Fotball

Rett før seriestart bestod Vålerenga-troppen av fem spillere. Nå er de i cupfinalen: – Det var en rar situasjon

Millionene strømmer til kvinnefotballen. For lørdagens cupfinalist Vålerenga betyr det at de slipper situasjonen de var i tidligere denne sesongen.

  • Halvor Ekeland

Kunstgressbanen på Intility Arena ligger mørklagt i det Vålerengas trening skulle ha begynt. Jentene tusler inn for å varme seg.

«Shit, it is freezing outside», sier en av spillerne.

De er et 20-talls spillere som er på trening kun halvannet døgn før cupfinalen mot Avaldsnes. Før sesongstart var de kun fem på trening. Treneren måtte være med for å fylle øvelsene. Det skal ikke skje igjen.

– Det var en svett affære. Det har vært veldig hektisk, sier hovedtrener for Vålerenga kvinner, Kjell Edvin Gustad.

Les også

Norske fotballedere ville ikke gi mer penger til kvinnene. Men i dag dro de inn gigantavtale på egen hånd: – En stor dag!

Ti nye spillere møtte opp på treningsleir

Vi spoler tiden ett år tilbake. Vålerenga hadde kommet på niendeplass i Toppserien. Ingen spillere ville til klubben. Men kanskje enda verre: de hadde ingen talentavdeling de kunne hente opp spillere fra.

– Mange har vært stresset. Både investorer og folk i klubben har stått med renneløkka ved siden av meg og sagt at jeg ikke har prestert godt nok og samtidig brukt millioner av kroner. Man må ha forståelsen for at det tar tid å bygge klubb. Heldigvis har klubben og styret vært tålmodige, sier Gustad.

I sesongoppkjøringen var de så få på trening at det nesten ikke var mange nok til å ha enkelte øvelser.

– Det var en litt rar situasjon i vinter. Vi havnet på niendeplass og vi var dårlig organisert. Men mange jenter løper ikke etter penger, de ønsker å bli best mulig. Det kunne ikke vi vise at de ble i vår klubb med bakgrunn av fjoråret, sier Gustad.

I fraværet av andre alternativer, ble løsningen å hente en rekke utenlandske spillere. Da laget dro på treningsleir til Mallorca før sesongstart, satt rundt ti utenlandske spillere og ventet i Spania.

Hovedtrener for Vålerenga kvinner, Kjell Edvin Gustad.

Én av de fem spillerne som var med på treningene i vinter, var Anne Lise Olsen (23). Hun er fra området rundt Oslo og har spilt flere sesonger for Lillestrøm før hun gikk til Vålerenga før 2015-sesongen.

Olsen forteller at sesongen på mange måter har vært spesiell.

– Det er en blanding av litt usikkerhet og andre ting. Men så falt brikkene på plass. Da føler man seg mye tryggere i spillerrollen. Jeg har samtidig lært mye av å ha så mange utlendinger rundt meg. Det har vært en kjempeerfaring for oss alle. De kommer jo fra internasjonalt nivå også, sier Olsen.

Les også

Endelig skal det satses på kvinnefotballen i Norge

Millionavtalen som toppserien fikset selv

Onsdag kom nyheten om at OBOS spytter inn rundt 50 millioner kroner til toppserien. Det er gode nyheter i seg selv, men etter det Aftenposten erfarer, vil flere store avtaler offentliggjøres innen svært kort tid.

Millionene kommer etter at Serieforeningen for kvinnefotball (SKF) fikk muligheten til å selge kommersielle rettigheter. Flere har tatt til orde for at Norges Fotballforbund ikke har gjort nok for å selge slike rettigheter. Senest på fotballtinget i år stemte de ned et forslag om å øke midlene til kvinnefotballen. Argumentasjonen var at man ikke bare kunne bestemme å øke de kommersielle inntektene med noen få millioner. SKF ønsket også selv å hjelpe til med salg av rettigheter.

OBOS-leder Daniel Siraj, forteller at han ikke fikk noen forespørsel fra NFF før de ga SKF ansvaret for å selge egne rettigheter.

– Man kan alltids stille spørsmål til hvem som skal ta ansvaret for å stille de spørsmålene. Hadde det vært meg, hadde jeg stilt spørsmålet, men jeg sitter ikke i styret i NFF. Kanskje de mener at kvinnefotballen må ordne dette selv. Jeg sier jo ikke det til mine ansatte. At dette får du ordne selv. Hvis jeg ser at noe er viktig nok for helheten, så tar jeg mitt ansvar for fellesskapet. Jeg mener at fotballen må drives på akkurat samme måte, sier Siraj til Aftenposten.

Les også

Fotballtoppen erkjenner kvinneproblem: – Lider fortsatt under manglende aksept og dårlige holdninger

Savnet et talentsystem

De friske millionene betyr mye for klubbkassene rundt omkring.

Nå har Vålerenga tenkt å bli Norges beste talentutviklingsklubb for kvinner.

– Den nye avtalen er veldig spennende. Jeg er glad for at det skal gå til barn og de største talentene. Det passer oss veldig godt, det er det vi har begynt med, sier Kjell Edvin Gustad.

Anne Lise Olsen var en av de få spillerne som ble med videre fra forrige sesong. Det angrer hun neppe på nå.

Anne Lise Olsen skulle ønske det fantes bedre utviklingsmiljøer for noen år siden.

– Jeg vil tro det hadde påvirket meg med et annet talentsystem. Slik som Vålerenga har begynt å jobbe nå, med å få frem talentsastingen i klubben har gjort enormt mye. Det kommer av at man har penger til folk som tar den jobben. Det fører jo til at man utvikler seg, sier kantspilleren.

– Overføringer fra NFF er en del av finansieringen, men klubbene og serien må selv komme i en posisjon hvor de får kommersielle inntekter. Dette må NFF være med å legge til rette for, sa generalsekretær i NFF, Pål Bjerketvedt, til Aftenposten tidligere i år.

Les også

NFF må bestemme seg om serien skal avgjøres på banen eller ved skrivebordet

– Vi vinner

For Vålerenga har sesongen vært en spesiell reise.

– Vi har jobbet godt sammen i løpet av året. Det er nesten synd serien er ferdig, det er nå vi begynner å bli et skikkelig lag, at man kjenner på lagfølelsen. Nå står vi i cupfinalen og har alle muligheter der, sier Olsen.

På torsdagens lagsmøte diskuterte spillere og trenere taktikken foran cupfinalen mot Avaldsnes.

Med årets cupfinale håper klubben også å kunne tiltrekke seg nye talenter.

– Nå ser vi at, i og med at disse jentene har fått og tatt sjansene, så tiltrekker det seg også andre spillere i og rundt Oslo. Da er det lettere å få flere. Nå kontakter spillere oss om å få lov til å spille her, sier Gustad.

På torsdagens lagsmøte ble Avaldsnes analysert og diskutert ned til den minste detalj. Styrker og svakheter, viktige momenter, forventede situasjoner, det meste ble lagt frem av treneren. Spillerne diskuterte ivrig.

I rommet satt også herretrener Ronny Deila og hørte på. Han avsluttet seansen med noen velmente ord før finalen:

– Ikke gjør mer enn dere pleier. Da går det galt. Normalt er godt nok.

Og på Valle har man selvsagt troen på at klubben skal ta et trofé i år.

– Vi kommer til å vinne. Det er ikke så mange utenfor her som tror det, men vi vet det. Vi vinner, sier trener Kjell Gustad og stirrer inn i øynene til journalisten.

Det er nesten umulig ikke å tro på ham.

Les mer om

  1. Fotball
  2. Vålerenga Fotball