Fotball

RBK tjener store penger igjen - sjekk overskuddet

Rosenborg-konsernet fikk et driftsresultat på 45 millioner kroner i 2016. Nå budsjetterer man fem millioner i overskudd i 2017.

Million-nussen: Pål Andre Helland og daglig leder Tove Moe Dyrhaug jubler over NM-gull. Nå ser det pent ut også i banken.
  • Ole K. Sagbakken

15. desember skrev Adresseavisen at Rosenborg styrte mot et 2016- overskudd på 30 millioner kroner.

Nå er regnskapet offisielt, og driftsresultatet viser at det ble atskillig bedre: 45 mill.

Videre viser driftsbudsjettet for 2017 at klubben satser på å fortsette overskuddet: Det budsjetteres med fem millioner i jubileumsåret.

Les også

  1. Rosenborg styrer mot et overskudd på over 30 millioner

  2. Rosenborg betaler 12 millioner kroner for å bytte ut gressmatta

40 mill. mer enn beregnet

Disse tallene viser altså driftsresultatene for RBK-konsernet i sin helhet. Årsresultatene før skattekostnad nedjusterer tallene noe, til 38 mill i 2016-resultat og et budsjett for 2017 som vi lgå i null, men resultatet er uansett atskillig bedre enn i 2015 - som også ble et stort overskuddsår for klubben, da RBK gikk ca 20 millioner kroner i overskudd i driften.

Budsjettet for 2016 lå på sin side på åtte mill i pluss.

Her er detaljene

Årsakene til det store overskuddet handler først og fremst om fire poster:

* RBK tjente 12 millioner kroner mer enn beregnet i publikumsinntekter, fra 28 til 40,6 mill.

* RBK tjente 13 millioner kroner mer enn budsjettert i partnerinntekter, og endte opp på 78,4 mill.

* Klubben tjente 37 millioner kroner mer i spillersalg enn budsjettert.

* RBK hadde også 13 millioner kroner mer i UEFA-inntekter enn medregnet, etersom klubben kun budsjetterer med én kvalikrunde i Europa hvert år.

Årsakene til at overskuddet - etter disse postene - likevel ikke ble større - handler blant annet om at klubben brukte en god del penger på å ruste opp stadion og treningsanlegg i 2016. Blant annet var det budsjettert med tre mill i arrangenemtkostnader og baneleie. Denne posten endte på 14,34 mill i minus. I tillegg til opprusting var det merkostnader både til bortereiser i Europa og rundt cupfinalen. RBK budsjetterer nemlig aldri med cupfinale.

Lønnskostnadene ble også en god del høyere enn medregnet: 95 mill. mot 77 mill. Dette handler også om sportslig suksess. RBK har et veldig bonusbasert lønnssystem, så serie- og cupgull er god butikk for spillerne. I 2015, da klubben i tillegg kom til gruppespill i Europa, passerte lønnskostnadene for hele konsertet 105 millioner kroner.

Les mer om

  1. Rosenborg BK