Skal forske på kvinnefotball i Norge for 42 millioner kroner. Satsingen beskrives som en revolusjon.
Det finnes lite forskning på kvinnefotball på verdensbasis. Det ønsker norske forskere å gjøre noe med.
– Jeg kan nesten ikke beskrive hvor viktig dette er. Ved å få på plass en kompetanseplattform som er skreddersydd for jenter, kan vi revolusjonere måten vi utvikler spillere på i Norge, sier Hege Jørgensen entusiastisk.
Hun er daglig leder i Toppfotball Kvinner. Nå er et nytt og ambisiøst prosjekt på trappene. 42 millioner kroner skal brukes til å forske på kvinnefotball i Norge.
Det skal ta idretten til nye høyder.
– Norge kan være helt i front på kompetanse innen kvinnefotballen gjennom dette prosjektet. Det kan bli et stort konkurransefortrinn for Norge som fotballnasjon, sier Jørgensen.
- LEST DENNE? VM ble hyllet som et gjennombrudd. Disse tallene viser at kvinnefotballen er blitt mer underholdende.
– Store hull i forskningen
Universitetet i Tromsø og Tromsø forskningsstiftelse, stiftet av mangemilliardær og investor Trond Mohn, står bak prosjektet. De går inn med 21 millioner hver. Forskningen skal foregå over de neste fire årene.
I dag er det over 120.000 jenter som spiller fotball i Norge. Hovedmålet er å finne ut hvordan man kan utvikle norske spillere på best mulig måte.
Det er særlig tre forhold som skal studeres:
- Hvordan kan man utvikle bedre fysiske egenskaper?
- Hvordan kan man bevare en god mental helse?
- Hvordan kan man forhindre skader på best mulig måte?
– Det er store hull i den forskningsbaserte kunnskapen i kvinnefotballen, sier prosjektleder Svein Arne Pettersen ved Universitetet i Tromsø.
Det er én av grunnene til at han har ønsket å gå i gang med dette prosjektet. Samtlige lag i Toppserien og 1. divisjon skal være med i forskningen.
Har brukt forskning på menn
En av de store svakhetene ved tidligere idrettsforskning, er at den stort sett er blitt basert på menn. Resultatene er deretter ført over på kvinnene.
– Det er kjønnsforskjeller her. Det blir spennende å se hvordan man kan produsere mer robuste og bedre spillere, sier Unn Sørum, administrativ leder i Tromsø forskningsstiftelse.
Ada Hegerberg og Caroline Graham Hansen har vist at det er mulig å komme fra Norge og bli blant verdens beste spillere. Jørgensen mener at potensialet er der til å kunne utvikle enda flere verdensstjerner.
– Vi har pr. i dag altfor lite kunnskap om hvordan utvikle best mulig fotballspillere. Til tross for at vi famler i blinde, er vi ganske gode. Mulighetene er derfor helt enorme, sier Jørgensen.
Klaveness hyller tiltaket
Nyheten om det nye forskningsprosjektet gleder miljøet. Lise Klaveness, lederen for avdelingen for elitefotball i Norges Fotballforbund, mener dette er et stort steg i riktig retning.
– Fotball er Norges største idrett for kvinner. Vi har over 100.000 aktive jenter og kvinner i fotball, sier hun i en pressemelding og legger til:
– Økt kunnskap om jenters fysiske forutsetninger i idretten er svært viktig både for å tilrettelegge i bredden, men også for å henge med i den eksplosive utviklingen som skjer i toppfotballen internasjonalt, sier den tidligere landslagsspilleren.