Island er klare for EM

Sikret billetten med ett poeng hjemme mot Kasakhstan.

SIKRET EM-BILLETTEN: Her takker de islandske spillerne supporterne for støtten etter å ha slått Nederland i Amsterdam i forrige kamp.
  • 100% Sport

Island kvalifiserte seg for sitt første store fotballmesterskap noensinne da EM-billetten ble sikret søndag.

Etter den overraskende seieren i Nederland torsdag trengte islendingene kun ett poeng for å bli EM-klar, og etter 0-0 hjemme mot Kasakhstan kunne Lars Lagerbäcks mannskap slippe jubelen løs. Lagerbäck har fått mye ros for jobben han har gjort på det islandske landslaget, og søndag kom belønningen.

– Jeg er sjokkert over at vi er det første islandske laget som tar seg til et mesterskap. Det drømte jeg ikke om da jeg var liten og begynte å spille fotball, sa kaptein Aron Gunnarsson til Eurosport.

Les også

«Det er noe vakkert med dette laget. De spiller som én mann.»

Fulle tribuner

Foran fullsatte tribuner i Reykjavik hadde hjemmelaget det spillemessige overtaket gjennom store deler av første omgang, men uten å få uttelling. I annen omgang hadde islendingene også kontroll på kampen selv om de store mulighetene uteble og Gunnarsson ble utvist i sluttminuttene.

Da dommeren blåste av var det ville jubelscener ute på banen og på tribunene. På åtte kvalifiseringskamper har Islands menn målforskjellen 15-3. – Jeg er så stolt. Det har begynt å synke inn nå, sa Gunnarsson.

Les også

Nederland i krise etter tap i Tyrkia

Tsjekkia EM-klar

To runder før slutt topper Island gruppe A. Tsjekkia på annenplass har like mange poeng og tok seg også til EM søndag. De slo Latvia 2-1 søndag.

Scoringer av David Limbersky og Vladimir Darida sørget for at Tsjekkia ledet 2-0 til pause i Riga. Latvia reduserte ved Artus Zjuzins et drøyt kvarter før full tid, men nærmere kom ikke vertene.

(©NTB)