Fotball

Bare de største klubbene i Eliteserien selger flere sesongkort enn Viking

Før det er spilt én eneste seriekamp i 1. divisjon, jubles det på kontoret i Viking. Der håper Børge Moi Nilsen, Kjartan Salvesen og Eirik Bjørnø at mørketiden er over.

Troikaen i Vikings markedsavdeling ser mot lysere tider. Det var god stemning da Aftenbladet var innom kontoret til Børge Moi Nilsen (t.v.), Kjartan Salvesen og Eirik Bjørnø.
  • Kjetil Flygind
    Kjetil Flygind

JÅTTÅVÅGEN: Etter at Viking fikk tilført 12,3 millioner kroner i det som kan omtales som en nød-emisjon i desember, har ting begynt å utvikle seg i positiv retning for klubben.

Det merker de tre som jobber i markedsavdelingen i Jåttåvågen. Salget av sesongkort går så det suser, sponsorbudsjettet økes og det blåser en positiv vind over laget som endte sist i Eliteserien i 2017 og som lå med brukket rygg.

– Dette er år null. Vi starter på mange måter en ny tidsregning nå, sier Kjartan Salvesen.

Sammen med kollegene Børge Moi Nilsen og Eirik Bjørnø opplever han en mobilisering for Viking.

– Folk er lei av å være sure på Viking, folk er lei av å kjefte på Viking. Det er i hvert fall det vi opplever. Klubben er nede, vi har hatt store økonomiske problemer. Men nå er det en dugnad, en mobilisering, for å få Viking opp igjen. Viking er flaggskipet i regionen, folk vil ha Viking opp igjen. Det er slutt på at vi blir kjeftet på i salgsmøter, sier Moi Nilsen.

Les også

Ingve Bøe blir Aftenbladets nye Viking-blogger

Selv om tåken hadde sneket seg inn over Viking stadion tirsdag formiddag, er det lysere tider i sikte for Børge Moi Nilsen, Kjartan Salvesen og Eirik Bjørnø.

I norgestoppen

Bjørnø opplyser at det er solgt 3900 sesongkort. Målet er å runde 4500. Allerede er det solgt sesongkort for tre millioner kroner. Det er penger klubben allerede har på konto.

Ambisjonen er å ende opp med inntekter på fem millioner kroner for alle hjemmekampene denne sesongen. Det inkluderer billetter på kampdag og sesongkort.

– Det er vi ekstremt stolte av, det plasserer oss helt i toppen av Eliteserien.

En oversikt i VG like før Eliteserien startet, viser at kun Rosenborg, Brann, Vålerenga og Molde ligger høyere enn Viking. I fjor endte klubben på et sted mellom 5000 og 6000 solgte sesongkort. Til sammenligning solgte klubben over 13.000 sesongkort for ti år siden.

Klubben øker også sitt sponsorbudsjett for 2018. Opprinnelig var budsjettet på 28 millioner kroner. Dette ble først oppjustert til 32 millioner. Nå jekkes det ytterligere opp. Nå mener trioen på kontoret på Viking stadion at det skal hentes inn 35 millioner sponsorkroner i år. I fjor var tallet på 38,5 millioner kroner.

Les også

Viking-treneren vurderer å rullere på kapteinsjobben

Det er bilder som dette Viking håper å få tilbake. Full stadion og jubel. Her er det Birkir Bjarnasson som i 2010 kan slippe jubelen løs.

– Som å bli født på ny

– Dette er litt som å bli født på ny. Det har vært skamtungt de siste årene. Det har hatt med markedet å gjøre, prestasjonene til laget og uroen i klubben. I glansdagene, før ballongen sprakk, opplevde vi å falle med 20 millioner kroner i sponsorinntekter. Men nå har det stabilisert seg og vi øker. Bunnen er nådd og vi kan begynne å se oppover. Det er en veldig god følelse, sier Salvesen.

Han beskriver Viking anno 2018 som en jordnær og nøktern fotballklubb. Målet er å rykke rett opp igjen. Det er på mange måter det nå alt står og faller på.

Les også

Nå er Viking-troppen komplett

– Folk vil bli underholdt, folk vil se laget vinne kamper. Hadde laget prestert de siste årene, hadde alt sett helt annerledes ut. Det er det ingen tvil om. Når laget vinner, kommer folk og ser på. Og når det er mye folk på stadion, da vil alle være der. Det henger sammen, sier Moi Nilsen.

Skulle Viking klare å henge med i teten utover i sesongen, og publikum møter opp, betyr det kjærkomne penger i klubbkassen. 16. mai lukter det folkefest lang vei allerede. Da kommer nemlig Sandnes Ulf på besøk.

Salvesen anslår at 10.000 på tribunen utgjør rundt en halv million kroner i rene billettinntekter.

Så da gjenstår bare den viktigste jobben: At laget skal vinne fotballkamper.

Les mer om

  1. Fotball
  2. OBOS-ligaen
  3. Viking FK