Fotball

Martin Ødegaard (15): - Jeg hadde ikke regnet med denne sjansen

En ydmyk 15-åring innrømmer at det oppleves surralistisk å være en del av en landslagstropp.

HET: Martin Ødegaard var hovedpersonen da Norges A-landslag inviterte til pressekonferanse på Viking stadion.
  • Olav Rege Olsen
    Olav Rege Olsen

STAVANGER: For første gang i sin korte fotballkarriere stilte 15 år gamle Martin Ødegaard på et pressetreff i regi av A-landslaget. I et lite, trangt og overfylt presserom i Stavanger svarte han på spørsmål fra et tallrikt pressekorps i forkant av kveldstreningen på Viking stadion. Ved hans side satt landslagssjef Per-Mathias Høgmo.

Strømsgodset-juvelen blir tidenes yngste norske landslagsspiller gjennom tidene hvis han kommer på banen mot Emiratene i torsdagens privatlandskamp i Stavanger. I morgen vil han være 15 år og 253 dager.

Tormod Kjellsen, som frem til nå har vært tidenes yngste norske landslagsdebutant, var 15 år og 351 dager da han debuterte 11. september 1910.

Martin Ødegaard med kommunikasjonsdirektør Svein Graff.

I utgangspunktet er Ødegaard tatt med til morgendagens privatlandskamp for at han skal få bli kjent med landslaget. Høgmo tok ikke med unggutten til møtet med England på Wembley og EM-kvalifiseringsåpningen mot Italia på Ullevaal, men til den troppen er det fortsatt fem til seks ledige plasser. De siste spillerne tas ut etter møtet med Emiratene onsdag.— Jeg sa før sesongstart at Martin kunne stå for årets gjennombrudd, så dette overrasker meg ikke. Det at han er på et slik nivå, er veldig spesielt, sa Høgmo.

Han bekrefter langt på vei at unggutten får spilletid i Stavanger onsdag kveld.

— Det har ikke endret seg noe fra det jeg sa på mandag. Sjansen for at han blir å se på banen, er realtivt stor, sa Høgmo om Ødegaard.

Per-Mathias Høgmo på pressekonferansen sammen med Martin Ødegaard.

Selv sier hovedpersonen følgende:— Dette er veldig stort. Jeg håper jeg kan få vist frem mye av det samme som jeg har fått vist i eliteseien.

På direkte spørsmål fra salen, svarte unggutten at han opplever situasjonen med en plass på A-landslaget som surralistisk.

- Har ikke hastverk

Han forteller at han ble overrasket over å få sjansen på A-landslaget så tidlig.

— Jeg hadde egentlig ikke regnet med dette. Jeg har ikke noe hastverk å spille på noe A-landslag, sa Ødegaard.

— Gjennom sine prestasjoner, har han vist sine kvaliteter. Nå får vi bli kjent med ham og se hans prestasjoner på banen, sier Høgmo, og fortsetter:

— Martin er her for at vi skal bli bedre kjent med ham, og dermed kunne gjøre seg klar til landslaget i fremtiden.

Måtte endre medieopplegg

En enorm mediepågang gjorde at Norges Fotballforbund ble nødt til å gjøre om på planene rundt 15-åringens pressetreff.

I utgangspunktet skulle han stille på én til én-intervju, men alle henvendelsene gjorde at NFF måtte kjøre en samlet seanse i forkant av de andre spillernes pressetreff.

— Alt som kan krype og gå av presse i Norge har meldt sin interesse til dagens pressetreff. I tillegg har vi fått intervjuforespørsler fra japanske, franske, engelske medier, sier Svein Graff, kommunikasjonsdirektør i NFF.

Forbundet har hatt en tett dialog med både Strømsgodset og Ødegaards familie i forkant av samlingen i Stavanger. Graff føler seg trygg på at 15-åringen takler alt styret rundt en mulig landslagsdebut.

— Jeg tror dette skal gå veldig bra. Til tross for sin unge alder er han en reflektert og moden gutt. Han har også gode folk rundt seg, sier Graff.

- Har hatt bedre stunder

Pressekonferansen ble avsluttet med spørsmål fra Dagbladet om hvordan Ødegaard opplevde å svare på spørsmålene foran medieflokken.

— Jeg har hatt bedre stunder enn dette her, sa Ødegaard.

FAKTA:

De yngste debutantene på A-landslaget:

1. Martin Ødegaard, 15 år og 253 dager.

2. Tormod Kjellsen, 15 år og 351 dager.

3. Tom Blohm, 17 år og 68 dager.

4. Roald «Kniksen» Jensen, 17 år og 163 dager.

5. Tom Jacobsen, 17 år og 175 dager.

FAKTA:

NAVN: Martin Ødegaard

FØDT: 17. desember 1998

FRA: Drammen

KLUBB: Strømsgodset

POSISJON: Midtbane

SERIEKAMPER: 15

SERIEMÅL: 3

AKTUELL: Blir i morgen høyst trolig tidenes yngste debutant for det norske landslaget, i privatlandskampen mot Emiratene i Stavanger.

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball