Fotball

- Har hatt for dårlig treningskultur

Rune Skarsfjord forsvarer at Rosenborg er blant dem som trener minst i eliteserien. Likevel innrømmer han at klubbens treningskultur har vært for dårlig de siste årene.

perry450
  • Sondre Mikal Knutsen

Foran denne sesongen har Skarsfjord, sammen med hovedtrener Per Joar Hansen, økt treningsmengden og lagt forholdene bedre til rette for å drive egentrening i klubben.

— Det har vært noen år det har vært trent for lite. Spesielt når det gjelder egentrening, har vilje og lysten hos spillerne ikke vært god nok. Men det har endret seg denne sesongen. Vi opplever at stadig flere står igjen på treningsfeltet og terper på innlegg eller avslutninger. I tillegg ser spillerne på video som et viktig verktøy for utvikling, sier Skarsfjord til Adresseavisen.

Intensitet

Han innrømmer at Rosenborg er blant klubbene i eliteserien som trener færrest timer. Det varierer mellom 11 og 15 timer på en vanlig uke.

— Vi er opptatt av intensitet og trening med ball. Det er ikke mengden det kommer an på, men kvalitet i det vi gjør på treningsfeltet. Derfor er min påstand at vi ikke er noe dårligere trent enn andre lag i norsk fotball, sier Skarsfjord.

Spillerne i eliteserien trener i snitt 18,6 timer i uken, viser Adresseavisens egen spillerundersøkelse gjort i forkant av denne sesongen. De yngste trener mest. Spillere under 24 år trener to timer mer per uke enn de som har passert 30 år (17,6 i snitt).

— Fotballen har mye å gå på i forhold til andre idretter. Men det er viktig at endringene skjer gradvis. Trer vi dette nedover spillerne, vil det bli oppfattet som negativt, sier Skarsfjord, som innrømmer at også Rosenborg må vurdere å ta i bruk nye metoder i jakten på suksess.

— Vi har vært altfor dårlige til å tenke i nye baner når det gjelder egentrening. Det meste skal skje på treningsfeltet, sier Skarsfjord.

Best i klassen

Han bruker Morten Gamst Pedersen som eksempel. Blackburn-proffen er ifølge Otto Ulseth det nærmeste en norsk fotballspiller kommer skiskytter Ole Einar Bjørndalen når det gjelder seriøsitet, treningsvilje og evne til å jobbe med små detaljer som kan forbedre prestasjonene på banen. Innlegg, avslutning, balanse og koordinasjon ble terpet.

— Det blir vanskelig å sammenligne antall timer og konkludere med at vi trener bedre enn andre lag. Trening handler like mye om individuell tilpasning. Ikke alle trenger å trene like hardt til enhver tid. Og all trening kan ikke være høyintensitet, sier Tromsø-trener Otto Ulseth.

Lære av langrenn

Han mener fotballen generelt har mye å lære av andre idretter. Derfor inviterte han blant annet dametrener i langrenn, Svein Tore Samdal på trening i vinter.

— I Tromsø er det kultur for å drive med egentrening. Spillerne ser det som nødvendig for å utvikle seg videre. Morten (Gamst Pedersen) var den største eksponenten for nettopp det. Ingen trengte å fortelle ham hva han burde spise, hvor lenge før trening og viktigheten av nok søvn, sier Ulseth.

Fotballens utvikling de siste årene sier mye om hvor mye klubbene har å hente på riktig trening.

— Det er viktig at spillerne selv må ønske å drive med egentrening. I tillegg er det de yngste som må sette treningskulturen i klubben. Det er de som trener mest, sier Skarsfjord.

Han mener dagens eliteseriespillere i stor grad har nok av tid til å forbedre egne ferdigheter utenom de fellesøktene.

— I dag har Milan ti spillere som løper mer enn Roar Strand. Det sier mye om hvor mye fotballen har utviklet seg. Det kan hende også vi må øke antall økter på sikt, sier Skarsfjord.

Les også

  1. - Uttaler seg på feil grunnlag

  2. Kaller Rosenborg mosjonister