- Ikke alle så verdien

<p>Per-Mathias Høgmo røper at ikke alle i RBK jublet for tiltakene han satte i gang for fire år siden.</p><p><strong>DIREKTE 20.45: Rosenborg — Tromsø <a href="/live">live</a> | <a href="/eliteserien/index.jsp?service=default&amp;stats=true&amp;type=matchfacts&amp;seasonId=6960&amp;matchId=271314">tekst</a></strong></p>

TROMSØ 20090516:Trener Per Mathias Høgmo takker dommeren for kampen etter eliteseriekampen i fotball mellom Tromsø og Bodø/Glimt i Tromsø lørdag.Foto: Rune Stoltz Bertiniussen / SCANPIX

Nå er han glad for at klubben har kommet så langt under Erik Hamréns vinger.

– Skal du være en toppspiller i dag, må du være toppidrettsutøver 24 timer i døgnet, sa Per-Mathias Høgmo til Adresseavisen 17. august 2005. Da hadde han vært RBK-trener i åtte dager, og hadde slagplanen klar for hvordan Rosenborg skulle gjenerobre Norge og komme tilbake blant de beste i Europa. I løpet av sitt korte år, før han tok det han kaller time-out, kom tiltakene på rekke og rad.

Frokost og mental trening

– Jeg startet med frokost på morgenen for spillerne, brakte kostholdsekspertise inn i klubben, mental trener i Anne Marthe Pensgaard, endret treningstidspunktene, innførte regelmessig testing på flere områder, bygde og utviklet testlab, utviklet det sportslige apparatet med egen analyseansvarlig og egen fysisk trener. Det var mange tiltak som ble satt i gang på den tiden, forklarer Høgmo.

Han nekter for at han skal ha noe av æren for at RBK er tilbake igjen på vinnersporet. Men at det er likhetstrekk, store likhetstrekk, mellom Høgmo og Hamréns tanker, er det ingen tvil om.

Falt for eget grep

Samtidig startet han et generasjonsskifte med blant andre Per Ciljan Skjelbred og Alexander Tettey. Men mens Høgmo, etter manges mening, falt for eget grep ved å innføre så mye på så kort tid har Erik Hamrén fått lov til å gjøre det samme uten at det har skapt så store overskrifter. I det stille har han utviklet RBK-laget dit det er i dag, og som i kveld kan ende i seriegull med seier mot nettopp Høgmos Tromsø.

* Se gullkampen LIVE her hos oss. Kjøpt tilgang HER!

– Det var ikke alle som så verdien i alle tiltakene som ble satt i gang, selv om jeg også opplevde stor vilje blant en del i klubben. I ettertid ser også jeg at vi kunne skyndt oss langsomt. Men samtidig var tiltakene helt avgjørende for at Rosenborg kunne komme tilbake på rett vei. Og vi lyktes jo med å kvalifisere oss til Mesterligaen, og at vi vant gull året etter. Samtidig startet klubben med en strategiprosess for hvordan klubben skulle bli best igjen, sier han.

Han sier han er stolt av det han fikk til i RBK på den relativt korte tiden. Men innrømmer at han var for utålmodig i å bygge Høgmos RBK.

– Kulturen har litt av skylda blant annet med det famøse styrevedtaket om å spille 4-3-3. Men jeg hadde det for travelt. Å endre så mye på så kort tid var ikke bra. Men uansett hadde Rosenborg et godt utgangspunkt etter at jeg var ferdig, mener han.

Nå er han bare glad for at Hamrén har fått arbeidsro og gjennomslag for sine ideer fra dag én.

– Det handler om tålmodighet, hardt arbeid og kontinuitet. Bare se på hva Nils Arne fikk til selv om mange ville fjerne ham også tidlig på 90-tallet, sier Høgmo.

Glad Rosenborg lykkes

Han blir glad i stemmen når han snakker om hvor fornøyd han er med at RBK skal ut i Europa igjen neste år.

– Jeg er opptatt av totaliteten av norsk fotball, og at Rosenborg røk ut i sommer gjorde meg trist. Men nå får de sjansen igjen, og det er fullt fortjent.

– Kan det bli klart allerede etter Tromsø-kampen?

– Hehe. Rosenborg vinner serien, men vil gjøre alt for å vinne på Lerkendal. Jeg kan love deg at vi skal være offensive, at vi scorer mål og at det blir en veldig god fotballkamp. Husk at vi også er et formlag, advarer han.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde24193255213460
2Bodø/Glimt24136560312945
3Rosenborg24128453351844
4Lillestrøm24135641281344
5Vålerenga24133846321442
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk