Fotball

Her er klubbene som har siklet etter RBK-ere i sommer

Overgangsvinduet i ferd med å stenge i hele Europa.

Pål André Helland og Rosenborg ser ut til å surfe mot ligagull. Flere av spillerne er ettertraktet på overgangsmarkedet, men blir neppe solgt i denne omgang.
  • Ole K. Sagbakken

TRONDHEIM: Ved midnatt stengte overgangsvinduet i mange av de største europeiske ligaene. 1. september klokken 19 stenger det engelske overgangsvinduet, og da er det langt på vei kun det russiske vinduet som fremdeles er åpent. Det stenger 6. september.

Les også

RBK-leder: - Ser ingen fordel i AS-modell

Dersom det ikke tikker inn et bud pålydende voldsomt mange rubler inn til RBKs sportslige leder Stig Inge Bjørnebye, har trener Kåre Ingebrigtsen «overlevd» vinduet på en svært gunstig måte.

Kun Stefan Strandberg av nøkkelspillerne har reist, mens gode erstattere er hentet inn.

Og som Bjørnebye sa til adressa.no 19. august, på direkte spørsmål om de har takket nei til bud på til sammen 50 millioner kroner:

— Den summen er for lav.

Les også

RBK-«nybegynneren» føler seg ikke som overgangsvinner

Russere og tyrkere

Det er tidligere skrevet om bud på Jørgen Skjelvik fra russiske Krylia Sovetov på 1 million euro.

Ole Selnæs og Pål André Helland har også vært ønsket utenlands, i tillegg til Alexander Søderlund.

Ole Selnæs er på ønskelisten til klubber i utlandet.

Det foregår voldsomt mye i kulissene i et vindu, og nasjoner som Tyrkia, Kina og Russland har for alvor meldt seg på i kampen om norske spillere. Og har, i tillegg til Strandberg (russiske Krasnodar) og Skjelvik hatt følere ute på flere av RBK-spillerne, deriblant nettopp Helland.

Videre hentet svenske IFK Göteborg hentet Riku Riski, og rett før vinduet stengte i Danmark leide AGF Århus inn Emil Nielsen.

Brighton og Wolves

Det Adresseavisen imidlertid vet, er at klubber fra fem nasjoner helt sikkert har vært på Lerkendal i vår og sommer for å kikke på RBK-spillere. Flere av dem ved mer enn én anledning. Dette tallet er ganske sikkert høyere, og det er langt fra alle klubber som reiser til Trondheim for å «kikke på varene» før de legger inn bud på en spiller.

Skjelvik-budet er kun ett slikt eksempel.

Ved flere anledninger har skotske Celtic vært på plass med speider. Det er grunn til å tro at Helland har vært i søkelyset hos skottene.

Videre var tyske Wolfsburg og engelske Wolverhampton på plass mot Steaua. Ole Selnæs’ navn har blitt nevnt i forbindelse med England, og i så fall gjorde Championship-klubben en bomtur i 0-1-kampen, ettersom Selnæs ble skadd tidlig i kampen.

Selnæs kan fort også ha stått på blokka til Brighton og Sunderland, som har hatt følere ute på Rosenborg-spillere i sommer. Everton og Kongsberg-basert speider Bryan King har også vært på plass, men han ser veldig mange kamper veldig mange steder i Norge i løpet av en sesong.

Adressa.no er også kjent med at belgiske Anderlecht skal ha vært på Lerkendal denne sesongen.

Ender ofte i bud

I tillegg til denne lista er det en kjent sak at Krasnodar var på Lerkendal og så kamp i vår. De jaktet nettopp Strandberg.

Stefan Strandberg tok farvel med Kåre Ingebrigtsen og Rosenborg i sommer.

Så går det kanskje også an å si at en klubb på besøk på Lerkendal er der kun for å sondere terrenget. Men ofte er klubbene svært konkrete. Som Krasnodar.Og: Belgiske Club Brugge var «hissige på grøten» for noen år siden. Og endte opp med å by på både Markus Henriksen og Mushaga Bakenga. Den gang sa Henriksen nei.

Våren etter dukket nederlandske AZ Alkmaar opp på Lerkendal flere ganger. Det viste seg igjen at det var Henriksen som ble tett fulgt. Og endte opp med å takke ja da budet kom.

Tilbake i 2009 var franske Rennes også representert på en rekke RBK-kamper, både på Lerkendal og blant annet i Bodø. Rett etter at Alexander Tettey hadde herjet på Aspmyra og levert en vårsesong det slo gnister av, tikket 40-millionersbudet inn på brakka.

— Fire spillere

19. august kunne RBKs sportslige leder Stig Inge Bjørnebye fortelle om tidvis hektisk aktivitet fra agenter og klubber. Og om veldig mange henvendelser, hvor ikke alle nødvendigvis er like seriøse.

— Vi har fått bud på fire, fem spillere. Fire. Fem kanskje, sa han.

— Det er forskjell på fem og fire…

— Si fire da, svarte han – med et smil.

I øyeblikket ser det altså ut til at klubben klarer å beholde alle profilene ut året. Noe som også kan bidra til at attraktiviteten rundt dem økes ytterligere, nå som klubben skal inn i Euorpaligaen:

Jeg tror ikke vi selger noen i sommer. Jeg tror ikke attraktiviteten på spillerne går ned i høst, og at vi kan få bedre tilbud i neste overgangsvindu, sa daglig leder Tove Moe Dyrhaug til adressa.no for tre uker siden.

Høsten vil vise om Dyrhaug får rett i akkurat det.

Les også

  1. Utålmodig Nyland: - Vil være førstekeeper

  2. RBK-Nielsen har reist hjem til Danmark

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt22145346202647
2Molde22135454262844
3Kristiansund2212372925439
4Rosenborg22115645291638
5Viking2211564240238
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien
  2. Rosenborg BK