Fotball

Tåler England denne seieren?

KOMMENTAR: Så gode som England er nå, er det nødt til å gå galt i EM-sluttspillet om drøyt to måneder.

 • Ola Bernhus
  Ola Bernhus
  Kommentator, Aftenposten

TYSKLAND — ENGLAND 2-3

Det er mange forklaringer, noen gode, på at England alltid mislykkes i VM og EM, men det største er det oppblåste selvbildet.

Det er ikke mindre oppblåst etter denne kampen mot Tyskland.

Å vende 0-2 til 3-2 på bortebane mot verdensmesteren gir mye selvtillit foran EM. Plagsomt mye kanskje.

Se høydepunktene fra kampen øverst i saken!

Les også

Knallsterk snuoperasjon ga England seieren

En skummel holdning

Aftenpostens sportskommentator, Ola Bernhus.

Det er slik selvtillit engelskmennene har gjort om til selvtilfredshet i en rekke EM— og VM-sluttspill på rad. Det har kostet dyrt.Så da kan vi vel bare fastslå at det bare er drøye to måneder siden de engelske spillerne reiser hjem fra Frankrike, rødmende av skam, presset til marken av spydighetene og de drepende ordspillene som britene behersker til perfeksjon.

Eller?

Unge og sterke

Kanskje dette er årgangen som bryter elendighetsrekken? For en gang må vel England lykkes i et sluttspill også, de skal vel ikke alltid måtte tenke helt tilbake til 1966 for å kunne hente frem et smil.

SJOKKERTE BERLIN: Eric Dier (i midten) mottar lagkameratenes hyllest etter å ha gitt England seieren mot Tyskland.

I det minste kan dette fastslås: England har mer konkurransekraftige spillere denne gangen. De som mønstret på Olympiastadion i München, er alle fremtredende spillere i sine klubber. I de siste mesterskapene har landslagssjefen vært nødt til å reise på tur med spillere som gjerne er innbyttere på sine lag, eller i hvert fall ikke stjerner.Det å være stjerne har også å gjøre med evnen til å ta kommando i kampene og ikke minst beholde troen når det butter imot. Slik det alltid har vært for tyskerne. Og slik det var for England i denne kampen.

Det var nesten ikke til å tro. For tyskerne var best lenge, det begynte å nærme seg utklassing på 2-0.

Les også

 1. Her stopper spillerne opp etter 14 minutters spill for å hylle legenden Cruyff

 2. Suárez scoret og ordnet uavgjort mot Brasil i comebacket

 3. Lokalavisen støtter Deila: Derfor bør han ikke få sparken i Celtic

En angrepsstorm

Tyskerne holdt England greit unna sjanser den første timen, og selv bidro de med noen gode. Mario Gomez scoret også, men en linjevakt med offside-problemer sørget for å annullere det målet som ville gitt 1-0 ganske tidlig.

Ledelsen kom i stedet like før pause. Enten hadde ikke de engelske forsvarerne fått med seg at Toni Kroos er en skarpskytter, eller så glemte de seg bort. Kroos fikk ikke det presset han ventet på, og da kunne han jo like godt skyte selv om holdet var langt.

Mario Gomez satte inn 2-0 for hjemmelaget.

Englands forsvarsspill var ikke på EM-nivå da det ble 2-0 heller. Gary Cahill kikket mest på ballen, og Nathaniel Clyne prøvde ikke en gang da Mario Gomez gikk opp og headet i mål. Målet så ut som en selvfølge.Men Harry Kanes redusering var ingen selvfølgelighet i det hele tatt. Han ordnet sitt eget forspill og måtte riste løs en taklende motspiller før han skjøt i Manuel Neuers ene hjørne, en sterk prestasjon. Det var vel første gang Kane fikk noe til å stemme, men det er jo slik han er i Tottenham også. Lenge anonym, og så slår han til. Og i resten av kampen var han å se over alt.

FORNYET HÅP: Harry Kane setter inn Englands første mål på vakkert vis.

På det tidspunktet da Englands første mål kom, var vi allerede i gang med å skrive at Tyskland kom til å sentre denne seieren i havn, uten å være nevneverdig truet av et litt tregere, litt mer upresist og litt mindre konsentrert England. Ville målet endre noe på dette?

Javisst. Snart kom Clyne i stort tempo på høyresiden og spilte til Jamie Vardy, nettopp byttet inn. Vardy scoret med hælen, hardere og mer presist enn noe vanlig skudd kunne ha vært. 2-2, og tyskerne må gjerne si at det bare var en treningskamp.

De ville mer enn gjerne vinne og hadde vist det gjennom hele kampen. De trengte denne seieren etter en kronglete kvalifisering, og prestisje er alltid viktig for dem.

Men det ble viktigere og viktigere å vinne for England også. De hadde tydelig vært ute etter et hederlig resultat i starten, men da også det holdt på å forsvinne, klarte de å mobilisere en motstandskraft som få tiltrodde dem.

For manager Roy Hodgson må det ha vært gildt å se hvordan lagets offensive spillere slo til. Målscorerne Kane og Vardy, men også Danny Welbeck og Dele Alli, var så pågående og skapende mot slutten at det er vanskelig å tenke seg Wayne Rooney inn i laget når EM skal spilles.

Trykket og sjansene ble så kraftig at tyskerne ikke klarte å stå imot. Derfor var det rettferdig da Eric Dier headet en corner i mål på overtid.

England er uslåelige – tror de kanskje selv.

Og hvilke problemer vil det føre til denne gangen?

Hør siste episode av Aftenpodden Sport:

Les mer om

 1. Engelsk fotball
 2. Tysklands herrelandslag fotball
 3. Englands herrelandslag fotball