Fotball

Selnæs etter U21-nedturen: - Har ingen å skylde på

Det ble bare nesten for et norsk landslag i playoff igjen. Men spillerne mener fremtiden ser lys ut.

Skuffede norske spillere med Birger Meling (f.v.), Mohamed Elyounoussi og Alexander Sørloth etter EM-kvalifiseringskampen mot Serbia på Marienlyst stadion.
  • Kjetil Flygind

Norge U21-Serbia U21 1-0, 1-2 sammenlagt

DRAMMEN: Det som kunne blitt en etterlengtet opptur for norsk landslagsfotball ble i stedet en ny nedtur.

Norge slo Serbia 1-0, men Mohamed Elyounoussis mål var ikke nok. EM-drømmen brast for U21-landslaget. Men Norges fotballfremtid mener det er grunn til optimisme midt oppe i all elendigheten.

Martin Ødegaard og Ole Selnæs kunne ikke hjelpe Norge til avansement på hjemmebane.

— Jeg synes synd på alle guttene. Jeg vet hvor mange som har jobbet knallhardt for at vi skulle komme til EM. I stedet mislykkes vi. Det er veldig skuffende. Men vi har ingen andre å skylde på enn oss selv, sier Ole Selnæs (22).

Les også

Ny norsk landslagsnedtur - EM-drømmen brast for U21-guttene

Frankrike-proffen representerer fremtiden i norsk fotball selv om han allerede har begynt å slå seg inn på A-landslaget. I en tid hvor A-landslaget er i krise, kunne Leif Gunnar Smeruds U21-landslag tenne en liten gnist ved å kvalifisere seg til neste sommers EM-sluttspill i Polen.

Vanskelig utgangspunkt

Men det ble bare nesten for Norges fotballfremtid også.

— Vi gjorde det vanskelig for oss med 2-0-tap i Serbia. Vi hadde nok sjanser til å klare dette. Det føles bittert, fortsetter Selnæs, som ble flyttet opp fra midtstopper til midtbane da Norge begynte å jakte scoringer for alvor. Den kom. Mohamed Elyounoussi banket inn 1–0 på hel volley etter innlegg fra Kristoffer Haraldseid. Det ble med den ene scoringen.

De serbiske spillerne jubler for avansement.

— Det er utrolig synd at denne gjengen ikke får oppleve et mesterskap. Vi hadde fortjent å vise frem vår fotball for hele Europa. Vi har vært nære flere ganger med denne 1994-årgangen, sier målscorer "Moi" til Aftenposten.

Moi: - Må lære

Han misbrukte en stor sjanse i 1. omgang. En 1. omgang som Serbia tok tak i. men Norge jobbet seg inn i matchen. Med 2–2 hadde det blitt ekstraomganger på Marienlyst.

— Vi skal lære av dette, og vi skal reise oss. Jeg synes det ser lyst ut for norsk fotball. Det er mange gode spillere på dette laget. Men vi har litt å lære når det kommer til kynisme. Se på Serbia. De var flinke til å bryte opp spillet vårt, lage frispark. Det er slike ting vi må lære, sier basel-spilleren.

Gjengen som tapte playoffen mot Serbia spilte sin siste kamp sammen på U21-landslaget. Nå kommer en ny gjeng opp, mens dette laget vil kunne banke på døren til A-landslaget.

— På sikt er dette spillere som kan være med på å prege internasjonal fotball, absolutt. De er fortsatt unge i toppfotballsammenheng. De må få litt tid på seg til å nå sitt ypperste prestasjonsnivå, sier trener Leif Gunnar Smerud.

Han var fornøyd med prestasjonen på kunstgresset i Drammen. Men 1-0-seieren ble en mager trøst.

— Vi kom nesten i mål med dette U21-prosjektet. Man kan si vi tapte på målstreken, sier rogalendingen.

Det samme skjedde med A-landslaget i fjor. Det ble nesten for Per-Mathias Høgmos menn da. Nå også for dem som representerer fremtiden.

Problemet som må fikses

Ole Selnæs mener ingen trenger grave seg ned.

— Dette laget er fullt av spillere som er gode nå, men vi skal utvikle oss enda mer slik at vi kan løfte oss og bli bedre slik at også A-landslaget kan bli bedre. Det er det vi jobber for. Og derfor blir vi motiverte av dette til å jobbe enda hardere for å bli bedre spillere, sier trønderen.

— Hvor gode disse spillerne blir er helt opp til dem selv. For flere av spillerne finnes det ingen grenser. Men de må få lov til å utvikle seg, sier Smerud.

Han mener A-landslaget og U21-landslaget sliter med det samme:

— Effektiviteten. Det må vi løse. Om vi skal til mesterskap må den bli bedre.

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball