Fotball

Lager gigantisk Haaland-skulptur i tre: – En stor ære

Bryne-kunstner Kjetil Barane har begynt jobben med å lage en diger skulptur av byens store sønn Erling Braut Haaland (21).

HAALAND I TRE: Slik ser de foreløpige utkastene av arbeidet til kunstner Kjetil Barane ut.
  • Magnus Gamlem, VG
Aftenposten samarbeider med VG-sporten. Derfor får du som Aftenposten-leser også artikler og tjenester som er laget av VG.

– Det er en stor ære for meg å få lage en skulptur av ham. Det er veldig stas, sier Barane til VG.

VG-SPESIAL: Slik er spillet rundt Haaland

Han jobber med en tre meter høy og 700 kilo tung utgave av byens store helt, Erling Braut Haaland, som han håper å være ferdig med i juni.

– Hvis Erling står ved siden, er det den eneste gangen han kommer til å se liten ut, sier kunstneren. Det var NRK som først hadde saken om det spesielle prosjektet.

Skulpturen er et bestillingsverk fra bedriften Sivertsen AS, og Barane er altså godt i gang med prosjektet.

– Jeg lagde først noen byster, for jeg kan ikke gjøre feil på en stor stokk. Jeg ville få til hodet, det er det viktigste, sier Barane.

Treversjonen av Haaland har allerede fått internasjonal oppmerksomhet, og avisen The Daily Post har dukket opp på døren hos Barane for å intervjue ham om verket.

Kunstneren vet godt at fotballstatuer ofte blir gjenstand for kritikk. Blant annet fikk artisten bak en Cristiano Ronaldo-byste gjennomgå i 2017.

ORIGINALEN: Erling Braut Haaland (t.v.) og Jude Bellingham jubler etter en seier mot FSV Mainz 05 i mars.

– Jeg er kunstner og er vant med ris og ros. Til de som vil kritisere: Det er bare å lage det bedre selv, hvis du ikke er fornøyd, sier Barane.

Han kjenner ikke Haaland personlig og har foreløpig ikke fått en tilbakemelding fra stjernespissen. Det er foreløpig ikke bestemt hvor skulpturen skal stå, mens ifølge Barane har kjøperen lure planer.

– De lurer på om de skal frakte den til England og sette den utenfor stadion til hans nye klubb. Drive litt gjøn, ler han.

Braut Haaland bytter trolig klubb i sommer, og ifølge rapportene er det Manchester City som er i førersetet til å sikre seg hans signatur. 21-åringen er for øvrig usikker til helgens kamp mellom Dortmund og Greuther Fürth på grunn av sykdom.

Les mer om

  1. Fotball
  2. Erling Braut Haaland