Fotball

Slik endte tromsøguttene Isak (16), Bryan (17) og George (20) i United, Chelsea og Arsenal

– At tre gutter med ganske ulik bakgrunn fra byen her går til tre så store klubber er vanvittig imponerende.

HJEMME: De tre tromsøguttene som alle i løpet av det siste året har endt opp på balløya. Fra venstre Isak Hansen-Aarøen (16, Manchester United), Bryan Fiabema (17, Chelsea) og George Lewis (20, Arsenal). For anledningen har Fiabema på seg søskenbarnet Sebastian Tounektis Glimt-drakt, mens Lewis har på seg drakten til kameraten Emil Ceide, som spiller i Rosenborg.
 • Tobias Stein Eilertsen
  iTromsø

Tromsø har ikke mer enn 77.000 innbyggere, men har det siste året sett tre gutter fra byen i tur og orden gått inn i akdemiene til Chelsea, Arsenal og Manchester United.

Bryan Solhaug Fiabema var den første som dro over i januar, etter å ha imponert på et prøvespill i desember 2019. Samme året fikk han eliteseriedebuten for TIL, da kom inn de siste fem minuttene i 1–5-tapet borte mot Haugesund 14. juli, 16 år og 148 dager gammel.

Koronapandemien gjorde starten i England vanskelig, og Fiabema reiste en periode hjem til Tromsø. En annen tidligere TIL-junior, George Lewis, hadde i samme tid blitt enig med Arsenal om en kontrakt etter et vellykket prøvespill hos London-klubben. Overgangen ble først formelt klar sommeren 2020, en historie som vekket stor oppsikt, ettersom Lewis aldri hadde slått gjennom på seniornivå, verken i TIL, TUIL eller sist i Fram Larvik.

Les også

Tromsøs stortalenter holder formen ved like i hjembyen – og én av de skal i aksjon for nytt landslag

I juli ble Isak-Hansen Aarøen tidenes yngste TIL-debutant, 15 år og 323 dager gammel. Unggutten rakk syv innhopp for «Gutan» i 1.-divisjon i 2020, før han knyttet seg til Manchester United-akademiet i august da han fylte 16. Han var i ungdomsårene særs ettertraktet og hadde prøvespill hos både United, Liverpool og Everton.

Der handlet det kun om hvem som fikk sikret seg spilleren i tide, men i 2020 løsnet altså alt seg for de tre tromsøguttene.

– Blir spennende å følge de videre

På bare et knapt halvår hadde Tromsø fått tre fotballtalenter i tre ulike klubber i verdens største og mest populære fotballiga, Premier League.

En som kjenner alle tre veldig godt er TILs assistenttrener Lars Petter Andressen, som tidligere jobbet i TIL-akademiet og har over 10 års fartstid i klubben.

IMPONERT: Assistenttrener i TIL, Lars Petter Andressen er imponert over at tre tromsøgutter nå spiller i England.

33-åringen er fra Ås, omtrent tre mil utenfor Oslo og han kom til Tromsø, NTG og TIL i 2011. I starten var han juniortrener, men det gikk ikke lang tid før han ble trukket inn i jobbing med A-laget av daværende trener Per-Mathias Høgmo.

– De har gått til veldig sterke akademier. Det er vanvittig imponerende og ganske utrolige historier at tre gutter med ganske ulik bakgrunn fra byen her går til tre så store klubber. Det ser også ut som det går veldig fint for alle der, og det blir utrolig spennende å følge de videre, sier Lars Petter Andressen.

TALENTER: Isak Hansen-Aarøen, Bryan Fiabema og George Lewis.

– Så det tidlig

Stian Ryslett som i dag er toppspillerutvikler i TIL og følger opp de unge spillerne på klubbens A-lag, var hovedtrener for Hansen-Aarøen og Fiabema hele veien fra TIL D, TIL C, TIL B og opp til TIL A. I de to årene Lewis var i klubben var han assistent til Igor Aase på TIL B/TIL C.

– Først og fremst er det ekstremt artig at tre Tromsø-gutter er veid og funnet god nok for klubber av den størrelsen. Selv om de har gått veldig forskjellige veier for å komme dit, har de alle til felles at de holder et høyt sportslig nivå. Jeg tror dette er resultatet av den norske akademimodellen som er veldig god. At tre fra Tromsø nå spiller i England er litt tilfeldig, men jeg tror det kommer som et resultat av det systemet som er bygd opp i Norge over tid, sier Stian Ryslett til iTromsø.

TRENR: Stian Ryslett har hatt alle de tre guttene i TIL.

Ryslett er i likhet med mange ikke overrasket over at Hansen-Aarøen og Fiabema gikk ut såpass tidlig.

– De to har jeg vært hovedtrener for hele veien. Helt fra de begynte på TIL D og vi reiste og spilte turneringer i Skandinavia mot toppklubbene der, så du at de var blant dem som var lengst fremme i Norden og Skandinavia i sine årskull og kunne gå hele veien. Det lå veldig til rette for at de ville kunne gå en slik vei fra tidlig alder, sier Ryslett.

Les også

Annerledesåret endret alt: Måtte utsette bryllupet og holde seg hjemme i månedsvis

– Ikke bærekraftig

George Lewis-overgangen til Arsenal er blant dem som har sjokkert flest. At han ble signert dit i en alder av nesten 20 år. Ryslett innrømmer han også var overrasket-

– Ja, på mange måter er det utrolig overraskende, men George har alltid hatt en X-faktor og noen ferdigheter som alle lag drømmer om. Han er god én-mot-én, kvikk og har teknikk til å ta seg forbi alle spillere. Samtidig hadde han mange hull, men kanskje har han fått dekt noen av de hullene han har hatt. I enkeltkamper kunne han imponere ekstremt, forteller Ryslett.

GOD START: Geroge Lewis har fått en fin start i England.

Den unge treneren håper nå at man i fremtiden vil kunne beholde slike talenter i Tromsø lengre.

– Man kan ikke være lei seg for at tre tromsø-gutter spiller i England. Men fra et fotballøkonomisk perspektiv tåler man ikke at alle talentene forsvinner så tidlig. Man må prøve og få noen av guttene til å bli noen ekstra år i Norge, så de kan stige i verdi og føre til salg, som virkelig gir penger i kassen, som gjør at man kan fortsette å drive akademiene like godt og på en enda bedre måte i fremtiden. Forhåpentligvis kan flere slå igjennom i Eliteserien før de forlater, men det er tøft marked der europeiske toppklubber er tidligere på, agenter som er veldig aktive, så det er en evig summing rundt de største talentene. Så blir det vår jobb og gjøre det så attraktivt her at de vil være her enda lengre før de drar, sier Ryslett.

– Mye penger i akademifotballen

De tre guttene på 16, 17 og 20 år, har alle vært innom TILs junioravdeling på ulike tidspunkt.

– Drømmen hadde jo vært om alle de slo gjennom her før de dro videre, men i fotballen er det ikke alltid slik lenger. Det er mye penger i akademifotballen og det er naturlig for oss å selge. Bryan var det største salget vi har hatt på lang tid. Det er slik det har blitt, sier Andressen.

Les også

Isak (16) med ny scoring for Manchester United

Fiabema-overgangen kan, bonuser og andre betingelser inkludert, være verdt rundt 10 millioner kroner i inntekter for TIL, som også har sikret seg en andel av et eventuelt videresalg.

CUPHELT: Bryan Fiabema feirer scoringen fra FA Youth Cup-semifinalen mot Manchester United.

Andressen er klar på at alle guttene kun er i startgropen av sine karrieren.

– Jeg håper de alle slår igjennom. Det er få som går hele veien fra akademiet og til et A-lag. Mats Møller Dæhli som jeg hadde i Lyn i sin tid gikk til (Manchester) United og ble akademiets beste spiller der og har hatt en veldig fin karriere hittil, men han måtte tilbake til Norge og gikk til Molde, før han endte tilbake i Premier League (Cardiff), så man vet jo ikke hva som ligger foran de. Et annet eksempel er jo Aidan Barlow, som var en bra akademispiller og trente med A-laget, og endte hos oss på lån. Han er klubbløs nå, så det er mye hard jobb for å lykkes, sier Andressen.

Cupfinale og A-lagsdebut

Fiabema har vært en del av det norske landslagssystemet siden han debuterte på G15-nivå i 2018. Hansen-Aaøren likeså siden han debuterte i 2019, mens Lewis ikke har vært på noens radar eller landslag.

I England har det imidlertid gått veldig bra for alle tre. Fiabema er yngst på Chelseas reservelag, men har levert fire scoringer på syv kamper for dem i Premier League 2. Reservelaget tok ferie på tabelltopp med 22 poeng etter 11 kamper.

Fiabema har i høst også gjort seg bemerket for U18-laget. Han ble matchvinner i FA Youth Cup-semifinalen mot Manchester United og var tapende cupfinalist for Chelsea mot Manchester City i samme turnering.

BIDRAGSYTER: Isak Hansen-Aarøen fikk syv innhopp for TILs A-lag i sesongen som gikk før han forlot til fordel for Manchester United.

Lewis på sin side har spilt fire kamper for Arsenal i Premier League 2, og fikk debuten for klubbens A-lag i en treningskamp mot MK Dons før sesongen.

Både han og Fiabema har i perioder trent med sine respektive A-lag, mens Isak Hansen-Aarøen er fast inventar på Manchester Uniteds U18-lag. Han har også rukket å debutere for U23-laget til «De røde djevlene» i Premier League 2.

– Isak var jo også veldig god for oss. Vi vant alle kampene (syv, journ.anm.) da han spilte i TIL, så det sier seg selv at han betydde mye for opprykket vårt også. Så er jeg også helt sikker på at Bryan ville vært viktig for oss, hadde han vært her lengre, sier Andressen.

– Fantastisk historie

Hansen-Aarøen og Fiabema var tidlig på aldersbestemte landslag, mens George Lewis kom nesten ut av intet da han som 19-åring da han ble snappet opp av Arsenal.

– Det er jo det fantastiske med fotballen. Det kan være en spiller på 17 år som ikke får trent mye med et A-lag og nesten begynner å gi opp, så plutselig snur alt en dag. Historien med George viser at det er utrolig mange veier til å nå toppfotballen. Det er bare å se på A-landslaget vårt nå, der mange av våre beste menn nå, ikke var særlig gode da de var 19/20 år. George er også en historie om aldri å gi opp og stå på videre for drømmen. Altfor mange stresser med å slå igjennom tidlig, men det er ikke alltid det skjer, sier Andressen.

Les også

Klubblegende mener TIL ikke gir unge spillere nok sjanser på A-laget: Slik svarer TIL-treneren

Han håper å se Hansen-Aarøen, Fiabema og Lewis i TIL-drakt en gang i fremtiden.

– Vi håper jo absolutt det, at de en dag spiller for TIL igjen etter virkelig ha gjort karriere i utlandet.

Premier League

SVUTMP
1Manchester City38296399267393
2Liverpool38288294266892
3Chelsea382111676334374
4Tottenham Hotspur382251169402971
5Arsenal382231361481369
 • Champions League
 • Europaliga
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. George Lewis
 2. Premier League
 3. Fotball
 4. Manchester United
 5. Eliteserien
 6. Utrolige historier