Fotball

Stavrum: - Molde-spillerne må suge til seg inntrykkene

Arild Stavrum mener MFK-spillerne må stålsette seg, men også glede seg til møtet med Fenerbahçe i Istanbul.

HEKSEGRYTE: Slik kan det se ut på tribunen når Fenerbahçe-fansen støtter sitt eget lag hjemme på Sukru Saracoglu stadion.
 • Trond Hustad
  Trond Hustad
  Rbnett

MOLDE: Arild Stavrum oppfordrer Molde-spillerne til å stålsette seg før kampen mot Fenerbahçe. Og nyte opplevelsen når den starter.

– Det er noe helt spesielt å spille borte mot de største klubbene i Tyrkia. Det er en voldsom stemning og en ekstrem entusiasme. Men det er først og fremst en opplevelse. Molde-spillerne må suge til seg alle inntrykkene de kan, sier Arild Stavrum.

- HELT SPESIELT: Tidligere MFK-spiller og -trener Arild Stavrum spilte to sesonger i tyrkisk toppfotball.

Han spilte to sesonger for Besiktas, i 2001 og 2002. Han møtte Fenerbahçe flere ganger.– Jeg husker godt da vi spilte hjemme. Da vi spilte på Sukru Saracoglu ble jeg dessverre skadet rett før kampen. Men jeg har vært der, blant annet for å se Champions League. Det er et vanvittig trøkk på tribunen. Det er elektrisk, rett og slett. Det er tøft og kult, det er sånn fotball skal være, sier han til Romsdals Budstikke.

Best i verden

Den tidligere Molde-spissen minnes alle lokaloppgjørene i toppen som spesielle kamper. Det kokte uansett hvem som møttes av Fenerbahçe, Besiktas og Galatasaray.

– Noe av det jeg husker best fra hele karrieren min, var følelsen da vi kom på stadion halvannen time før kampstart. Da var det allerede fullt av folk som sto og sang på tribunen. I Skottland satt folk på puben og drakk øl til det var igjen ti minutter, illustrerer Stavrum, som også spilte to sesonger i Aberdeen.

– Jeg så «Fotballkrigen» med Bård Tufte Johansen på NRK, og kjenner Joakim Førsund som var med og laget serien. To av oppgjørene var i særklasse. Fenerbahce – Galatasaray i Tyrkia, og River Plate – Boca Juniors i Argentina. Det finnes ikke mer trykk på fotballkamp noe sted i verden.

Les også

Molde-treneren: - Vi gleder oss vilt

Frykter ikke bråk

Stavrum tror ikke Molde-supporterne trenger å frykte bråk i Istanbul.

– Som regel er ikke det noe problem, mitt inntrykk er at tyrkere er veldig hyggelige folk. Men de er utrolig lidenskapelig opptatt av fotball, så de bør ikke provoseres. Det er fullt mulig å starte bråk, for å si det slik. Personlig hadde jeg ikke vært redd for å gå med Molde-drakt på gata. Det tror jeg går veldig fint.

– Hvordan vurderer du nivået i toppen av norsk og tyrkisk fotball nå?

– De beste tyrkiske lagene er i utgangspunktet bedre, og de har jo mye større budsjett. Men de er opptatt av å dyrke de store stjernene, og det går an å få dem ut av fatning. Prestasjonene er ofte basert på følelser. Hvis det går dårlig, blir de skikkelig sure. Hvis Molde er strukturert og tålmodig, kan da ri av stormen og ta dem på kontringer, tror Stavrum.

Lurveleven på Celtic Park

Den gamle måltjuven beskriver Moldes trekning i gruppespillet i Europa League som «vanskelig og tøff, men interessant».

– Molde har en bra sjanse mot Celtic. Malmö slo dem ut, og det tyder på at det er fullt mulig også for Molde. Jeg har ikke sett Ajax på lenge, men de er vel ikke så gode som de var. Men det er normalt sett et bra og spillende lag. Fenerbahçe er litt som Celtic. Men det blir voldsom forskjell på hjemme og borte. Det er en enorm fordel i Europa.

– Hva slags opplevelse blir det å komme til Celtic Park?

– Det er virkelig en ekte fotballstadion, med plass til 60.000. Det blir et lurveleven og et sterkt syn. Jeg tipper de er hakket dårligere enn Fenerbahçe og Molde bør ha en fair sjanse til å ta poeng, sier Stavrum, som møtte Celtic flere ganger med Aberdeen både hjemme og borte fra 1999 til 2001.

Les også

 1. Molde drømmer om Europa League også neste år

 2. Hareide: – Molde kan slå Ajax hjemme

 3. Svarte skjermer for Liverpool- og Tottenham-fans

Les mer om

 1. Europa League
 2. Fenerbahçe SK
 3. Molde FK