Brasils keeper fikk reddet igjen.

Dermed sto Belgia med en nokså overraskende 2–0-ledelse til pause i VMs kvartfinale. Trener Martínez hadde vist fleksibilitet i sin startoppstilling da han startet med Lukaku på høyrekanten, Eden Hazard på venstre og De Bruyne som en såkalt «falsk nier» bak de to. Det hadde lyktes til fulle.

Hva skulle Brasil finne på etter pause? Trener Tites første grep var å sette inn Roberto Firmino for Willian. Firmino kom centimetere unna å score fem minutter etter hvilen, da et hardt innlegg fra Marcelo gikk akkurat forbi Liverpool-spillerens skotupp.

BLE STOPPET: Toby Alderweireld med god kontroll på Neymar. Brasils superstjerne fikk ikke vist seg fra sin beste side mot Belgia.
Les også

Lurt på hvorfor du alltid heier på underdogen?

Omdiskuterte avgjørelser

Deretter gikk Neymar ned i duell med Marouane Fellaini inne i feltet. Den serbiske dommer Milorad Mazic vinket spillet videre.

Brasil fortsatte å rulle opp angrep etter angrep. Gabriel Jesus vartet opp med en frekk tunnel på Jan Vertonghen før han ble felt av Kompany nede ved dødlinjen. Ingen straffe, bestemte dommer Mazic etter å ha konferert med VAR-teamet.

Etter en drøy time fikk Belgia sin første sjanse i andre omgang. Eden Hazard avsluttet en god kontring med å skyte like utenfor.

Deretter kom en ny Brasil-sjanse. Innbytter Costa, som hadde kommet inn for Jesus, skjøt fra skrått hold, men som tidlig i første omgang var ikke Paulinho helt oppmerksom da returen fra Courtois spratt i hans retning.

Les også

Neymars oppførsel splitter brasilianerne: – Han later ikke engang som han er ydmyk

Redusering og jag etter mål

Brasil fortsatte å jage scoring mens Belgia virket mer og mer sluttkjørte. Paulinho gikk ut og ble erstattet av Renato Augusto, og 30-åringen, som spiller i Kina, reduserte et kvarter før slutt da han headet et godt innlegg fra Coutinho i mål.

REDUSERER: Renato Augusto header inn 1–2, men det ble ingen flere scoringer for Brasil.

Samme mann burde ha utlignet fem minutter etterpå. Belgia maktet ikke å plukke opp de brasilianske spillerne i midten av banen, og Augusto avsluttet utenfor fra omlag 15 meter.

Deretter dro Neymar seg inn i feltet, fant Coutinho, som misbrukte skuddmuligheten fra kort hold. Der kunne 2–2 ha vært et faktum.

På overtid ville Brasil ha straffe igjen. Neymar ble såvidt dyttet av Thomas Meunier i en luftduell, men ikke nok, ifølge dommer Mazic.

Tre minutter på overtid kom en gigantmulighet. Douglas Costa fant Neymar, som nesten fant krysset, men der var Courtois og reddet mesterlig.

Det var det siste som skjedde i Kazan. Belgia sendte Brasil ut av VM og er klare for et nabooppgjør mot Frankrike i semfinalen i St. Petersburg tirsdag.