Fotball

Hysjing, straffekonk og spøkelsesmål

Liverpool var Chelseas nemesis under José Mourinhos første periode i klubben.

José Mourinho foran sin hittil siste Mesterliga-kamp på Anfield
  • Nicholas Bergh
    Nicholas Bergh
    Journalist
José Mourinho og Rafael Benitez prioiterte begge defensiv trygghet i deres periode i engelsk fotball. Personlighetsmessig er de imidlertid mer forskjellige.
Her scorer Luis Garcia målet som senere skulle bli diskutert til det kjedsommmelige.
Arbeidshesten Dirk Kuyt ble den store helten da Liverpool slo ut Chelsea fra Mesterligaen 2007.

José Mourinho var allerede før han returnerte til Chelsea denne sommeren en legende i klubben, på grunn av de to ligagullene, og tre cupene han vant i løpet av sin første periode i klubben.

Treårsperioden kunne imidlertid ha sett mer imponerende ut, hadde det ikke vært for søndagens Premier League-motstander Liverpool.

For selv om Mourinhos Chelsea gikk seirende ut av 7 av 16 oppgjør mot Liverpool, led de blå smertelige cup-nederlag mot Liverpool i alle tre sesongene i Mourinho-epoken.

Hysjet Liverpool-fansen

Kampene mellom Mourinhos Chelsea og Rafael Benitez' Liverpool eskalerte seg raskt til et intenst rivaleri. Det hele startet da lagene møttes til en intens ligacupfinale i februar 2005. John Arne Riise sendte Liverpool i ledelsen før minuttet var spilt, men et Steven Gerrard-selvmål ti minutter før slutt spolerte dagen for Liverpool.

Mourinho feiret den utligningen ved å erte på seg Liverpool fansen ved å sette fingeren foran leppene, i en lite diskré hysje-gest, som en reaksjon på sangene fansen hadde synget om ham mens Liverpool fortsatt ledet.

Mourinho ble utvist for sin reaksjon, men fikk se sitt lag vinne i ekstraomgangene på TV.

Spøkelsesmålet

Liverpool måtte imidlertid ikke vente lenge på sin revansje. Chelsea hadde slått ut Barcelona på sin vei mot Mesterliga-semifinalen mot Liverpool.

Den første kampen endte som Mourinho ofte ønsker, med 0-0 på Chelseas hjemmebane Stamford Bridge.

Dermed var alt klart for en blå kontringsseier på Anfield, men slik skulle det ikke gå.

Liverpools vinnermål er et av Mesterligaens mest ikoniske og omdiskuterte øyeblikk. Det er nemlig fortsatt ikke klart om Luis Garcias mål var over linjen eller ikke.

— Det beste laget tapte. Linjedommeren trodde de hadde scoret et mål, og vi scoret ikke, så vi tapte. Jeg vil ikke kritisere dem, men de spiller som de vil, de kjempet og kjempet og kjempet, sa Mourinho etter kampen ifølge the Guardian.

FA Cup-dramatikk

Neste sesong skulle lagene igjen møtes i en semifinale, denne gangen i FA Cupen, og igjen ble Luis Garcia matchvinner.

John Arne Riise hadde allerede gitt de røde ledelsen, før Luis Garcia forbedret sin kulstatus på Anfield, med en halvvolley-scoring fra 20 meter.

Chelseas comeback ble aldri realisert, selv om Didier Drogba reduserte med 20 minutter igjen å spille.

Straffekonk

Chelsea og Mourinho må ha vært lei synet av Liverpool innen våren 2007, men igjen skulle de røde stå i veien for en etterlengtet Mesterliga-finale, denne gangen på enda mer hjerteknusende vis.

Chelsea hadde vunnet hjemmekampen 1-0, men lagene var igjen like langt da danske Daniel Agger hamret inn et langskudd i første omgang på Anfield.

En innbitt stillingskrig fulgte, og kampen kulminerte til slutt i en straffekonk. Der ble Arjen Robben og Geremi syndebukkene for Chelsea, mens Dirk Kuyt fikk æren av å avgjøre med den siste straffen.

— Jeg respekterer alltid Liverpool med mine ord. Jeg trenger ikke si mer, og i dag synes jeg Chelsea var best, sa Mourinho etter kampen ifølge BBC.

Chelseas eier Roman Abramovitsj var trolig enormt skuffet over at Mesterligaen nok en gang glapp for hans hardtsatsende Chelsea, og til slutt ble Mourinhos mislykkede forsøk på å hente hjem trofeet en viktig faktor til at han måtte gå i september 2007. Neste sesong klarte Chelsea endelig å slå ut Liverpool av en Mesterliga-semifinale, men da under Avram Grant. Den prestasjonen var imidlertid forgjeves, da de ble beseiret av Manchester United i finalen.

- Liverpool kan vinne gull

Nå er imidlertid Mourinho tilbake igjen. Portugiserens retur sammenfaller imidlertid med Liverpools tiilsynelatende retur som et lag å regne med i toppen av engelsk fotball.

Tiden vil vise om de to klubbene vil støte på hverandre i cupoppgjør denne sesongen, men i ligaen kan de to fort stå igjen som kandidater til gull i mai.

Før lagene møtes på Stamford Bridge søndag, er Chelsea på 3. plass, ett poeng foran Liverpool.

José Mourinho tror Liverpool kan utfordre hans lag i tittelkappløpet denne sesongen.

– Jeg tror de kan vinne serien fordi de har et godt lag og fordi Brendan (Rodgers, journ. anm) er en god trener. De kan også forberede seg bedre til kamper siden de ikke spiller i mesterligaen eller selv ikke i europaligaen, sier han ifølge NTB.

Rodgers-venn

José Mourinho og Rafael Benitez var ikke alltid perlevenner da deres lag braket sammen under portugiserens første periode. Stemningen mellom Mourinho og dagens Liverpool-sjef Brendan Rodgers er imidlertid annerledes.

Rodgers var reservelagstrener i Chelsea under Mourinhos forrige periode i London, og nord-iren takker Mourinho for karriereprogresjonen som har ledet til at han i dag har suksess med Liverpool.

– Jeg hadde antakelig ikke hatt denne jobben i dag hvis det ikke hadde vært for Mourinho. Jeg var en 30-åring uten et navn som jobbet med spillerutvikling, og Mourinho ga meg sjansen til å jobbe med ham. Fra den dagen vi møttes ga han meg selvtillit og ansvar. Det er ikke mange managere som ville gjort det, sier Rodgers.

Premier League

SVUTMP
1Manchester City38296399267393
2Liverpool38288294266892
3Chelsea382111676334374
4Tottenham Hotspur382251169402971
5Arsenal382231361481369
  • Champions League
  • Europaliga
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Engelsk fotball
  2. Premier League
  3. Liverpool FC