Fotball

Nedslående dom: 2,2 prosent sjanse for at Norge kommer til VM

— Når sjansene er så små, er det bare å bytte landslagssjef nå, sier sportskommentator Ola Bernhus.

Norge håper fortsatt på VM-sluttspill, men tallknuserne har liten tro på at det skal skje.
 • Nicholas Bergh
  Journalist

Kun to kamper i VM-kvalifiseringen er spilt – 0-3 mot Tyskland og 0-1 mot Aserbajdsjan. «Alle» krever seier mot San Marino på Ullevaal tirsdag.

Men allerede nå er VM-håpet så godt som knust. Norsk Regnesentral har på oppdrag fra Bergens Tidende regnet ut de norske VM-sjansene. Og det er mildt sagt trist lesning:

 • Norge har 0,1 prosent sjanse for å klare førsteplassen i gruppen. Tyskland har størst sjanse med 92,6 prosent. De ni gruppevinnerne går rett til VM-sluttspillet i 2018. * Åtte av de ni beste gruppetoerne skal spille playoff om VM-plass. Ifølge regnesentralen er det 4,6 prosent sjanse for andreplass i gruppen. Det gir 2,2 prosent sjanse for VM-kvalifisering, ettersom 4 av 9 gruppetoere altså kommer til VM.
Aftenpostens kommentator Ola Bernhus

— Det er umulig å tallberegne. Men hvis man bruker ren folkevett, er jo VM-sjansene minimale, sier Aftenpostens sportskommentator Ola Bernhus.- Derfor mener jeg også at fotballforbundet bør ta affære allerede i høst. Når sjansene er så små, er det bedre å få inn en ny trener som får tid til å bygge opp norsk landslagsfotball igjen, fortsetter Bernhus.

Det blir glissent på Ullevaal: NFF håper å unngå ny bunnrekord

Slik regner de ut

Det er assisterende forskningssjef Anders Løland og sjefsforsker Magne Aldrin som står bak beregningen. Slik forklarer de hvordan utregningen gjøres:

– Utgangspunktet er at en fotballkamp har et element av både ferdighet og tilfeldighet. Et godt lag vil ofte slå et dårligere lag, men ikke alltid. For å beskrive dette bruker vi en statistisk modell hvor hvert enkelt lag har et styrketall. Styrketallene til hvert lag tallfestes ut fra FIFA-rankingen, sier de.

0-1-tapet i Baku var ødeleggende for de norske VM-sjansene. Her intervjues Per-Mathias Høgmo av Susanne Wergeland fra Discovery.

– Vi tar også høyde for hjemmebanefordel. Hver enkelt kamp i resten av kvalifiseringen spilles så 10.000 ganger på en datamaskin. Etter dette beregnes det hvor ofte Norge havner på førsteplass, andreplass og så videre, og tilsvarende for de andre lagene, forklarer Løland og Aldrin. RBK-sjefen om Henriksen: — Skivebom av Markus

Tjærnås: - Det høres lavt ut

Ola Bernhus ønsker ikke å komme med en egen prosentvurdering av Norges sjanser, men han mener 2,2 prosent virker ganske presist.

— Vi må vel i hvert fall ha åtte poeng totalt på de fire kampene mot Tsjekkia og Nord-Irland, i og med at de har kommet bakpå, sier Bernhus.

Lars Tjærnås, fotballkommentator og spaltist for 100% Sport og Aftenposten, mener på sin side at Norsk Regnesentral levner Høgmos menn litt vel små sjanser.

— Jeg tenker at 2,2 prosent høres lavt ut, sier Tjærnås.

Han mener det er Norges kamper mot Aserbajdsjan, Tsjekkia og Nord-Irland som blir avgjørende.

— Av de ti kampene i VM-kvalifiseringen, er det seks nøkkelkamper, for alle taper nok for Tyskland, og alle slår San Marino. Vi har fem av de seks kampene igjen, og derfor høres 2,2 prosent lavt ut.

- Bør fotballforbundet ta med det faktum at VM-sjansene er små i vurderingen av Høgmos stilling?

— Ja. Men flere andre ting er viktigere. For det første handler det om Høgmos posisjon i spillergruppen. Du avsetter ikke en trener for det som har vært, men fordi du ikke tror det kan bli bedre. Da er posisjonen i spillergruppen helt avgjørende, sier Tjærnås.

— For det andre, handler det om hvem som er tilgjengelig. Det er ikke vits å kvitte seg med en trener hvis du ikke får inn en som kan gjøre en bedre jobb, fortsetter han.

Hør siste utgave av Aftenpodden Sport, en sykkel-VM-spesial: Ekspertene enige - Kristoff vinner ikke gull.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  SPORT
  Publisert:

  Den 49 år gamle rapperen er like godt trent som en fotballproff. Testresultatene er knapt til å tro.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5