Fotball

Lørdag skrev Renate Blindheim norsk fotballhistorie: Hun kunne knapt fått en bedre start som Sotra-trener

Den ferske Sotra-treneren Renate Blindheim debuterte med kruttsterk borteseier.

Renate Blindheim kunne glise for to raske mål etter pause i Larvik.
  • Sindre Trygsland

Fram Larvik – Sotra 2–3

LARVIK: – Det er helt supert at vi står igjen her med tre poeng, gliser 26-åringen.

Blindheim har god grunn til å smile. Lørdag skrev hun seg inn i norsk fotballhistorie. Dette var første gang en kvinne ledet et herrelag i toppfotballen i en offisiell kamp.

Ikke bare det. Hun fikk en perfekt start med en overraskende og kruttsterk 3–2-seier borte mot Fram Larvik i første runde i 2. divisjon.

Bare drøye tre uker etter at hun ble presentert i jobben, kunne hun juble for seier mot et av lagene som er tippet å kjempe om opprykk. Fram slo både Start og Strømsgodset hjemme da de spilte seg til kvartfinalen i NM forrige sesong. Det var med andre ord ikke en hvilken som helst bane Blindheim debuterte med seier på.

Følges tett

En rekke riksdekkende norske medier var på plass i Larvik lørdag. Det er sjelden kost i 2. divisjon. Alle var der for å snakke med Blindheim. Ansettelsen har fått mye oppmerksomhet de siste ukene.

Bergens Tidende og VG skal følge 26-åringen tett hele sesongen for å dokumentere prosjektet.

Etter sin første offisielle kamp som trener måtte Renate Blindheim gå runden og la seg intervjue av en rekke fremmøtte medier. Presseoppbudet var uvanlig stort for en kamp i 2. divisjon.

– Det er selvfølgelig litt spesielt. Men nå begynner jeg etter hvert å bli litt vant med det. Det er moro, og det er kun positiv oppmerksomhet, så det tar vi, sier Blindheim.

Selv virker hun ikke spesielt opptatt av å ha skrevet historie.

Det er ikke noe jeg bruker så mye energi på. Jeg synes det er kjekt å være her. Det er det jeg er mest opptatt av, det og hvordan vi kan gjøre en best mulig jobb, sier hun avslappet.

Les også

Tidligere toppfotballspiller gikk fra Bergen til Oslo for en sak som betyr mye for ham

Roses av spillerne

Blindheim har ikke hatt mye tid på å få sette sitt preg på et nedrykkstippet Sotra-mannskap. Men spillerne er tydelige på at de har hatt stor fremgang i løpet av de drøye tre ukene med 26-åringen som trener.

– Alle vet at hun er dedikert og faglig dyktig. Hun har også en veldig ro over seg. I laget vårt er det mange meninger og mange som vil opp og frem. Hun er veldig flink til uansett å holde roen. Jeg synes vi har tatt veldig store steg. Vi er mer et lag nå. Vi har en plan, sier kaptein Henrik Nyland.

Renate Blindheims første offisielle kamp som Sotra-trener endte med tre poeng.

– Det nye trenerteamet har kommet inn og vært konkrete og sterke fotballfaglig. Der er de strålende. Det er mer detaljer. Det er veldig bra for vår utvikling, forteller keeper Sebastian Hornnes Heggland.

Og selv om Blindheim selv ikke er så opptatt av det, synes spillerne det er moro å spille under en historisk trener.

– Det er kjempestas at hun skriver historie her i dag. All respekt til henne som har kommet så langt som så ung. Vi trives kjempegodt med henne, sier Nyland.

Marerittstart

Det endte med jubel, men Blindheim kunne ikke fått en stort verre start i Larvik. Knappe fem minutter var spilt da Sotra havnet under.

Det startet elendig for Sotra i Larvik lørdag.

Bak var de også til pause, men i løpet av to minutter etter hvilen hadde gjestene tatt føringen.

Et komisk selvmål, samt en fin scoring av Ole Kallvåg ga Sotra 2–1, og da Lars Oskar Groos Kilen trillet inn 3–1 etter en forrykende kontring 20 minutter før slutt, så det avgjort ut.

Fram skapte spenning med en redusering snaut ti minutter før slutt, men Blindheim kunne uansett juble for tre poeng. Laget er spådd en tøff kamp for å unngå nedrykk.

– Vi skal ha et realistisk forhold til det selv om vi vant her. Jeg tror vi kan bite godt fra oss og så får vi håpe at vi tar nok poeng til at vi holder oss i divisjonen, er Sotra-trenerens tanker om sesongen.

Les mer om

  1. 2. divisjon menn
  2. Sotra Sportsklubb