Fotball

«Vi er Vest-Afrikanere. Vi er ikke et virus»

Fotballspiller fra Sierra Leone feiret seier med ebola-budskap. Nå kan han bli straffet for rasisme.

Etter at hans lag vant seriekampen viste John Kamara fra Sierra Leone frem en t-skjorte med teksten «vi er Vest-Afrikanere, vi er ikke et virus». Nå kan han bli straffet. Foto: Med tillatelse fra sport24.gr

  • Nicholas Bergh
    Journalist

Ebolautbruddet i Vest-Afrika har allerede fått store konsekvenser for fotballen. Forrige uke trakk Marokko seg fra å arrangere Afrikamesterskapet på grunn av frykt for ebolasmitte.

Fotballspillere fra de tre mest berørte landene, Sierra Leone, Guinea og Liberia, føler seg også stigmatisert. Hvert fall gjør John Kamara fra Sierra Leone det.

Etter at Kamaras klubb Lamia beseiret Larissa med 1-0 i en kamp på nivå to i det greske ligasystemet 27. oktober, feiret nemlig Kamara med å vise frem en svart t-skjorte under drakten med skriften «vi er Vest-Afrikanere. Vi er ikke et virus». På den svarte t-skjorten var også flaggene til Sierra Leone, Guinea og Liberia.

Les også

Spansk topplag krever vest-afrikaner hjem fra landslagsspill

Gesten har skapt debatt. Det greske fotballforbundet har kalt Kamara inn til en høring, og 26-åringen kan bli straffet. Ifølge nyhetsbyrået AFP er det et brudd på forbundets regler for rasisme Kamara risikerer straff for.

— Det var et kjærlighetsbudskap, et støttebudskap, det var ikke rettet mot noen, sier Kamara i et intervju med det greske nettstedet sport24.gr.

Ble utestengt av egen klubb

Ebolautbruddet har imidlertid skapt flere ubehagelige situasjoner for Kamara, selv om han har bodd i Hellas siden 2012. I oktober spilte Kamara en landskamp for Sierra Leone i Kamerun. Da han kom tilbake til klubben Lamia, ble han bedt om å ikke trene eller spille med lagkameratene i tre uker, på grunn av smittefrykt.

— Jeg forstår det ikke, men jeg respekterer klubbens beslutning, sa Kamara til BBC da.

Kampen mot Larissa, da Kamara viste frem t-skjorten, var hans første siden han ble utstengt av egen klubb.

Supportere sang om ebola

Heller ikke reisen til Kamerun var spesielt hyggelig. I intervjuet med det greske nettstedet forteller Kamara at kamerunske supportere sang «ebola, ebola» da Sierra-Leone-troppen ankom stadion i Yaoundé.

— Det var skuffende. Det er trist., mange folk dør av denne sykdommen, sier Kamara.

Les også

Ebola-hets da Amin Askars Etiopia tapte

Sierra Leone tapte kampen, som var en del av kvalifiseringen til Afrikamesterskapet, med sifrene 0-2. — Nesten alle Kamerun-spillerne nektet å bytte drakter etter kampen, forteller Kamara.

- Var de rasistiske?

— Jeg vet ikke om det var en form for rasisme, jeg vil ikke si det på den måten.

— Men vi skjønte at det var på grunn av ebola, til tross for at vi gjorde det klart at alle spillerne på laget hadde forlatt landet før ebolautbruddet. Jeg skjønner ikke hvorfor Kameruns spillere fortsatt var redde, sier Kamara.

Sierra Leone har kun tatt ett poeng på fem kamper i sin kvalifiseringsgruppe. Dermed er de uten muligheter til å kvalifisere seg til Afrikamesterskapet.

Turneringens vertsland ble Ekvatorial Guinea, som tar over ansvaret etter at Marokko trakk seg.

Turneringen sparkes i gang 17. januar, og varer til 8. februar.

Ifølge det amerikanske folkehelseinstuttet (Centers for Disease Control and Prevention) har 5.177 mennesker dødd som følge av ebolaviruset siden mars, da de første rapportene om utbruddet kom.

Les også

  1. Afrikamesterskapet: Ny vertsnasjon klar etter ebola-frykt

Les mer om

  1. Internasjonal fotball