Fotball

Solskjærs United med storseier. Nå får Uefa massiv kritikk.

Odion Ighalo slo til med drømmemål i Manchester United-seier i Europa League.

Ole Gunnar Solskjær ledet Manchester United til 5–0-seier på bortebane i Europa League.
  • Bernt Harald Brennevann
    Bernt Harald Brennevann

Lask Linz - Manchester United 0–5

Foran tomme tribuner var Ole Gunnar Solskjærs utvalgte klart best og fikk med seg et perfekt borteresultat fra Østerrike.

– Det var ikke bare en profesjonelt utført jobb, for vi spilte fotball av høy kvalitet. Vi fikk mer eller mindre alt vi ba om fra guttene, sa Solskjær etter kalasseieren.

Spørsmålet nå er hva som blir ferden videre. Det er i det blå om returkampen i åttendedelsfinalen i det hele tatt vil bli spilt.

  • ANALYSE: «Solskjær har truffet blink på noe av det vanskeligste i toppfotball»

Den hyppige spredningen av koronaviruset gjør at fotballsesongen står i fare for å bli utsatt eller i verste fall kansellert. Tirsdag skal Det europeiske fotballforbundet (Uefa) drøfte hva de skal gjøre med Champions League, Europa League og sommerens EM-sluttspill.

Manchester United kom til torsdagens oppgjør i knallsterk form, og Solskjær tok ingen sjanser i jakten på lagets 11. strake kamp uten tap. Uttaket var så godt som toppet.

I skadefraværet til Anthony Martial viste Odion Ighalo igjen hvor smart det var av United å hente ham på lån i tolvte time. Den nigerianske spissreserven sto for oppgjørets mest minneverdige øyeblikk på gjestenes 1–0-scoring.

Etter 28 minutter mottak han ballen i luften like utenfor boksen, gjorde et par triks og hamret til på halvspretten. Skuddet føk i Lask Linz-buret via tverrliggeren. Bruno Fernandes sto for pasningen i forkant og plukket dermed nok et målpoeng etter overgangen fra Sporting Lisboa i januar.

Med scoringen har Ighalo fått nettsus i alle tre kamper den tidligere Lyn-spissen har spilt fra start for United. Totalt står han nå med fire mål for den engelske storklubben.

Odion Ighalo jubler for nok en scoring for Manchester United.

Etterlengtet for James

Det østerrikske hjemmelaget hadde knapt noe som helst å komme med. Manchester United hadde full kontroll, og det var bare et spørsmål om tid før de ville doble ledelsen. Etter en snau time sørget Daniel James for det.

Unggutten fikk ballen fra Ighalo, skar inn i banen og sendte lærkulen i garnet helt nede ved stolperoten. Det var en kjærkommen scoring for James, som ikke hadde gjort mål på 33 kamper.

Noen minutter siden var Ighalo nær ved å juble igjen, men måtte skuffet se avslutningen gå i aluminiumen og ut.

På tampen rant målene inn for United. Først la Juan Mata på til 3–0 da spanjolen rullet ballen forbi keeper, mens innbytterne Mason Greenwood og Andreas Pereira gjorde hver sin scoring på overtid.

Les også

Uefa-uttalelse skaper kraftige reaksjoner: – Dere må handle nå

Juan Mata feirer med Odion Ighalo etter å ga gjort Uniteds tredje mål for kvelden i Østerrike.

Kritisk

Torsdagens kamp måtte spilles bak lukkede dører. Det avgjorde østerriksk politi tidligere i uken på grunn av koronavirusets fremmarsj i Europa.

– Det var en rar atmosfære, men guttene var så fokuserte. De klarte å skape sin egen atmosfære i kampen og fant hverandre, sa Solskjær om den nesten publikumsløse kampen.

Ikke alle var begeistret over Uefas avgjørelse om å la oppgjøret gå som planlagt.

«Dette er uten sidestykke den verste fotballkampen jeg noen gang har vært på. Det er rundt 100 lokale på tribunen (antar de jobber for Lask), men resten av stadionet er tomt. Det er sjelløst og dødsstille. Uefa burde etter min mening ha avlyst kampen», skrev The Times-journalist Paul Hirst i første omgang på Twitter.

Også Jan Åge Fjørtoft reagerte på at Uefa velger å vente med å ta en beslutning.

– Nei, Uefa! Ikke vent til tirsdag med å ha et møte. Når alle andre viktige funksjoner i samfunnet (som å stenge skoler) klarer å handle nå ... Da må også dere gjøre noe på sportsfeltet nå!», skriver den tidligere fotballproffen på Twitter.

Etter planen skal returkampen gå på Old Trafford torsdag neste uke, men det er høyst tvilsomt at det skjer.

Manchester United har denne sesongen et uttalt mål om å vinne Europa League. En finaletriumf der vil garantere klubben en plass i Champions League.

Solbakken-kritikk

Ståle Solbakkens FCK tapte i Tyrkia. Etter kampen kritiserte han Uefa.

Ståle Solbakkens FC København spilte også åttendedelsfinale i Europa League torsdag kveld. Danskene tapte 0–1 borte for tyrkiske Basaksehir etter et straffemål imot helt på tampen. Kampen i Istanbul ble spilt foran store folkemengder på tribunene.

Etter oppgjøret kritiserte også nordmannen Uefa for å la Europa-kampene gå som planlagt med dagens uklare koronavirus-situasjon.

– Jeg synes det er høyst kritikkverdig og jeg synes Uefa løper kraftig fra sitt ansvar på alle mulige måter. De lukker øynene for noe som har en veldig stor påvirkning på langt flere enn deg, meg og de som spiller ute på banen, sa Ståle Solbakken til danske Eurosport.

Les mer om

  1. Manchester United
  2. Europa League
  3. Ole Gunnar Solskjær