Fotball

Carragher hyller Solskjær-effekten: – Kan endre måten klubber ansetter managere på

Sky Sports-ekspert Jamie Carragher tror Solskjær-effekten i Manchester United vil starte en ny trend i Fotball-Europa.

SOLSKJÆR-EFFEKTEN: Fotballekspert i Sky Sports, Jamie Carragher, tror Solskjærs suksess i Manchester United kan endre måten fotballklubber i Europa ansetter managere på. Foto: REUTERS/Aftenposten

 • Henrik Gill

Søndag spiller Ole Gunnar Solskjær og Manchester United en svært viktig kamp om topp fire-plasseringen i Premier League, når de møter Arsenal borte på Emirates.

Før toppkampen hyller den tidligere Liverpool-spilleren Jamie Carragher jobben Solskjær har gjort i klubben så langt.

– Ole Gunnar Solskjær er manageren David Moyes var ment å være i 2013; håndplukket av (Sir Alex) Ferguson, med dyp respekt for trenerlegendens metoder og enestående suksess, klar og villig til å ta videre historien og klubbens eksisterende struktur, skriver Carragher i sin faste spalte i The Telegraph.

 • LES OGSÅ: Mourinho roser Solskjærs Manchester United

Carragher trekker frem de store forskjellene i inntoget til tidligere managere i United, som Louis van Gaal og José Mourinho, og mener Solskjærs til nå store suksess forteller oss noe viktig.

– Det forteller oss at det er et annet element i rekrutteringen som går lenger enn erfaring eller en CV full av store trofeer. Hvis ansiktet ditt passer og historien vil ha det til at du er tilgjengelig på rett sted til rett tid, kan ansettelsen bli mye bedre enn man hadde drømt om, mener Carragher.

THE UNITED WAY: Jamie Carragher roser Solskjær for hvor kjapt nordmannen har klart å finne tilbake til identiteten i Manchester United, samt hans promotering av de unge spillerne. Mason Greenwood (t.h) fikk bl.a. sin A-lagsdebut borte mot Paris Saint-Germain. Her sammen med Marcus Rashford, Fred (bak) og Taith Chong (bakerst venstre). Foto: JOHN SIBLEY / REUTERS

– Har brakt tilbake «the United way»

Den tidligere midtstopperen er imponert over hvor kjapt nordmannen har klart å endre stilen tilbake til det man husker så godt under Fergusons regime.

– Det virker som han gikk inn på Old Trafford og ba om at alt skulle stilles tilbake til dagen han reiste, som om han stilte klokken tilbake til «Fergie time», skriver han.

– Solskjær har brakt tilbake «the United way», altså gjeninnført fotball hvor man presser motstanderen og har initiativ. Samtidig pakker han sammen et lag med hurtighet for kontringer og er ikke redd for å hive inn unge spillere, som han gjorde med Taith Chong og Mason Greenwood i Paris. Slike øyeblikk har en sterk effekt, og gjør supporterne trygge på at personen som styrer faktisk forstår klubben deres, fortsetter eksperten.

GAMLE FIENDER: Ole Gunnar Solskjær og Jamie Carragher i duell, da de møttes som spillere på Old Trafford 24. september 1998. United vant for øvrig kampen 2–0 etter scoringer av Dennis Irwin og Paul Scholes. Foto: Dan Chung/REUTERS

Sammenlignes med Zidane og Guardiola

Carragher, som spilte mot Solskjær for Liverpool ved flere anledninger gjennom sin spillerkarriere, sammenligner nordmannens jobb i United med prestasjonene til Zinédine Zidane i Real Madrid og Pep Guardiola i Barcelona.

Både Zidane og Guardiola var legendariske spillere hos de spanske gigantene, og trente reservelaget til sine to klubber før de fikk sjansen som managere for førstelaget. Zidane tok som kjent tre Champions League-trofeer før han ga seg etter forrige sesong, mens Guardiola vant 14 trofeer på fire år.

– Se på Zidane og Guardiola (...) Eks-spillere har den umiddelbare fordelen med et sterkt bånd til supporterne, som kjøper dem tid om de får en vanskelig start. Hvis de får en flyvende start vokser legendestatusen deres, mener Carragher, og legger til:

– Solskjærs innvirkning kan hjelpe med å forandre holdningen til styrene i fotballklubber rundt om i Europa. Fotballen pleier å følge trender og den neste gangen en klubb er i trøbbel, ikke bli overrasket hvis de søker sin egen Solskjær-effekt ved å jakte en tidligere spiller for å gjeninnføre fortidens suksess.

Før helgen ligger United på den viktige fjerdeplassen, ett poeng foran Arsenal på femteplass. Om United vinner mot Arsenal, vil de dermed få en liten luke ned til London-laget. Da vil de også være à poeng med Tottenham, som snublet borte mot Southampton lørdag.

– Da Solskjær ble ansatt, kunne klubben aldri ha forestilt seg hvor mye denne sesongens muligheter hadde snudd før helgens storkamp. Det så ut som de skulle være strandet i plassene om Europa League (5.-, 6.- og 7.-plass.), uten å ta igjen topp fire-lagene, skryter Carragher.

Premier League

SVUTMP
1Manchester City19125236132341
2Manchester United19124336251140
3Leicester City19122535211438
4West Ham United2010553024635
5Liverpool1997337221534
 • Champions League
 • Europaliga
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Ole Gunnar Solskjær
 2. Manchester United
 3. Fotball
 4. Premier League

Relevante artikler

 1. FOTBALL
  Publisert:

  «Det siste Solskjær trenger nå, er lystgass»

 2. FOTBALL
  Publisert:

  Reaksjonen i garderoben etter Liverpool-utligningen motiverer Solskjær: – Det er bra

 3. SPORT
  Publisert:

  Giggs frykter det kan ta 20 år før United vinner ligaen igjen

 4. FOTBALL
  Publisert:

  Solskjærs frekke stikk til Liverpool-fansen

 5. FOTBALL
  Publisert:

  Carragher innrømmer gigantisk feilvurdering: – En åpenbaring under Solskjær

 6. FOTBALL
  Publisert:

  «Derfor er Solskjær et riktig valg for Manchester United»