Fotball

Helge (61) fra Bergen har hatt 45 år med fotballnedturer. Så rykket Huddersfield opp.

Det var aldri aktuelt for Helge Raknes å bytte favorittlag.

HØYT OPPE: Helge Raknes fikk en fantastisk opplevelse på Wembley, der det ble seier i straffesparkkonkurransen mot Reading.
  • Roar Lyngøy

– Jeg står utenfor Wembley nå. Det har fortsatt ikke gått opp for meg at Huddersfield har rykket opp til Premier League, sier Raknes til Bergens Tidende.

1972 er sist gang Huddersfield spilte i Englands toppdivisjon. Helge Raknes så laget i en tippekamp, og plutselig hadde han funnet seg et favorittlag. Han likte draktene, og så spilte Frank Worthington i Huddersfield.

– Han var den store stjernen. Langt hår og pannebånd. Litt sånn George Best-type, sier Raknes.

Les også

Her jubler de for Premier League-plass og 1,9 milliarder kroner

Har vært lojal

Huddersfield rykket ned det året, i 1972. Da var Raknes rundt 16 år. Det skulle ta 45 år før klubben kom seg opp igjen i toppdivisjonen.

– Jeg har vært tro mot Huddersfield, selv om det har vært mange nedturer. Vi har jo faktisk vært helt nede på fjerde nivå i ligasystemet, sier Raknes, som fyller 62 år i juli.

Den mangeårige Hovding-formannen fulgte lenge sitt kjære Huddersfield på avstand. Jobb, familie og engasjementet i Hovding tok all hans tid, men i 60-årsgave fikk han en fotballtur til England av barna sine. For to år siden fikk han for første gang oppleve Huddersfield på nært hold, og det ble en stor opplevelse.

– Det var på tide at jeg kom meg over. Som nordmann fikk jeg en utrolig fin mottakelse i klubben. Jeg har vært på treningsfeltet, jeg har hilst på David Wagner (manageren), og jeg har vært på omvisning med Huddersfield-legenden Andy Booth. Jeg har til og med fått dele ut champagne til dagens Huddersfield-spiller, forteller Raknes.

Les også

Lagerbäck krever mer spilletid av utenlandsprofilene: – På lang sikt holder det ikke

– Utrolig fin klubb

For er man Huddersfield-supporter fra Norge, kommer man mye tettere på klubben enn det norske Liverpool- og Manchester United-tilhengere generelt får oppleve. Lokalavisen The Huddersfield Daily Examiner syntes det var så gjevt med norgesbesøk at de laget sak om Helge.

– Det er en utrolig fin klubb som jeg håper flere får øynene opp for, sier Raknes.

Supporterunionen for Britisk Fotball har ørten supporterklubber i Norge, deriblant for Leyton Orient og Macclesfield Town. Men det finnes ingen supporterklubb for Premier League-klare Huddersfield.

– Vi er vel rundt 20 Huddersfield-supportere i Norge. Og så er det vel noen «skap-supportere» som dukker opp nå … Vi var syv stykker fra Norge på Wembley som jeg vet om, forteller Raknes.

TETT PÅ: Som norsk Huddersfield-supporter kommer man tett på favorittlaget sitt. Her får Helge Raknes (til venstre) hilse på manager David Wagner.

Mandagens opprykksfinale i Championship mot Reading endte 0–0 etter 90 minutter og ekstraomganger. Dermed måtte det hele avgjøres på straffespark. Den kom Huddersfield seirende ut av, og sikret et opprykk som er verdt nærmere 2 milliarder kroner – minst.

– Det var litt nerver på slutten der … Tenk at jeg skulle få være med på et opprykk etter alle disse årene, sier en henrykt Helge Raknes.

I tvil om opprykk er bra

For ham var det overraskende at Huddersfield skulle rykke opp denne sesongen.

– Faktisk har jeg hatt litt delte følelser rundt dette med opprykk, for det blir tøft å holde seg i Premier League. Men som manageren vår sier: Når Burnley og Bournemouth klarer å holde seg oppe, hvorfor skal ikke vi klare det? Jeg har veldig stor tro på David Wagner, sier Raknes.

LUKRATIVT: Et opprykk til Premier League er verdt minst 1,8 milliarder kroner. Da er det lov å feire.

Tirsdag dro han hjem til Bergen, stappet av herlige følelser etter dramaet på Wembley.

– Fotballmessig er dette en av mine største opplevelser gjennom livet, så klart. Men Hovdings opprykk til 2. divisjon var også gjevt, sier Helge Raknes.

Premier League

SVUTMP
1Chelsea97112332022
2Liverpool96302762121
3Manchester City96212041620
4West Ham United95221610617
5Brighton & Hove Albion943299015
  • Champions League
  • Europaliga
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Premier League
  2. Huddersfield Town FC