Fotball

- En arrogant drittsekk

– Manchester United hadde ikke råd til å misse en gang til, sier TV 2-profil.

 • Roar Lyngøy
  Roar Lyngøy

Louis van Gaal. Foto: Reuters

Mandag kom meldingen om at Louis van Gaal formelt er ansatt som ny manager i Manchester United på en treårskontrakt.Samtidig ble det bekreftet at Ryan Giggs blir assisterende manager. Giggs ledet klubben i sesongens fire siste seriekamper etter at David Moyes fikk sparken.

– Kravsspesifikasjonene til United-jobben har tydeligvis endret seg mye på ett år, kommer det tørt fra TV 2s Premier League-kommentator Øyvind Alsaker.

Han mener at United gjorde en feil da de hentet Moyes.

– Det fremstår som en liten gåte at de bommet så mye sist. Nå hadde ikke United råd til å misse en gang til, og derfor torde de ikke å hente unge og spennende navn som Rodgers eller Martinez, sier Alsaker.

– Hvilken type er det United får med van Gaal?

– De får det som jeg med et lite smil vil kalle en litt arrogant drittsekk. Van Gaal tyr til alle midler for å lykkes. United henter den manageren som minner mest om Alex Ferguson. Van Gaal er en tøff leder, og nå er det tilbake til nulltoleranse. Jeg tror det blir et strengt regime med slutt på lekkasjer fra feltet, sier Alsaker.

Tjærnås: – Har skapt tro

Lars Tjærnås.

TV 2-kommentatoren er klar på at van Gaal har litt av en ryddejobb foran seg med en spillerstall som ikke holder mål per i dag.– Jeg tror at van Gaal vil gi et løft på kort sikt. Så er jeg mer usikker på fremtiden. Men om de er tilbake i topp fire neste sesong er jeg langt fra sikker på. De har sterke konkurrenter i Manchester City, Chelsea, Liverpool og Arsenal, påpeker Alsaker.

Lars Tjærnås er fotballekspert for 100 % Sport. Han reagerer slik på ansettelsen:

– De måtte ha en med hans erfaring, autoritet og karisma til å peke ut kompasskurs. De var nødt til å hente en med CV til å skape tro, og det har de gjort, sier Tjærnås.

Samtidig er han inne på det samme som Alsaker, nemlig van Gaals arroganse.

– Han har en historie med arroganse som gjør at han kommer på kant med mange rundt seg. Det viktigste er uansett å få midler til å renovere stallen, mener Tjærnås.

Supporterleder: – En solid dose galskap

Leder Bård Skaar Viken i Manchester Uniteds supporterklubb mener at van Gaal er et klokt valg som ny trener.

– Et relativt trygt valg. Han har mange års erfaring, sier Viken.

– Hva får United med van Gaal, tror du?

– Han bringer nok en solid dose galskap inn i klubben, samt disiplin og tydelighet. Han minner nok litt om Ferguson, sier Viken.

– Kan van Gaals arroganse bli et problem?

– Jeg tror nok arrogansen er mest tydelig overfor andre klubber og andre lags spillere. På den måten minner han jo litt om Ferguson og Jose Mourinho, sier supporterlederen.

– Hvordan reagerer den norske United-fansen på trenervalget?

– Nå har jo folk sett dette komme en stund. Jeg tror folk er lettet og fornøyd. Van Gaal vil gi oss en offensiv gladfotball, tror Bård Skaar Viken.

– Det gjør meg stolt

Frank Hoek og Marcel Bout vil også inngå i trenerteamet. Hoek er keepertrener, mens Bout er mest kjent som talentspeider.

– Det har alltid vært et ønske for meg å jobbe i Premier League. Det gjør meg stolt å få lov til å jobbe med Manchester United, som er verdens største klubb. Denne klubben har høye ambisjoner, og det har jeg også. Jeg føler meg trygg på at vi sammen kan skape historie, sier van Gaal.

Les også

Van Gaal: - Sikker på at jeg kan skape historie i United

62-åringen har en jobb å gjøre. Etter totalt 20 seriemesterskap endte United sist sesong kun på 7. plass i Premier League. Van Gaals siste jobb før han tar over Manchester United blir å lede Nederland i det kommende VM-sluttspillet i Brasil. Van Gaal starter altså i sin nye jobb først når VM er over.

Louis van Gaal har blant annet ledet Barcelona til to seriegull. Han har også ledet Bayern München til seier i Bundesliga.

– I Louis van Gaal har vi fått en strålende manager, en av de beste i sitt slag. Han har oppnådd mye i sin karriere, og i Manchester United får han muligheten til å skrive nye kapitler i klubbens historie, sier Uniteds viseformann Ed Woodward.

Les mer om

 1. Engelsk fotball

Relevante artikler

 1. FOTBALL
  Publisert:

  Van Gaal: - Sikker på at jeg kan skape historie i United

 2. FOTBALL
  Publisert:

  Britiske medier: Van Gaal er ferdig som Manchester United-manager

 3. FOTBALL
  Publisert:

  Roar Stokke: - Det var for store sko å fylle

 4. FOTBALL
  Publisert:

  Ferguson vil ha Giggs som fast United-manager

 5. FOTBALL
  Publisert:

  Van Gaal gruser Moyes' United-start

 6. FOTBALL
  Publisert:

  Giggs: - Van Gaal har samme aura som Ferguson