Fotball

Ka e vel ein kanari mot ei måka?

<p>Nå sjekker Haugesund-spillerne inn på Grand Hotell, klar for cupfest.</p>

haugesund
  • Halvor Hegtun

— Om Haugesund kan vinne finalen? Selvfølgelig kan de det.

Et landskjent ansikt, Christian Grindheim, dukker uventet opp på aerobicsenteret i Haugesund. Midtbanemannen fra Vålerenga og landslaget er kommet hjem for å bistå sine bysbarn med råd og vink foran cupfinalen som Lillestrøm ennå ikke helt har vunnet.

- Jeg tipper 1-0 til Haugesund. Etter dødball, sier Grindheim, i det han stikker hodet inn i en bil og forsvinner.

Så vet vi det, her i jazzens, sildas, måkenes, silregnets og de tapte cupfinalers by:

Håpet lever. Det ble tap i 1962, tap i 1963, tap i 1975, tap i 1979, vekselvis med Haugar og Vard. Men en vakker dag, gjerne søndag, må det gå sannhet i det gamle ordtaket om at alle gode ting er fem.

Seier til FK Haugesund over Lillestrøm - kall det gjerne Romerikes fall - kan bli den største cupfinalesensasjonen på mange år, nesten på høyde med den som ikke inntraff da Fyllingen møtte Rosenborg i 1990. "Nå blir det fest, og me skal bråka. Her kommer det ei blå og kvit måka. Nå blir det fest, og me skal bråka. Kva er vel ein kanari mot ein måka?"

Disse vakre linjer er ikke laget av Kolbein Falkeid, men av en annen og helt ukjent haugesundspoet som plutselig meldte seg med dem på Internett. Vamp-låten "Månemannen" er omdiktet til "Måkemannen", entertaineren Helge Toft har spilt den inn, og mange har tenkt å synge den i hovedstaden hele helgen. Odd Børretzen, som hater måker, kan gjøre lurt i å holde seg inne.

Chartrer fly

— Jeg har faktisk en utrolig god følelse for denne kampen, sier Knut Vespstad, styremedlem i Måkeberget. Supporterklubben med 465 medlemmer har chartret to busser, ett fly og holdt av et stort antall værelser på hotellene Ansgar i Møllergata og Børsparken i Tollbugata.

Laget selv bor enda flottere

— Vi tar inn på Grand fredag ettermiddag. Det blir feil å gjemme bort dette laget på et eller annet hotell i Holmenkollåsen. Gutta må få bruke lørdagen til å oppleve det de har vært med på å skape. De skal få rusle rundt på Karl Johans gate med 8000 haugalendinger i festhumør, sier treneren, nordlendingen og eks-rosenborgeren Rune Skarsfjord. Han håper også å finne en vaktmester som kan låse spillerne inn på Ullevaal-gresset, slik at de kan få avmystifisert det.

- Har dere noen vinnersjanse i det hele tatt?

— Utgangspunktet er veldig greit. Vi har minimum vunnet sølv. Lillestrøm kan tape gullet. Men Lillestrøm gleder seg nok over at de skal møte et så dårlig lag som oss.

- Er dere bedre enn Lillestrøm tror?

— Vi er en klubb som har kommet på åttendeplass i førstedivisjon. Vi har vært gjennom et skademareritt med noen av våre største profiler satt utenfor i fire-fem måneder av sesongen, Eirik Horneland, Svein Tore Brandshaug og den gode amerikaneren vår, Cameron Weaver. Men nå er alle klare.

- Skal dere ligge lavt og måke ballen unna?

— Vi må score, svarer Skarsfjord, som ikke underslår at Haugesund har gjort det godt i mange enkeltkamper. Han nevner cupseirene over Start, Odd og Nybergsund, serieseieren over Bodø/Glimt og 2-2-kampen borte mot HamKam. Generalprøven i Sogndal søndag var også fin.

Playstation på brakka

I en brakke ved stadion sitter cupfinalistene og spiller Playstation, fotballspill på TV-skjerm, og lite tyder på at nervene har tatt dem. Brakka er et viktig tilholdssted mellom treningene, særlig for ungdommene som kommer langveisfra og i liten grad har foreldre, tanter og onkler bosatt i Haugesund.

— Jeg har det bra, selv om det er kaldt her. Det var minst like kaldt i Russland, sier costaricaneren Carlos Castro, som ble hentet til Haugesund i mars.

Guttene blir støttet og degget for av fotballelskende pensjonister som dekker opp til lunsj her hver eneste dag. Til Ullevaal skal de alle.

— Klarer vi å bare å holde unna det første kvarteret, sier en av pensjonistene, Åsmund Grinde.

- Så er mye gjort?

— Da er noe gjort, sier Grinde spent.

Les også

  1. Sundgot vrakes?

Les mer om

  1. Fotball-NM