Fotball

Figo forbannet etter Blatter-seier: - I dag har fotballen tapt

Internasjonale fotballprofiler reagerer med avsky etter at Joseph Blatter ble gjenvalgt som FIFA-president.

Fotballegenden Luis Figo stilte tidligere i år som FIFA-presidentkandidat, men portugiseren trakk seg da han skjønte at han ikke hadde noen mulighet til å vinne.
  • Fredrik Saltbones
  • Odd Inge Aas
    Journalist

ZÜRICH/OSLO (aftenposten.no): Etter en avstemningsrunde der Sepp Blatter fikk 133 av 209 mulige stemmer, valgte motkandidat prins Ali av Jordan å trekke seg.

Dermed kunne 79-åringen fra Sveits strekke hendene i været og juble for nok en seier i presidentvalget i FIFA. Blatter har sittet som president i fotballorganisasjonen siden 1998. En periode som har vært prege av mange skandaler og sterke anklaget om korrupsjon innad i FIFA.

Det hele toppet seg da totalt 14 personer onsdag ble siktet for å ha mottatt hele 1,1 milliarder kroner i blant annet bestikkelser.

  • Les også: Prins Ali trakk seg — Blatter gjenvalgt
  • Les også: Hallén åpner for å trekke Norge ut av FIFA

Luis Figo, som selv stilte som kandidat til presidentvervet, kaller Sepp Blatters gjenvalg ”en trist dag for fotballen”.

Raser mot Blatter

– Denne avstemningen har ført til valget av en mann som ikke kan forbli lederen av fotballen i verden, skriver Luis Figo på sin Facebook-side.

– I motsetningen til det Mr. Blatter sa, var ikke onsdagens hendelser triste for fotballen. Det var trist for FIFA og for alle som har ledet organisasjonen frem til nå. Fotballen er ikke skyldig, men organisasjonens ledere har ingen integritet eller ærlighet, sier portugiseren, som i løpet av fotballkarrieren spilte i klubber som Barcelona, Inter og Real Madrid.

REAGERER: Tidligere Leicester City-, Everton-, Barcelona- og Tottenham-spiller, Gary Lineker.

– Personer som ignorer de mest elementære reglene for åpenhet, lovlighet og demokrati, kan ikke lede FIFA.

– Fotballen har tapt

– Denne dagen er nok en mørk dag i Zürich. FIFA har tapt, men viktigere enn det: Fotballen har tapt og alle som virkelig bryr seg om sporten har også tapt.

Hvis Blatter hadde brydd seg litt om fotball, ville han trukket seg før valget. Hvis han har et minimum av anstendighet, burde han gå av i løpet av de neste dagene.

Den britiske fotballprofilen Gary Lineker gir de de delegatene som stemte på Blatter det glatte lag.

Lineker: – De har sviktet sporten

– Like forutsigbart som det er deprimerende. Alle FIFA-medlemmene som stemte på Blatter har sviktet sporten de i utgangspunkt skal dyrke, skriver Gary Lineker på Twitter.

Sepp Blatter er – i motsetning til i Europa – svært populær blant de afrikanske fotballforbundene. 79-åringen har gitt de afrikanske landene masse penger, og har samtidig satt i gang en del utviklingstiltak. The Times-journalist Oliver Kay avviser det argumentet som sludder.

– At Blatter har gjort store ting i Afrika, det er en myte. Han har ignorert korrupsjon der også, akkurat slik han har gjort innad i FIFA. Penger alene er ikke nok, skriver Kay påTwitter.

Danmarks fotballpresident Jepser Möller Christensen er også skuffet over at Blatter ble gjenvalgt.

– Jeg er veldig skuffet og lei meg over at majoriteten av kongressen ikke var enige med oss i at FIFA trenger en ny leder. Det er ikke bra for FIFA, men det slutter ikke her. Nå må vi se til at reformer gjennomføres og at åpenheten øker, sier han i en pressemelding.

Les også

  1. NFF-presidenten åpner for å trekke Norge ut av FIFA

  2. Prins Ali trakk seg - Blatter gjenvalgt som FIFA-president

Les mer om

  1. Internasjonal fotball