Fotball

Høgmo om Ødegaard: - Ikke tilfeldig at han har tatt verden med storm

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo hyller bursdagsbarnet Martin Ødegaard etter et 2014 som sto i 16-åringens tegn.

Per-Mathias øgmo er ikke overrasket over suksessen til Martin Ødegaard.
  • Kjetil Flygind

Åtte måneder og fire dager etter at 15 år gamle Martin Ødegaard debuterte i eliteserien for Strømsgodset, kan et av verdens største fotballtalenter nå signere kontrakt med en av de mange storklubbene som skal ligge langflate.

Norges landslagssjef, Per-Mathias Høgmo, sier til Aftenposten at Ødegaards eventyrlige sesong bør motivere alle som driver med fotball i Norge.

Les også

Ødegaard-hysteriet går verden rundt

— Finnes ingen begrensninger

— Verdens beste fotballspiller kan komme fra Norge. Det finnes ingen begrensninger for at det skal kunne skje. I den spanske avisen Marca leste jeg nylig at Martin sammenlignes med Neymar. Det må være veldig motiverende for alle som spiller fotball. Det finnes ingen begrensninger, det kommer ikke til å være det, heller, sier landslagssjefen.

Etter debuten i serien i vår, og storspill for Strømsgodset utover sesongen, kom også landslagsdebuten. Mot Emiratene i Stavanger i august fikk han sine første minutter for A-landslaget. Mot Bulgaria kom debuten i EM-kvaliken, som tidenes yngste.

Siden har ryktene og spekulasjonene gått om hvor unggutten skal fortsette sin karriere. Han har vært på klubbesøk i Liverpoo, Real Madrid og i Bayern München. Pep Guardiolas tyske mesterlag bekrefter at de ønsker å hente Ødegaard, og nå som Ødegaard er 16 år kan det bli fortgang i sakene.

VG meldte i går at han også har vært på besøk hos Arsenal.

Les også

- Ødegaard på Arsenal-besøk

Forutså Ødegaard-opptur

Per-Mathias Høgmo oppsummerer «Ødegaard-året» slik:

— Det har skjedd en ekstrem utvikling på kort tid. Han har brutt noen barrierer som jeg tipper hverken han selv eller andre hadde trodd han skulle. Jeg sa på samlingen på Ullevaal før sesongstart at Martin Ødegaard kom til å bli årets profil. Da kom Mjøndalen-trener Vegard Hansen bort til meg etterpå og sa «nei, der tar du feil. Han er for ung og han har ikke proffkontrakt en gang». Men han ble mer enn årets profil. Han ble landslagsspiller og har satt et fotavtrykk internasjonalt som ingen kunne drømme om, sier Høgmo til Aftenposten.

Aftenposten vet at det i landslagsledelsen har vært diskutert og brukt en del tid på å legge til rette for at Ødegaard i størst mulig grad skulle få konsentrere seg om å være fotballspiller under samlingene med Norge.

Det innebar blant annet en del skjerming fra pressen, spesielt utenlandske medier.

— Hans inntog på landslaget har bare vært positivt for oss som jobber med laget. Det har vært viktig for oss å håndtere det på en god måte, og det synes jeg vi har klart. Det som også gjør meg glad og trygg er at han har et så godt team rundt seg. Han har en klok og stødig familie, og mye rutinerte folk rundt seg. Og at han selv har så mye ballast til tross for sin unge alder gjør meg trygg på at de tar de rette valgene, sier Høgmo.

- Ikke tilfeldig at han har tatt verden med storm

— Som landslagssjef kan du bli stående i historiebøkene som treneren som ledet Norge til et fotballmesterskap for første gang siden år 2000, eller han som ga Martin Ødegaard landslagsdebuten…

— Jeg ønsker jo selvfølgelig det første. Det er noe vi virkelig ønsker og vi kan ikke vente lenge nok med å komme dit. Men samtidig har det vært en glede å ha med Martin på landslaget. Maken til flott menneske skal du lete lenge etter. Han imponerer meg som person. Måten han fremstår på som spiller, ferdighetene hans, evner til valg og refleksjon, det er imponerende. Det er ikke tilfeldig at Martin har tatt verden med storm.

— Hvor viktig er Ødegaards klubbvalg og utvikling for norsk fotball?

— Jeg vil være varsom med å legge flere steiner til byrden hans. Men vi vet at en spiller, med hans ferdighetsregister og som er på det nivået, bidrar positivt til norsk fotball. Det er med på å sette søkelyset på fotballen, sier Høgmo.

Les også

  1. Guardiola: – Om Ødegaard er tidenes beste 15-åring? Ronaldo og Messi var også gode

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt28178354233159
2Molde28175665362956
3Viking2815675546951
4Lillestrøm2813694437745
5Rosenborg28128853391444
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien
  2. Martin Ødegaard