Cristiano Ronaldos evne til å stjele oppmerksomheten – og fire andre snakkiser fra Champions League-finalen

Her er det vi kommer til å huske fra den elleville Champions League-finalen.

Cristiano Ronaldo, Zinédine Zidane og Gareth Bale kunne juble, mens Mohamed Salah fortvilte – under lørdagens Champions League-finale.

Real Madrid-Liverpool 3–1

Det var en finale som inneholdt det meste. Og som endte slik det har gjort de siste tre årene: med et fast Sergio Ramos-grep rundt trofeet og Real Madrid som mester.

For Liverpool-supporterne vil det ta tid å glemme de ufattelige keepertabbene til Loris Karius og tårene til Mohamed Salah. For Real Madrid-supporterne vil Gareth Bales fabelaktige brassespark huskes. Men også det som skjedde etter kampen.

For da dommeren blåste i fløyta for siste gang på NSC Olimpiyskiy i Kiev, var ikke dramatikken over.

Her er fem ting vi tar med oss fra finalen.

1. Ronaldo stjal showet

Gareth Bale var kommet inn fra benken og blitt den store helten. To mål sikret gjorde 1–1 til 3–1. Og det første var kanskje det fineste som noen gang er blitt scoret i en Champions League-finale.

For Real Madrid var det den tredje strake Champions League-triumfen. Det er noe ingen klubber har gjort i denne turneringen siden 70-tallet. Med andre ord: en smått uvirkelig prestasjon.

Da skulle man kanskje tro at det var disse poengene det ville handle om etter kampen.

Men Cristiano Ronaldo hadde andre planer.

– Det var veldig fint å være i Real Madrid. I løpet av de neste dagene skal jeg gi et svar til supporterne, som alltid har støttet meg, sa Ronaldo i et TV-intervju rett etter kampen.

Og da var det i gang.

Den Madrid-baserte sportsavisen Marca beskrev den kryptiske uttalelsen som «en bombe». På pressekonferansen etter kampen måtte manager Zinédine Zidane svare på en rekke spørsmål om den portugisiske superstjernen. Søndag morgen var det artikler om Ronaldo-utspillet som dominerte i spanske medier.

Cristiano Ronaldos uttalelser etter finalen vekker oppsikt.

Ronaldo innrømmet i et senere intervju at timingen ikke var den beste, men han var fortsatt tydelig på at han har noe å fortelle.

Det er langt fra første gang Ronaldo eller medlemmer av hans krets kommer med kryptiske utspill knyttet til hans fremtid i klubben. Som regel skjer det i forbindelse med fastlåste kontraktsforhandlinger, der målet er bedre betingelser.

Om det samme er tilfelle denne gangen, eller om Ronaldo faktisk er på vei bort, får tiden vise. Det er i hvert fall sikkert at ryktebørsen vil koke frem til det kommer en avklaring.

Enten han drar av seg drakten eller gir oppsiktsvekkende intervjuer: Ronaldo har en helt egen evne til å plassere seg selv i sentrum.

  • Les mer her:
Les også

Ronaldo overrasket stort med uttalelse om fremtiden

2. Liverpools keepersituasjon

«Katastrofe» og fotballkamper hører egentlig ikke sammen, men i engelske medier er det så sterke ord som brukes for å beskrive finaleopptredenen til Loris Karius.

Først kastet han ballen i foten til Karim Benzema, som knapt kunne tro at han var blitt gitt en slik gavepakke mens ballen trillet rolig inn i mål. Det var en helt ufattelig tabbe. Og så fomlet han inn et langskudd fra Bale som så ut til å være keepermat.

Etter kampen så den tyske keeperen utrøstelig ut, der han gikk rundt på gressmatten mens tårene trillet.

Loris Karius var knust etter finalen.

Tabbene gjør at en gammel debatt igjen blusser opp for fullt. Den handler om Liverpools keepersituasjon.

Var det naivt av Jürgen Klopp å satse på Karius som Liverpools førstekeeper? Må Liverpool handle ny keeper i sommerens overgangsvindu? Slike spørsmål stilles nå.

– Rent menneskelig kan du synes synd på Karius, men slike feil hører ikke hjemme på dette nivået, sa den tidligere Chelsea-stjernen Frank Lampard i BT Sports finalesending.

– Det blir vanskelig å komme tilbake etter dette, mente Viasat-ekspert og tidligere Liverpool-kjempe Jamie Carragher.

  • Se Karius-tabbene og resten av høydepunktene fra en ellevill finale her:

3. Utskjelte Bales revansj

Du er akkurat kommet inn som innbytter, og du får et innlegg litt bak deg. Hva gjør du?

Svaret ville for de aller færreste være å banke ballen i mål med et spektakulært brassespark, men det var akkurat det Bale gjorde. Og så scoret han igjen.

Det er ikke første gang Bale viser seg som en stor finalespiller. I Champions League-finalen i 2014 scoret han 2–1-målet i ekstraomgangene mot Atlético Madrid.

Likevel har det vært mange som har tvilt på waliseren.

Han er blitt satt tilbake av flere skadeavbrekk, og denne sesongen har han ofte startet på benken. Men bedre svar til kritikerne enn det Bale ga lørdag kveld er det ikke mulig å gi.

Her scorer Gareth Bale med et utrolig brassespark.

Spørsmålet er hva som skjer nå. De siste månedene er det blitt spekulert på at Bale er på vei bort fra Real Madrid.

– Jeg føler at jeg må spille hver uke, det er noe jeg alltid har følt. Blir det ikke slik her, må jeg sette meg ned med agenten min og vurdere mulighetene, sa Bale etter finalen.

Dermed er fremtiden til to av Real Madrids største stjerner usikker.

4. Salahs tårer

Liverpool var det beste laget i starten av finalen, men halvveis ut i den første omgangen skiftet kampen karakter.

Da ble Salah liggende etter en tøff duell med Ramos.

Liverpool-fansen var bekymret, og et par minutter senere kom fortvilelsen. Da innså Salah at han ikke kunne spille videre med smertene i skulderen.

En sønderknust Salah forlot banen. Finalen var over for Liverpools store spiller denne sesongen. Og etter kampen bekreftet Klopp at også VM kan ryke for Egypts store fotballhelt.

Her er finalen over for en knust Mohamed Salah. Sadio Mané og Cristiano Ronaldo forsøker å trøste.

Hva hadde skjedd om Salah kunne fullført kampen? Det får vi aldri svaret på.

Mange Liverpool-supportere rettet frustrasjonen mot Ramos. Få spillere provoserer mer enn Real Madrids kaptein. Han er kjent som en som gjør alt for å vinne, og gjerne enda litt til.

En lang rekke røde kort gjennom karrièren underbygger det stempelet.

Etter finalen mente noen til og med at Ramos hadde intensjon om å skade Salah. Andre avfeier det som tull. Men det er uansett sikkert at det var Romas som hadde et ekstra ansvar for å stoppe Salah fra å briljere.

– Jeg vet at du høres ut som en dårlig taper når du sier sånn, men det var en røff takling – litt som en wrestler, sa Klopp.

Les også

Klopp med nedslående nyheter om lagets stjerne

Sergio Ramos ville ha med seg litt av nettet fra Champions League-finalen hjem.

5. Zidane gjør mer enn å klappe hendene

Zidane gjør ikke så mye ut av seg i offentligheten. Det har bidratt til at mange har stilt spørsmål ved hva han egentlig bidrar med som manager. Det er blitt sagt at han bare «klapper i hendene».

Men nå står han med tre strake Champions League-triumfer som Real Madrid-manager.

Kanskje er Zidanes rolige fremtoning det som skal til for å få et slikt stjernegalleri til å fungere?

Zinédine Zidane vant Champions League for tredje år på rad som Real Madrid-manager. Her feirer han sammen med Isco.

Real Madrid har heller ikke hatt en enkel reise mot triumf denne sesongen. På vei mot finalen møtte de Tottenham, Borussia Dortmund, Paris Saint-Germain, Juventus og Bayern München.

Vi må helt tilbake til 70-tallet for å finne sist gang et lag vant den gjeveste klubbturneringen i Europa tre år på rad. Da greide både Ajax og Bayern München bragden. Rekorden har Real Madrid selv med fem strake seiere på slutten av 50-tallet.

Nå stiller mange spørsmålet om dette er tidenes beste fotballag. Pep Guardiolas Barcelona-lag revolusjonerte fotballen på en helt annen måte, men det er vanskelig å komme på lag som overgår dette Real Madrid-lagets evne til å vinne.