Landslagssjefens hodebry

Drillo må skuffe to mann.

ARVEN ETTER JOHN ARNE RIISE: Fire mann kjemper om to backplasser.
  • Daniel Røed-Johansen
    Daniel Røed-Johansen

HOTEL BRISTOL (Aftenposten.no): John Arne Riise har vært bankers på venstrebacken i mange år. Når Norge fredag møter Albania i Tirana, er han ikke lenger med.

Foreløpig er det ingen selvsagte etterfølgere i arverekkefølgen.

På to backplasser er det fire kandidater – og samtlige er aktuell for både venstre— og høyrebacken.

Det er et av flere svar Egil Drillo Olsen må finne svar på i det landslagstreneren omtaler som et av de åpneste laguttakene noensinne, der det var landet avgjørelser bare i fire roller tirsdag.

Espen Ruud er en av kandidatene som Drillo har til backplassen.

Dette er kandidatene:

  • Tom Høgli (29): Spilte på høyrebacken mot Albania i mars, men ikke lenger fast på landslaget. Startet 20 ligakamper for Club Brugge sist sesong.
  • Espen Ruud (29): Spilt mye på høyrebacken så langt i VM-kvaliken, fast på laget i danske Odense.
  • Ruben Kristiansen (25): Er blitt kalt opp på landslaget etter en rekke imponerende prestasjoner for Tromsø.
  • Lars-Christopher Vilsvik (24): Fått mye skryt for sine høyrebackprestasjoner for serieleder Strømsgodset denne våren. Har spilt to treningskamper for A-landslaget.

Situasjonen rundt Vilsvik er foreløpig uavklart. Han er skadet, og har trent alternativt denne uken.

Dermed kan Drillo til slutt ha tre spillere å fordele på de to backplassene.

Sembs tips

Toppfotballsjef Nils Johan Semb tror Høgli og Ruud får starte mot Albania.

— Tom og Espen kan spille venstreback og har gjort det tidligere; Tom har spilt en del på venstre for Brugge, mens Espen har gjort det en del tidligere på landslaget. Vilsvik kan også spille på begge sider, men er usikker med skade, Og så har du Ruben Kristiansen. Men foreløpig er det nok Tom og Espen som er først i rekken, vurderer Semb overfor aftenposten.no.

— Jeg håper å spille høyreback, det er der jeg er tryggest, sier Ruud.

— Venstrebacken er ikke noen drømmeposisjon for meg, men det er en posisjon hvor jeg kan gå inn og gjøre en jobb. Det har jeg også gitt uttrykk for, at jeg skal være solid om de ser nytten av å bruke meg der, sier Høgli.

— Jeg kan spille begge plasser, men er egentlig venstreback, og trives best der. Jeg har vel spilt 40 prosent av kampene i Tromsø på høyresiden, men har gode erfaringer både på venstre- og høyreback, sier Kristiansen.

Både Semb og Drillo mener at backkandidatene kan dekke opp for John Arne Riises defensive kvaliteter.

Det er først og fremst Fulham-proffens offensive styrke som vil bli savnet.

— Uten John Arne mister man en veldig god venstrefot, en med gode, offensive bidrag der han kombinerte fremme i banen. Der har han vært en faktor i mange år. Defensivt tror jeg Tom og Espen kan løse oppgaven like bra, sier Semb.

Står ganske likt

Han mener det er jevnt med hva de har å by på offensivt.

— Begge er best fra høyre offensivt. De har ikke det naturlige venstrebeinet som John Arne har, med en god innleggsfot, gode langpasninger og et tungt skudd. Det klarer de ikke å erstatte, fortsetter toppfotballsjefen.

— Vi mister en del ting med John Arne: En bra venstrefot, en målfarlig back, rutine og stå-på-vilje. Men den som kommer inn har andre kvaliteter igjen, sier Høgli.

- Føler du at kampen om backplassene er helt åpen ettersom John Arne har gitt seg, Kristiansen?

— Man føler at andre får muligheten. Det er bestandig andre som kommer opp, så får vi se hvem som velges, sier Kristiansen, som ramser opp offensivitet, én-mot-én-egenskaper samt fart som det han kan tilføre landslaget.

— Det er absolutt åpent. Det er to formspillere fra eliteserien og to fra utlandet som har hatt et par ukers pause, så får vi se hva som foretrekkes. Dekningen er god, mener Høgli.

— Alle kandidatene kan bidra offensivt fra backplass. Blir vi trykket tilbake, er det viktig at vi kan holde på ballen når vi har den og være presise på kontringene. Alle har kondisjon nok til å være med fremover, fastslår Ruud.

Dette er Drillos vurdering:

— Vi har én som er venstreback og venstrebeint, mens to ikke er det, men de to har mer erfaring. De er ganske jevnt fordelt med offensive kvaliteter, men Espen er den med mest erfaring i en offensiv rolle, ettersom han har spilt litt på kant før. Og så har vi noe som vi kaller for KK, som betegner krempasninger med høy kvalitet, pasninger som kan åpne et forsvar. Tom hadde et par sånne mot Albania.

PS : En venstrebackkandidat på lenger sikt er også Freiburgs Vegar Eggen Hedenstad. Han er med U21-landslaget til Israel-EM.