Hver gang Martin Samuelsen ikke får spille, tar han et grep som imponerer landslagskapteinen

— Jeg må alltid ta igjen det tapte, sier Blackburn-spilleren.

Martin Samuelsen skulle gjerne spilt mer for Blackburn, klubben han er utlånt til.
  • Odd Inge Aas

Det har ikke blitt så mye spilletid i Blackburn som Martin Samuelsen håpet på etter utlånet fra West Ham. Den norske driblevingen blir stort sett sittende på benken på det nest øverste nivået i England.

— Det har vært en tøff oppstart kan du si, både for laget og for meg. Det har blitt lite poeng og lite spilletid, sier han til Aftenposten.

Det er frustrerende for 19-åringen ikke å få spille. Laget har kun vunnet to av elleve kamper, og ligger tredje sist med åtte poeng.

— Jeg skulle ønske at jeg kunne vært med mer og bidratt, for å score og lage mål er noe jeg kan, men sånn er det.

Kun to innhopp har spilleren som i fjor imponerte for Peterborough i League One fått. Foreløpig har han ikke fått så mange tilbakemeldinger på hvordan situasjonen er. Grunnen til det er at laget spiller så dårlig.

— Treneren har mye å tenke på og kan ikke gå og snakke med hver spiller. Jeg håper vendepunktet kommer snart, for jeg er sikker på at når jeg først får spille så kommer jeg til å vise hva jeg er god for.

På landslaget debuterte han på Ullevaal mot Island i juni, før han også fikk en snau halvtime i treningskampen mot Hviterussland i høst.

Tar grep når han blir benket

Gutten fra Haugesund reiste til England og Manchester Citys ungdomsakademi da han var 14 år gammel. Der slet han også med spilletiden, så motgang er noe tenåringen allerede er vant med i sin korte karriere.

Han prøver å gjøre det han alltid har gjort for å takle de vanskelige sidene med fotballen.

— Vi har som regel fri dagen etter kamp, så da går jeg inn på treningsanlegget og trener selv og tar igjen det tapte av kilometer og berøringer på ballen. Jeg prøver bare å holde meg klar, så jeg er klar når jeg får sjansen.

- Hvordan gjør du det, er du alene på banen?

— Ja, jeg løper og får kanskje med en trener og øver på skudd og pasninger. Jeg prøver å simulere situasjoner som kan oppstå i kamper.

- Er det en måte du har jobbet på hele karrieren?

— Ja, jeg har jo et visst antall timer jeg skal komme opp på hver uke. Så om jeg kommer inn og får 10 minutter i en kamp, så mister jeg 80 minutter. De må jeg jo ta det igjen.

ELENDIGE FORHOLD I BAKU:

Martin Samuelsen har fått vist seg frem på Ullevaal.

Må flytte mye

Det er svært lite trolig at Samuelsen starter for Norge i Baku lørdag kveld, men Per-Mathias Høgmo sa under uttaket av troppen at han valgte tenåringen på grunn av egenskapene han har til å utfordre spillere én mot én. Det er noe han tror Norge kan få bruk for enten mot Aserbajdsjan eller San Marino.

Samuelsen har nå flyttet fra London til Manchester, men overgangen er ikke veldig stor. Han har tross alt bodd i byen noen år allerede.

— Det er en del av fotballen som jeg har vent meg til. Det er fint med «change of scenary», som de sier i England. Forandring fryder, det er bare kjekt å møte forskjellige folk.

Skjelbred lar seg imponere

Landslagskaptein Per Ciljan Skjelbred er en av dem som lar seg imponere av sin unge lagkamerat. Han tror Samuelsen er godt skodd for å takle utfordringene han nå møter, ikke minst fordi han flyttet hjemmefra tidlig og allerede har opplevd både opp— og nedturer.

— Det er bare å stå på og bite tennene sammen, det er ikkk så mye mer å gjøre. Du kan ikke forandre på en manns mening hele tiden, så selv om beina snakker høyt er det ikke alltid det som teller, så det er bare å fortsette, sier Skjelbred.

Han mener Samuelsens måte å ta igjen det tapte dagen etter kamp viser hvorfor unggutten allerede har kommet så langt som han har. Også det han har sett på treningene virker lovende.

— Det er en utrolig spennende spiller, som er teknisk veldig god. Til å være så ung er han utrolig sterk i hodet, så det blir spennende å se hvordan utviklingen går.

Norges lagoppstilling mot Aserbajdsjan:

Rune Almenning Jarstein - Jonas Svensson, Even Hovland, Stefan Strandberg, Haitam Aleesami - Markus Henriksen, Ole Kristian Selnæs, Per Ciljan Skjelbred - Pål André Helland, Joshua King, Adama Diomande.