Falsk bombe på Old Trafford var gjenglemt på do etter øvelse: - Skandaløs fiasko

– Det er skandaløst, sier politisjefen i Manchester om den falske bomben som ble funnet på et toalett på Old Trafford.

Det var et massivt politioppbud etter at en mistenkelig enhet ble funnet inne på fotballarenaen Old Trafford i Manchester.

Over 75.000 mennesker måtte evakuere den gigantiske arenaen i Manchester søndag kveld, etter funn av en bombelignende gjenstand.

Nå viser det seg at det hele var en stor tabbe.

Politiet i Greater Manchester bekreftet søndag kveld at den falske bomben som forårsaket dramatikk på Old Trafford var en gjenglemt gjenstand som var en del av en sikkerhetsøvelse.

Politikommisjonær i Greater Manchester, Tony Lloyd, karakteriserer hendelsen som en fiasko.

– Det er skandaløst at denne situasjonen fant sted, og en full etterforskning er nødvendig for å raskt finne ut hvordan dette skjedde, hvorfor og hvem som skal bli holdt ansvarlig, sier Lloyd, ifølgelokalavisen.

Ifølge britiske medier fant øvelsen sted forrige onsdag. I så fall har den gjenglemte gjenstanden vært på stadion uoppdaget i fire dager.

– Denne fiaskoen forårsaket store ulemper for supporterne som hadde kommet fra fjern og nær for å se kampen, kastet bort tiden til mange politibetjenter og hærens bombepatrulje og satt mennesker i unødvendig fare.

Funnet på toalett

Den falske bomben ble funnet på et toalett i den nordvestlige kvadranten mellom Sir Alex Ferguson Stand og Stretford End. James Ducker i Telegraph skriver påTwitterat gjenstanden var tapet til baksiden av en toalettdør.

Tidligere fotballspiller og TalkSport-ekspert Stan Collymore skrev på Twitterat han var blitt informert om at det skal ha blitt funnet en mobiltelefon på et toalett på Old Trafford, festet til et rør med ledninger hengende ut.

Etter at stadion var evakuert, gjennomførte bombeeksperter en kontrollert eksplosjon og fant deretter ut at det dreide seg om en falsk bombeanretning uten eksplosiver.

— En full undersøkelse viser nå at gjenstanden ikke var en bombe, skrev politiet i Manchester på Twitter.

For Manchester United får utsettelsen også økonomisk konsekvenser. United har meddelt at de vil refundere alle billetter. De som var på kampen søndag, får dessuten fri adgang tirsdag. Totalt vil det koste Manchester United over 30 millioner kroner.

- Riktig avgjørelse

Ryktene om den alvorlige blemmen gikk i britiske medier, før politiet i Greater Manchester og klubbdirektør i Manchester United, Ed Woodward, kom med en felles uttalelse sent søndag kveld.

– I etterkant av dagens kontrollerte eksplosjon, har vi funnet ut at gjenstanden var en treningsenhet som ble glemt igjen ved et uhell av et privat firma i forbindelse med en øvelse, sier politiinspektør John O’Hare ved Greater Manchester Police i en pressemelding.

O'Hare sier videre at det var riktig å evakuere stadion med den potensielle risikoen tatt i betraktning. Han takker også samarbeidsvillige supportere og sikkerhetspersonalet.

Uttalelsen ble senere lagt ut pånettstedettil Manchester United.

Takket supporterne

Manchester Uniteds direktør Ed Woodward sier at klubben "vil etterforske hendelsen før de kan informere om fremtidige handlinger og beslutninger".

– Sikkerheten til supporterne vil alltid være vår høyeste prioritet, og jeg vil takke politiet, som gjorde en førsteklasses jobb, og begge lags supportere, som reagerte på en upåklagelig måte, sier Woodward.

Politiet brukte søkshunder på Old Trafford etter funn av det som ble omtalt som en mistenkelig pakke.

TV 2s kommentator Kasper Wikestad befant seg rett utenfor Manchester Uniteds arena ved 17.30-tiden, da den kontrollerte eksplosjonen ble utført.– Jeg hørte ingenting, men rett etter meldingene kom på Twitter, kom det en beskjed om det over høyttaleranlegget, sa Wikestad til Aftenposten.

– Og nå har området nærmest tømt seg for vakter og politi. Så det er tydelig at situasjonen er mer under kontroll nå.

Funn av mobiltelefon

Siste serierunde i den engelske ligaen gikk av stabelen søndag, der det meste dreier seg om hvem som klarer å kapre den siste plassen blant topp fire, som får spille Champions League kommende sesong.

Et av lagene som jakter plassen er Manchester United — men deres skjebneoppgjør mot Bournemouth som egentlig skulle startet samtidig som de andre kampene klokken 16.00, er avlyst.

Ett kvarter før kampstart ble deler av Old Trafford evakuert. En snau halvtime senere ble det klart at hele kampen ble avlyst. Klubben bekreftet senere at det var blitt funnet en mistenkelig pakke i det nordvestlige hjørnet av Old Trafford, og at kampen var avlyst.

AVLYST: Kampen mellom Manchester United og Bournemouth ble avlyst etter at det ble funnet en mistenkelig gjenstand på stadion.

Spent stemning

— Politiet har hatt kort lunte og vært på tærne, for å si det sånn. Det har vært en nervøs og litt amper stemning her utenfor Old Trafford. Alvoret i situasjonen var lett å forstå fra første sekund, sa Kasper Wikestad som skulle kommentere kampen fra pressetribunen på Manchester Uniteds hjemmearena.

Spillerne fikk også merke dramaet på kroppen. Allerede før oppvarmingen var over, måtte de forlate gresset.

— Vi er fortsatt i garderoben, og det virker som vi er de siste som skal forlate stadion. Det har vært veldig anspent og vi har alle vært nervøse, sa United-spiller Ander Herrera, ifølge Manchester Evening News, kort tid etter avlysningen.

De andre kampene ble søndag spilt som planlagt.

PS! Kampen mellom Manchester United - Bournemouth skal spilles 17. mai klokken 21.

Hør siste utgave av podkasten Aftenpodden Sport: