Lillestrøms imponerende sluttspurt rystet Stabæk

Ohi var iskald i varmen på Åråsen, men Lillestrøm berget poeng med to sene scoringer.

Lillestrøm jubler for utligning like før slutt.
  • Thomas Karlsen

Lillestrøm – Stabæk 2–2

Åråsen stadion: Lillestrøm har fløyet høyt de siste ukene, blant annet med en imponerende opphenting mot Sarpsborg 08 i midtuken, men i møte med Eliteseriens giftigste angriper og fire minutters belgisk magi var det bom stopp – lenge.

Men som så ofte før: Lillestrøm kom hardt på slutten. To scoringer i løpet av kampens siste ti minutter sørget for poengdeling.

Kanskje hadde det sitt å si at LSK-trener Arne Erlandsen måtte klare seg uten sin foretrukne midtstopperduo i lørdagens kamp mot Stabæk, etter at Marius Amundsen fikk rødt kort i forrige kamp og Frode Kippe er ute med skade – Stefan Antonijevic og Simen Kind Mikalsen har lite tid på banen sammen, og det visste Stabæk å utnytte.

Høydepunkter Lillestrøm-Stabæk 2–2

Les også

Fotballrevolusjonen Norge ikke er med på: – Det er egentlig hårreisende

Formspillere

To ganger i første omgang fikk Stabæks belgiske midtbanemotor Tortol Lumanza Lembi muligheten til å åpne LSK-forsvaret, og begge gangene takket han ja.

Først fant han Tonny Brochmann alene i feltet med et bananinnlegg, før han fire minutter senere tredde igjennom Ohi, som alene med Origi i Lillestrøm-målet gjorde absolutt ingen feil.

Før avspark lå det meste til rette for en underholdende kamp på et solvarmt Åråsen, gitt det faktum at LSK og Stabæk før avspark tronet på toppen av statistikken over flest skapte målsjanser i Eliteserien, med henholdsvis 5,94 og 5,88 sjanser i snitt pr. kamp.

Legg til dette at Stabæk-spiss Ohi Omoijuanfo kom til kampen som Eliteseriens toppscorer med elleve mål, og at Erling Knudtzon hadde småpene syv mål på de siste seks kampene å vise til, samt at motsatte oppgjør endte 2–4, og scenen burde ideelt sett være satt for mye nettsus.

Og for et Lillestrøm som etter en bedrøvelig start på sesongen har klatret kraftig på tabellen de siste ukene, lå det dessuten en ekstra bonus i potten: med seier ville de overta Stabæk plass på tabellen.

Les også

Har ikke trent skikkelig på snart tre uker – får trolig sjansen mot Haugesund

Så er det nå engang slik at 23 grader og siste kamp før tre ukers fotballferie bare unntaksvis er synonymt med festfotball på norske fotballarenaer, og lørdagens oppgjør på Åråsen var da heller intet unntak den første halvtimen – begge lag virket allerede å være halvveis på vei ned i flip-floppene.

Men det var altså før Tortol Lumanza Lemba litt ut av ingenting etter 36 minutters spill plukket ut danske Tonny Brochmann inne i feltet, som fra ti meter headet ballen i en perfekt bue over LSK-keeper Arnold Origi, før Ohi fire minutter senere økte til 2–0. En merkelig uoppmerksom Origi må ta på seg deler av skylden for baklengsmålet, da han valgte å bli stående heller enn å rykke ut og klarere foran Ohi.

– Vi skaper masse farligheter, og skal sette minst ett eller to. Men vi må være mer effektive. Det samme skjedde mot dem på Nadderud. Også da hadde vi mulighet til å gå opp i 3–1, istedenfor tapte vi 2–4. Vi klarte ikke å håndtere alle de lange ballene, men det er noe vi bare må lære av, sier Ohi, som var nede og hjalp til i egen boks da det røynet på mot slutten - men uten å få betalt for det.

– Klart det er kjipt. Du jobber og jobber og jobber, og henger i tauene, men Lilestrøm er gode på sluttspurter, sier Ohi.

– Vi er et ungt lag som er i utvikling, og det spiller inn. Vi har ikke den erfaringen til å stå imot. På det første målet gjør vi en litt hodeløs takling og lager frispark, som de scorer på.

Våknet sent

Lillestrøm gikk hardt ut i annen omgang, og Stabæk-keeper Sayouba Mandé måtte flere ganger ut i full strekk.

20 minutter var spilt av annen omgang da Mats Haakenstad befant seg alene foran mål, men avslutningen trillet ti centimeter utenfor Sayouba Mandes venstre stolpe. isteden fikk Stabæk rom til å kontre – 20 minutter før slutt var Ohi igjen alene med keeper, men denne gang gikk skuddet midt på Origi. Istedenfor å punktere kampen måtte han se på at Lillestrøm-back Simen Kind Mikalsen reduserte ti minutter før slutt, og deretter Erik Næsbak Brenden utligne tre minutter før full tid.

– Men sånn er Lillestrøm, sier Stabæk-trener Toni Ordanas.

– De er ikke med i kampen i 70 minutter, men på en eller annen måte finner de alltid en måte å score mål på. Likevel, hadde vi fått det tredje målet hadde vi vært ute av syne. Men vi gjorde ikke det, og betalte prisen, sier Ordinas, som ikke kunne annet enn å være tilskuer til at Lillestrøm slo voldsomt tilbake.

– Da de fikk reduseringen visste vi at det kom til å bli lange baller. Vi prøvde ikke å havne for dypt, men det er vanskelig når de mobiliserer og kaster alt de har imot deg. Du føler deg litt hjelpeløs i en sånn situasjon, sier Stabæk-treneren.

Dommer Tom Harald Hagen var ingen populær mann på Åråsen – fire ganger mente LSK seg snytt for straffe, to ganger for felling av Erling Knudtzon i feltet, siste gang for hands.

– Den første er klokkeklar, sier LSK-trener Arne Erlandsen, og sikter til situasjonen den Erling Knudtzon ble feid i bakken etter bare to minutter.

– Men det har litt med kampens gang. Hadde det skjedd etter tjue minutter, hadde det blitt blåst.

Blåste gjorde han likevel aldri, og dermed ett poeng til hvert av lagene.