Fotball

Et møte med Solskjær endret mye for Hegerberg-søstrene: – Det var et høydepunkt for oss

Andrine og Ada Hegerberg vil gjøre unge fotballjenter mer robuste og reflekterte.

Andrine (t.v.) og Ada Hegerberg er i Oslo på ferie. Den bruker de til å lære unge fotballjenter om hvordan de skal bli bedre spillere.
  • Mette Bugge
    Journalist

EKEBERGSLETTA: Når spillerne som vanligvis holder til i fransk fotball er på hjemmebane, ønsker de å bidra til at unge jenter med drømmer og mål om landslaget, skal reflektere over ting på og utenfor banen.

– Kanskje mest utenfor, sier Andrine Hegerberg.

25-åringen og hennes to år yngre søster Ada, sistnevnte kåret til verdens beste, har siden torsdag kveld jobbet med en stor gjeng 15-åringer. Samlingen over fire dager i Oslo kalles ikke fotballskole, men fotballære.

Ada Hegerberg har måtte lære seg å stole på seg selv.
Andrine Hegerberg mener det er viktig å være nøye i alt man gjør som fotballspiller, hvis målet er å bli god.

– Vi har ikke fasiten, og det er ikke én fasit heller. Jeg og Ada har hver vår, men vi vil hjelpe dem til å tenke over ting, til å reflektere over hva de vil med fotballen, hvordan de tar tak i egen læring, og hvordan de bidrar i laget, sier den eldste.

– Da vi var yngre, var det ingen som fortalte hva slags utfordringer man kan stå overfor.

– Desto høyere nivå, dess tøffere tak må du ta, gå gjennom tøffe ting du ikke er helt forberedt på. Det var «learning by doing», legger Ada til.

Les også

Hegerberg drapstruet etter VM-tweet

Begge i fransk fotball

Andrine Hegerberg spiller i franske Paris Saint-Germain, mens den tredobbelte Champions League-vinneren Ada fortsetter med en ny sesong i Lyon.

Ada Hegerberg sammen med kjæresten Thomas Rogne etter Champions League-finalen.
Ada Hegerberg er kåret til verdens beste fotballspiller. Her med Champions League-trofeet.

De kommer kjørende i en Morris Mini, har på sommerklær og nyter noen feriedager. Selv om tiden til at de skal samles med hvert sitt lag, 16. juli nærmer seg, brenner de for å dele erfaringene sine med dem som er yngre. De har så mye på hjertet.

Les også

Først fikk Nora (16) en spesiell invitasjon fra Ada Hegerberg. Så vant Molde-talentet 72.000 kroner.

Vil vise at det er mulig

– De unge må vite at de må ta mange valg opp gjennom karrieren, men at de først og fremst må stole på seg selv, sier Ada Hegerberg.

Foreldrene stolte på døtrene sine. Derfor fikk de lov til å dra til utlandet for å spille fotball i en alder av 17 og 19 år. Grunnlaget for å slippe dem løs så tidlig, ble lagt på Sunndalsøra.

Duoen presiserer at de aldri ville vært der de er i dag, hvis det ikke var foreldrene stilte krav, men samtidig lot dem bli selvstendige og ta egne valg.

Andrine Hegerberg ble Paris Saint-Germain-spiller tidligere i år.

Under oppveksten dro de stadig faren Stein Erik ut på trening. De forteller at han aldri måtte dra med dem ut. Men han kunne være krevende. Andrine forteller:

– Vi fikk fort høre det dersom en hårlokk datt ned foran øynene. Det er detaljer, men det handlet også om å gjøre ting ordentlig. Så hvis jeg hadde glemt å få bort håret, tenkte jeg at der gjorde jeg en tabbe. For det tar tid til å fikse håret igjen og det blir et forstyrrelsesmoment.

– Det høres veldig gravalvorlig ut, men det var vårt valg, og vi fniste mye, skyter Ada inn.

Brukte penger på skokrem

Jentene, som alltid spilte på lag med gutter, brukte ikke mye penger på fotballsko, for det var dyrt.

– Men vi brukte mye penger på skokrem, forteller Ada.

De ler mye og ofte. Ada Hegerberg (t.h) og søsteren Andrine har en god tone.

De var grundige og så verdien av å ta vare på ting, lærte å sette krav til seg selv og ta ansvar for egen fremtid. Det å være nøye ble alfa og omega, og det ble ekstra mye læring da de to ble tatt ut til å være med på Ole Gunnar Solskjærs fotballakademi i Kristiansund.

– Da gikk vi fra å være nøye til å bli supernøye. Vi forsto hvor viktig det er å være nøye i alt som gjøres, hvis målet er å bli god. Den skolen var virkelig et høydepunkt for oss. Vi har snakket om det senere, hvor mye Solskjær har betydd for oss, sier Ada Hegerberg.

Les også

Ada Hegerberg forlovet med Thomas Rogne

Begge forteller, nesten samtidig, at Solskjær fikk en så høy stjerne og stor påvirkning på dem at de bare måtte fortelle ham det.

– Han var «the big man». Han ga mye av seg selv. Så da vi møtte ham i Molde for noen få år siden, gikk vi bort og fortalte hva han hadde betydd for oss, sier Ada.

– Og da vi møtte ham enda en gang, måtte vi gjenta det, i tilfelle han ikke forsto det, ler Andrine.

Vil dele sine erfaringer

Nå håper søstrene at de kan få like stor innflytelse på «sine» 15-åringer. Med det mener de at de setter i gang refleksjoner, noen tankeprosesser, og komme ut med mange spørsmål og noen svar. Målet er at hver enkelt skal ta gode valg.

De to har alltid vært utøvere som liker å spørre. Det er så mye å hente fra mange miljøer.

– Vi vil at jentene skal bli robuste og få god selvfølelse. Og lære. Det er derfor vi kaller det fotballære og ikke fotballskole, sier Andrine.

Andrine (t.v.) og Ada Hegerberg ferierer i Oslo.

Ada Hegerberg er opptatt av at all erfaring gir vekst, og at de unge ikke kan tenke konsekvenser hele veien.

23-åringen mener at med alder kommer lærdom, og hun vet nå hvordan hun kan pushe på sin rolle i laget.

De er skjønt enige om dette: Jo høyere nivå du kommer på, jo flere egne valg må du ta.

Alle har en mening

Det Ada synes er den vanskelige biten, er alle tilbakemeldingene hun får, fra alle mulige kanter. Folk som har meninger om henne og hennes valg.

– Da må jeg stole på meg selv. Hva skal jeg ta med meg, hva skal jeg stenge ute? Hvis du ikke tar tak i det, blir det bare noe som drar ut. Hvis man ikke er flink til det, er det lett å la seg forvirre.

Les også

Selv ikke de største kvinnelige stjernene er blant de hundre best betalte idrettsutøverne i verden

– Var det slik det var da du tok avgjørelsen om å droppe landslaget?

– Ja, det er et godt eksempel. Jeg måtte ta valget om hva som var best for meg og min fotballhverdag. Jeg tok avgjørelsen selv, men hadde et støtteapparat i ryggen, sier hun og tenker på familien.

Andrine (t.v.) og Ada Hegerberg håper at de over 20 jentene skal sitte igjen med mange tanker, at de skal bli bevisst på valgene sine

I sommer er begge nøye med å trene veldig hardt, fordi de vil være best mulig forberedt til de skal møte trenere og lagvenninner igjen.

– Vi har alltid hatt fokus på å være godt trent. Det er grunnmuren. Da hindrer vi skader og restituerer bedre, sier Ada.

Storesøsteren har et innspill:

– Spørsmålet om restitusjon dukker ofte opp. Da vi var så gamle som de som er med her, visste vi ikke hva det ordet betydde. Det blir litt å starte i feil ende. For er du godt nok trent, så går hvilen av seg selv.

Les mer om

  1. Fotball
  2. Ada Hegerberg
  3. Fransk fotball
  4. Paris Saint-Germain
  5. Ole Gunnar Solskjær