Fotball

Ble overrasket over profflivets utfordringer: Har følt seg ensom og alene

Ingrid Syrstad Engen har hatt et tøft, men suksessrikt debutår som proff.

Ingrid Syrstad Engens første år som proff i utlandet har vært mer utfordrende enn hva hun trodde på forhånd. Håvard Haugseth Jensen

 • Johannes Strand

TRONDHEIM: – Det har vært tøft. Jeg har vært mye alene og fått kjent på utfordringene med å være proff i utlandet.

Det sier Wolfsburg-spiller og landslagsprofil Ingrid Syrstad Engen om sitt første proffår i Tyskland.

Flere utfordringer enn hun trodde

Men hun er likevel ikke i tvil:

– Valget mitt var veldig riktig. Jeg kunne ikke ha vært mer fornøyd. Jeg har vunnet titler og utviklet meg mye som spiller. Selv om det har vært flere utfordringer enn det jeg trodde på forhånd.

Det er ett år siden 22-åringen forlot LSK kvinner til fordel for tyskerne.

Syrstad Engen har allerede vunnet «The Double» med seriegull og cupgull. 21. august møter hennes Wolfsburg skotske Glasgow City i kvartfinalen i Champions League. Drømmen om trippelen lever fortsatt i beste velgående.

Les også

Fikk du med deg denne? Anonymt brev om homofili gjør stjerneduo trist: - Vanskelig å skjønne hvorfor det er sånn

Landslagets Ingrid Syrstad Engen lever proffdrømmen i Tyskland og har ett år igjen av kontrakten med Wolfsburg. Terje Bendiksby / NTB scanpix

I fjor sommer pakket hun kofferten og flyttet til Wolfsburg. «Die Wölfe», som betyr «ulvene», er en av Europas aller fremste klubber på kvinnesiden.

– Har vært ensom

Og hun ble på sett og vis kastet til ulvene.

– Du sier det ble flere utfordringer enn hva du trodde på forhånd. Hvilke utfordringer snakker du om?

– Det ble en helt ny hverdag. Først og fremst handlet det om å komme inn i et nytt lag. Konkurransekulturen i klubben var annerledes. Jeg hadde mye å bevise og måtte finne min plass. Nivået her er mye høyere og det kreves mer. Språket var også en ekstra utfordring. Jeg har vært ensom. Noen har jo familie her. Jeg er alene.

– Hvordan har du taklet ensomheten?

– Det hjalp mye at jeg presterte godt på banen og kom inn i laget, både sosialt og sportslig. Etter et halvt år begynte tysken å sitte mer. Språket har vært en nøkkel. Det handler om å tørre å ta kontakt med folk. Du må ut av komfortsonen samtidig som du er deg selv. Jeg har taklet det bedre og bedre.

Det har både blitt serie- og cupgull på Ingrid Syrstad Engen. Her feirer hun seriegullet sammen med Kristine Minde, som nå spiller for Rosenborg. PRIVAT

Les også

Les også: RBK-Helland: Frykter homofile i herrefotballen får ødelagt proffdrømmen

Tar mer og mer plass

22-åringen legger ikke skjul på at hun ikke er den typen som tar mest plass.

– Jeg er en forsiktig type som ikke tar så mye plass. Men nå har det bare blitt viktigere og viktigere å gjøre det. Jeg vil ta ansvar på banen og være en lagspiller som bidrar mest mulig. Nå tar jeg også mer plass utenfor banen. Når jeg føler meg trygg og har kommet inn i miljøet presterer jeg også mye bedre på banen, sier hun.

Selv om hun er blant de yngste på laget, har Ingrid Syrstad Engen blitt en sentral brikke i suksessesrike Wolfsburg. Håvard Haugseth Jensen

Attpåtil er Syrstad Engen blant de yngste spillerne på laget. Det ser hun på som en klar fordel.

– Jeg lærer mye av spillerne. De har en helt spesiell mentalitet og har enorm erfaring. Selv om vi ligger under eller spiller dårlig i perioder, stresser vi aldri. Vi har kontroll og vet at vi vil vinne om bare kjører på, forteller hun.

Kanskje er det derfor Wolfsburg ikke har tapt en eneste kamp denne sesongen.

Les også

Syrstad Engen ble cupmester etter høydramatisk finale

Skal se an mulighetene sine

Hun har kun ett år igjen av kontrakten sin med klubben. Hva som skjer med trønderen etter neste sesong er usikkert.

– Jeg spiller fotball for å vinne titler. Det skjer så mye i kvinnefotballen nå at det er veldig vanskelig å planlegge fremtiden. Men jeg trives veldig godt her. Likevel skal du ikke se bort fra at jeg tester ut en annen liga senere, forteller 22-åringen.

Syrstad Engen røper at hun har muligheten til å forlenge med den tyske klubben, men hun stresser ikke med fremtiden ennå.

– Det har vært en spesiell periode med koronaviruset og alt mulig. Når alt normaliserer seg igjen skal jeg se på mulighetene mine, sier hun.

Utelukker ikke en hjemkomst

Tidligere har 22-åringen sagt at hun håper å spille for Rosenborg en gang i fremtiden. Midtbanespilleren utelukker ikke en retur til Trondheim - men det skjer nok ikke helt enda.

– Man skal jo takle livet i utlandet. Kanskje får jeg veldig hjemlengsel etter hvert? Jeg utelukker ingenting. Vi har jo eksempler på spillere som har kommet hjem, før de drar til utlandet igjen. Men jeg er ikke ferdig med mitt utenlandseventyr ennå, sier hun.

Det var i Trondheims-Ørn (nå Rosenborg, journ. anm.) hun spilte før LSK-perioden.

Drømmen er å ta medalje med det norske landslaget, forteller Ingrid Syrstad Engen til Adresseavisen. Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Det som betyr aller mest for meg

Det er ikke bare med klubblaget Syrstad Engen har store ambisjoner. Å spille med flagget på brystet betyr mye for henne.

– Vi drømmer om å ta medalje i et mesterskap. Jeg tar landslaget veldig seriøst. Det er nok det som betyr aller mest for meg. Det er gøy å vinne med laget sitt, men å spille for landet er det aller største. For hvert år betyr det mer og mer for meg. Jeg jobber knallhardt for å bli best mulig, slik at jeg kan bidra så mye som jeg kan for Norge, sier hun.

22-åringen tror Norge har gode muligheter til å ta medaljer i årene fremover.

– Vi har allerede x-faktor i laget. Mange av våre spillere lykkes i utlandet nå. Vi er på god vei til å skape noe stort, sier hun.

Les mer om

 1. Fotball
 2. VfL Wolfsburg
 3. Kvinnelandslaget fotball
 4. Rosenborg Kvinner

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Er isolert på hotell i «rød sone»: Kan oppnå sin store drøm til uka

 2. SPORT

  Gulljubel for norsk landslagsspiller. Men hun har savnet én ting.

 3. FOTBALL

  Syrstad Engen ble cupmester etter høydramatisk finale

 4. FOTBALL

  Gråtkvalt Syrstad Engen om støtten fra Trøndelag: – Jeg blir rørt

 5. FOTBALL

  Cupjubel i Tyskland for norske landslagsspillere

 6. FOTBALL

  Syrstad Engen herjet i Champions League. Nå venter norsk duell i semifinalen.