Fotball

Norge fikk drømmehjelp, men sviktet selv

Armenia og Italia innfridde. Men 80 forferdelige sekunder knuste VM-håpet fullstendig da Norge selv var i aksjon mot Slovenia i kveld.

MARERITTSTART: Slovenia gikk opp i en tidlig 2-0-ledelse mot Norge. Siden scoret hjemmelaget enda en gang.
  • Eirik Nesset Hjelvik

MARIBOR: Med seier i debuten til Per-Mathias Høgmo ville faktisk Norge tatt et svært langt skritt mot det som mange lenge trodde var en helt urealistisk play off-plass til neste års fotball-VM i Brasil. Men siden Armenia vant hjemme mot Bulgaria, og Italia klarte 2-2 mot Danmark i Parken, ville VM-håpet definitivt ha levd videre for Norges del med seier i kveld.

— Jeg er selvsagt skuffet over resultatet. Vi gir vekk to mål tidlig som preger kampen, sa Høgmo til Max etter kampen.

Faktisk ville Norge ha vært klare favoritter til å klare play off-plassen: Seier over Island tirsdag og Italia-poeng - på hjemmebane - mot Armenia ville ha vært nok.

Men det ble med håpet. På egen hånd sørget Norge for å knuse VM-drømmen i Maribor i kveld.

Fra lovende til forferdelig

«Nye Norge» åpnet riktignok lovende de første fem-seks minuttene på flotte Ljudski vrt stadion.

Problemet var at det hele snudde fra lovende til forferdelig i løpet av få minutter. Først varslet Slovenia hva som var i vente i forbindelse med et par dødballer.

Deretter satte Slovenia fyr på hjemmepublikummet for alvor. 13 minutter var spilt da Miso Brecko slo et glimrende innlegg til den Köln-spissen Milivoje Novakovic som fikk en enkel jobb med å styre inn 1-0. 80 sekunder senere satte Slovenia inn det som på mange måter ble nådestøtet. Etter et glimrende angrep kunne Milivoje Novakovic - som spilte under Ståle Solbakken i Tyskland - enkelt styre inn 2-0. Fra sidelinjen veivet Norges nye landslagssjef Per-Mathias Høgmo med armene i et forsøk på å gi spillerne håpet tilbake, men til syvende og sist viste det seg at 2-0-ledelsen ble for vanskelig å hente inn.

- Vi blir veldig hardt straffet i denne perioden av kampen. Det er det jeg er minst fornøyd med i dag. At vi slipper inn to mål og gir vekk tre-fire store sjanser samtidig i en 12-13-minuttersperiode må gjøres noe med. Vi fikk litt for store avstander i laget, sa Høgmo.

I perioden rundt målene fikk Norge virkelig kjørt seg, men ellers var Norge fullt på høyde med Slovenia før hvilen.

Ballbesittende

Et langt mer ballbesittende landslag enn tidligere forsøkte å styre spillet i håp om å spille seg inn igjen i kampen, men slet med å skape store sjanser. Den desidert største før hvilen hadde Daniel Braaten etter 37 minutter, men skuddet hans fra seks-sju meter strøk utsiden av stolpen.

Om ikke VM-håpet var fullstendig knust til pause, ble det i alle fall det drøye fire minutter ut i andre omgang. Et Norge-angrep ble brutt, og plutselig var Milivoje Novakovic - etter forferdelig forsvarsspill - fullstendig alene med Rune Almenning Jarstein. Novakovic brukte god tid før han satte inn 3-0 via stanga.

Mens Høgmo forsøkte å oppmuntre sine spillere etter 2-0-målet, satt han nå resignert på benken og skjønte at dette utviklet seg til å bli en umulig oppgave.

— Det er utrolig skuffende å tape 3-0 her. Vi gjør mye bra i angrepsspillet, men kan selvfølgelig ikke vinne når vi slipper inn tre mål. Det er selvfølgelig ikke godt nok, sa kaptein Brede Hangeland til Max.

Gjennom store deler av kampen viste Norge prov på mye av det Per-Mathias Høgmo har forsøkt å få inn hos spillerne. Problemet var bare at det førte til for få sjanser offensivt - og at Milivoje Novakovic var i storform mot et passivt Norge-forsvar.

Nevnte Novakovic kunne satt inn sitt fjerde mål da han kom gjennom på skrå vinkel fra 69 minutter, men den duellen kom Rune Almenning Jarstein seirende ut av.

Tidenes eldste

For Norge hadde innbytter Ola Kamara et par gode forsøk, men det ble aldri mer enn småfarlig. Det største høydepunktet de siste minuttene var da Frode Johnsen entret banen og ble tidenes eldste norske landslagsspiller.

— Det ble ikke den beste debuten når vi taper 3-0. Det er klart man vil vinne og kanskje score. Men det var artig å spille uansett, slo Strømsgodsets storscorer fast til Max.

For til syvende og sist gjorde svakt forsvarsspill og en Milivoje Novakovic i storform at det ble en tung debut for Per Mathias Høgmo. Resultatet betyr at Norge må se neste års VM i Brasil fra TV-stolen.

Les også

  1. Hangeland: - Masse positivt

  2. Braaten: - Ingenting å gjøre i VM

Les mer om

  1. Fotball-VM
  2. Slovenia
  3. Herrelandslaget fotball