Aktor får drahjelp av RBK

HANSSEN-BLOGGEN: Bedrageri. Endelig en opptur for aktoratet. Det sørget Rosenborg-ledelsen for.

Inge D. Hanssen, kommentator hos Aftenposten.

SANDVIKA: Fredagens rettsmøte ble ingen god dag for de fire på tiltalebenken. Ledelsen i Rosenborg scoret det ene målet etter det andre i favør av aktorene Morten Stene og Iselinn Håvarstein.

Sportslig leder Erik Hoftun var på banen. Sommeren 2011 førte han forhandlingene med Stabæk-kollega Inge Andre Olsen om kjøp av Veigar Pall Gunnarson. Senere ble det snakk om kjøp av både islendingen og svensken Johan Andersson fordi Stabæk nærmest hadde sommersalg av spillere på denne tiden.

I slutten av juni 2011 bød RBK 2,5 millioner for Gunnarson alene. Stabæk avslo samme dag. Partene møttes til forhandlinger, men da Olsen på vegne av Stabæk forlangte syv millioner, ble møtet kortvarig.

Kunne gått høyere

I retten vedgår Hoftun at RBK nok kunne ha gått høyere dersom forhandlingene hadde fortsatt, kanskje opp mot fire millioner. Men forhandlinger er et spill, og man spiller ikke ut alle kortene med en gang.

Inge Andre Olsen har i retten sagt at Rosenborg hadde en ramme på 3,5 millioner pr spiller. Der gikk han fem på, skulle det vise seg. Det var rett og slett et forhandlingsteknisk knep fra Hoftuns side å hevde dette overfor motparten.

Senere på sommeren sendte Stabæk Johan Andersson på banen i kombinasjon med Gunnarson. RBK tygger på dette. Klubben byr 5,25 millioner som en pakke for begge spillerne. Stabæk ønsker to separate avtaler, hvor Gunnarson selges for èn million og prisen på Andersson er 4,25 millioner.

Tingrettsdommer Nils Ole Bay er aktiv: — Ville Rosenborg ha kjøpt Andersson alene for 4,25 millioner?

Svaret fra Hoftun er krystallklart: - Nei, ikke for den summen.

Dommeren: - Betyr det at det er en sammenheng mellom de to avtalene?

Hoftun: - Ja.

Bedrageri

Tidligere daglig leder i RBK, Nils Skutle, bekrefter Hoftuns utsagn, og legger til at Stabæk ønsket minst mulig for Gunnarson og mest mulig for Andersson.

— Vi tenkte det hadde sammenheng med Nancys klausul om 50 prosent av overgangssummen for Gunnarson, sa Skutle.

Her er vi ved sakens kjerne:

Selges Gunnarson alene, er det ikke mulig på komme unna med 50 prosent til den franske klubben. Selges han derimot sammen med en annen spiller, kan verdien på islendingen settes lavt og verdien av den andre spilleren høyere. Det gir mer mynt i Stabæk-kassen – og er bedrageri i straffelovens forstand.

Det er nettopp dette aktoratet mener skjedde da Gunnarson ble solgt for èn million til Vålerenga samtidig som det ble inngått en opsjonsavtale på fire millioner for talentet Herman Stengel.

Fakta:

Overgangssaken

Tre ledere i Stabæk og en tidligere leder i Vålerenga er i Asker og Bærum tingrett tiltalt for grovt bedrageri av to millioner kroner overfor den franske klubben Nancy.

Bedrageriet skal ha skjedd i forbindelse med Veigar Pall Gunnarsons overgang fra Stabæk til Vålerenga i 2011. De fire tiltalte nekter straffskyld.

Også foretakene Stabæk Fotball og Stabæk Fotball A/S er tiltalt.

Administrator: Tingrettsdommer Nils Ole Bay.

Aktorer: Politiadvokatene Morten Stene og Iselinn Håvarstein.

Forsvarere: Advokatene Peder Morset, Ole Petter Drevland, Ellen Holager Andenæs, Berit Reiss-Andersen og John Chr. Elden.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30253271254678
2Bodø/Glimt30186686414560
3Rosenborg30168669442556
4Lillestrøm30165949341553
5Odd30136114345-245
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk