Tidligere lagkompis var på besøk: – Ikke dra på lunsj hos Cristiano Ronaldo

Portugal-stjernen skyr ingen midler for å bli best.

Her er Cristiano Ronaldo under VM-kampen mot Spania, slik vi er vant til å se ham: Ekstremt fokusert. Det er portugiseren også i det daglige treningsarbeidet.
  • Nicholas Bergh

Cristiano Ronaldo (33) skrev et nytt kapittel i fotballhistorien onsdag. Han scoret sitt 85. mål for Portugal og er dermed den mestscorende europeiske landslagsspilleren gjennom tidene.

Det kan se lekende lett ut når Ronaldo bøtter inn mål, men veien til toppen har krevd målrettet og knallhard trening.

De siste årene har flere bekjente fortalt anekdoter om hvor ekstrem Ronaldos livsstil er. Den siste i rekken er Patrice Evra. I VM-podkasten til den britiske TV-kanalen ITV, forteller den franske fotballspilleren om et lunsjbesøk hos Ronaldo.

– Jeg vil gi dette rådet til alle: Når Ronaldo inviterer deg hjem til lunsj, bare si «nei», forteller Evra, som spilte tre sesonger sammen med Ronaldo i Manchester United.

Slik skildrer Evra lunsjbesøket

– Han sa: «Patrice, kom på besøk etter treningen». Jeg dro, og jeg var skikkelig sliten. På bordet var det bare salat og enkel, hvit kylling – så jeg sa bare «ok» ... – samt vann, ikke noe juice. Vi begynte å spise og jeg trodde det ville komme kjøtt senere, men det kom aldri. Han bare spiste opp, reiste seg og begynte å trikse med ballen. Han gjorde noen finter og sa «la oss trene litt på to-touch».

– Jeg sa bare «kan jeg bare få spise ferdig»? «Nei, la oss trene på to-touch», svarte han. Vi starte å trene på to-touch. Etter det foreslo han å dra til bassenget og svømme.

Cristiano Ronaldo og Patrice Evra var gode venner i Manchester United.

Etter bassengøkten fikk Evra omsider nok. «Cristiano, hvorfor har vi kommet hit? Har vi kommet hit fordi vi har en kamp i morgen eller for å spise lunsj?», spurte han.

Derfor kommer altså Evra med en advarsel:

– Det er grunnen til at jeg vil anbefale alle å takke nei når Cristiano inviterer deg. Bare si «nei», for denne fyren er en maskin. Han vil ikke stoppe å trene, forteller Evra.

Spille som 41-åring?

Ronaldo er kjent for å være ekstremt disiplinert i treningsarbeidet. Det kan bli gull verdt i jakten på å gå inn i historiebøkene som tidenes beste fotballspiller.

Da han signerte en ny kontrakt med Real Madrid i 2016, sa Ronaldo at han «fortsatt har ti år igjen» av karrièren. Dersom det stemmer, kommer portugiseren til å legge opp som 41-åring.

Cristiano Ronaldo er 33 år, men holder fortsatt verdensklasse. Han har startet VM forrykende. Her feirer han 1–0-scoringen mot Marokko onsdag.

Det ville vært en oppsiktsvekkende lang karrière, tatt i betraktning at Ronaldo stort sett spiller opp mot 60 kamper pr. sesong. Ronaldo har imidlertid pønsket ut knep for å kunne håndtere det beinharde kampprogrammet.

«Restitusjon er viktigere for meg enn treningsøkter, på grunn av antallet kamper jeg må spille», sa Ronaldo i et intervju med spanske sportsavisen AS i 2013.

Da fortalte Ronaldo blant annet om hvordan han restituerte etter hjemmekamper med Real Madrid. Han la seg først fem minutter i et varmt badekar (rundt 40 grader), før han hoppet inn et kaldt badekar. Så fortsatte han å hoppe fra badekar til badekar i en halvtime. Hensikten er blant annet å stimulere blodsirkulasjonen.

  • REKORD-RONALDO: Les hvordan målfantomet slo Ferenc Puskás’ rekord her.

Dette liker Ronaldo å spise

I en artikkel på fotballmagasinet FourFourTwo sine hjemmesider har Ronaldo trukket frem følgende matfavoritter:

  • Frukt og grønnsaker
  • Fullkorn
  • Fisk

I tillegg pleier Ronaldo å unngå blant annet alkohol, brus med sukker og bearbeidet mat.

At Cristiano Ronaldo tilbringer noen timer i treningsstudioet, er åpenbart når han feirer med å ta av seg trøyen. Og det gjorde han under Champions League-finalen mot Atlético Madrid i 2014.

Sit-ups-myte spredte seg

Det er sjelden man får innblikk i fotballstjernens privatliv. Opp gjennom årene har det også dukket opp myter om det sagnomsuste treningsregimet.

I 2017 gikk Ronaldo for eksempel ut og avkreftet en påstand som hadde spredt seg som ild i tørt gress.

– Det er ikke sant at jeg tar 3000 situps om dagen. Jeg trenger vanligvis tre eller fire ganger (styrketrening, journ.anm.) i uken. Jeg vet ikke engang om jeg når 1000 i uken, fortalte Ronaldo til Marca.

Det er likevel hevet over enhver tvil at Ronaldo legger ned enorme treningsmengder. De neste ukene finner vi ut om alle timene på treningsstudioet, de sunne måltidene og den unike disiplinen blir belønnet med VM-gull.