- Jeg ser noen likheter mellom Lyn og Stabæk

<p>Lyns tidligere direktør Erik Langerud føler med Stabæk.</p>

Hvis ikke Lyn skaffer 15 miollo innen 28. september er klubben konkurs og 133 års fotballhistorie i Oslo er over. Har skaffet en investor som blir med på en del, men trenger fortsatt penger fra andre. Vi møter investoren og klubbdirektør Erik Langerud og Even Winje (innvestor)
 • Øyvind Nordli
OSLO 20111014.Eliteserien fotball, Vålerenga - Viking : Vålerengas Bojan Zajic scorer 1-0 og jubler sammen med Vålerengas Veigar Pall Gunnarsson i eliteseriekampen i fotball mellom Vålerenga og Viking på Ullevaal stadion fredag.Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
Jon Tunold
FotballNorge14.06.2011Foto: Morten Olsen, DigitalsportAndredivisjonStabæk 2 v StrindheimHerman Stengel - Stabæk
telenorarena

Erik Langerud var direktør i Lyn da Oslo-klubben sakte, men sikkert møtte avgrunnen. Han kan kjenne på følelsene fra de dramatiske dagene når han ser problemene hope seg opp for Stabæk.

— Jeg ser noen likheter mellom Lyn og Stabæk, og jeg kan føle på den desperasjonen som noen opplever når problemene er der 24 timer i døgnet, sier Langerud.

Og tenker tilbake. 30. september 2009:

En ny dag på jobben for Erik Langerud. Han rusler i Lyns korridorer på Ullevaal stadion. Han går forbi kontorer som står tomme. Flere ansatte er sagt opp eller midlertidig permitterte. De gjenværende er Langerud selv, et par sjeler til på kontoret, noen spillere, frustrerte Lyn-supportere som lurer på hva som skjer og ubetalte regninger.

Ute er klubbens rike onkel Atle Brynestad som alene driftet eliteserieklubben. Nye investorer, mange kalt «småfisker», har kommet inn, men fortsatt kan ikke klubben betale utgiftene. Bruken av Ullevaal stadion er også problematisk. Den svir mer enn den smaker økonomisk.

Og hvem har ikke glemt alt kaoset hvirvlet opp etter overgangssaken til John Obi Mikel?

Brynestad driftet alt

Bildene i Aftenposten viste en Langerud som kikket på klokken. Som gravde hodet ned i hendene. Som bare ville ut av alle problemene fortest mulig. Slik virket det for utenforstående.

Nå er Langerud ute av Lyn, klubben som gikk konkurs. På utsiden kan han gjennom mediene følge Stabæks problemer.

- Atle (Brynestad) driftet i realiteten hele FC Lyn. Om Ulrichsen har gjort det samme hos Stabæk, er jeg mer i tvil om, men det som er likheter, og nå baserer jeg meg på hva jeg har lest i aviser, er at begge klubber har hatt en stor partner som har tilført kapital og styrket likviditeten. En sterk eier gjør imidlertid at du er veldig sårbar når vedkommende trekker seg ut. Utfordringen blir da å omstille klubben når den store eieren er borte. Det merket jo vi i Lyn, vi fikk inn folk med penger, ikke «småfisker», men det var ikke nok, sier Langerud.

Den tidligere direktøren i Lyn tror ikke en omstilling i Stabæk vil knekke klubben.

— Scenariet for Lyn var å gå konkurs og starte opp i 10. divisjon. Den veien virket veldig lang, men Lyn startet jo opp i 4. divisjon etter konkursen. Og da var veien langt kortere. Lyn har en trofast tilskuerskare som følger klubben uansett. Så det går an for Stabæk å starte på Nadderud igjen, utvide og bygge klubben opp på nytt. Stabæk har mange trofaste tilskuere som følger dem uansett, sier han.

— Du har ikke tenkt å ringe Stabæk?

- Jeg har flere venner i klubben, og vi har diskutert litt løst og fast, men jeg tror Stabæk har oversikt over situasjonen. At de har en plan om hvordan de skal komme seg videre, men utfordringen er at du er presset inn i en situasjon der det ikke finnes valgmuligheter, fordi økonomien er så krevende. Jeg antar at Stabæk føler noe av det samme, sier Langerud, som i dag er generalsekretær i Norges Håndballforbund.

Alle bryr seg

Der er det rolig sjø etter stormen han opplevde som klubbdirektør i Lyn. Da Lyn-eier Atle Brynestad trakk seg ut av Lyn i 2008, startet for alvor turbulensen. Langerud sluttet året etter, mens Lyn gikk konkurs i juni 2010. — I fotball bryr nesten alle seg, og havner du i problemer fyller det døgnets 24 timer. Enten jeg var hos moren min eller var hos noen andre, alle ville snakke om problemene i Lyn. Noen ganger må du derfor gjøre noe annet. Jeg husker at jeg ringte noen kamerater og sa at vi måtte gå ut, ta noen øl og IKKE snakke om Lyn. Jeg tipper at Erik Loe, Einar Schultz, Jon Tunold og andre i Stabæk også trenger noen øl - og noe annet å snakke om, sier han og smiler.

— Og så får de Veigar Pàll Gunnarssons overgangssak oppå alt det her igjen ...

— Ja, det ikke akkurat en slik nyhet Stabæk trengte nå, sier Langerud.

Blir på Nadderud?

20. oktober, 2011:

Noen mil unna. Høstsolen treffer den gråsprengte stadion. På Fornebu og på Stabæks kontorer kan problemene stables som bokhyller. Telenor Arena er blitt et synonym på trøbbel for Stabæk. Innen 1. november må klubben ta en endelig avgjørelse på hvor de skal spille neste år.

Alt tyder på bostedsadresse Nadderud stadion.

Men inntil nytt bestemmelsessted er bestemt, vil klubbdriften være lagt på is. Ingen nye kontrakter undertegnes, hverken når det gjelder spillere eller sponsorer.

Dagens eier av Telenor Arena, Kjell Chr. Ulrichsen, har forlengst kuttet den økonomiske strengen til fotballklubben. Inn har noen «småfisker» kommet.

Syv er permittert på grunn av klubbens anstrengte økonomi.

Daglig leder i Stabæk Fotball AS, Jon Tunold, passerer noen tomme kontorer.

Og bildet av Langerud for noen år tilbake dukker opp på netthinnen.

- Vi får ikke gjort alle arbeidsoppgavene på grunn av den uklare arenasituasjonen. Salg av sesongkort, nye sponsoravtaler eller spillerkontrakter er satt på vent. Vi kan heller ikke legge opp budsjettet for neste år. Usikkerheten gjør at det er tøft å komme igjennom dagene. Situasjonen sliter på organisasjonen vår. Det som holder oss oppe er all entusiasmen folk rundt oss viser.

- Ikke heldig

Vi får mange bidrag herfra, ikke bare penger, men fra alle som vil gjøre en jobb for oss, sier Tunold.

Han nekter å se likhetene fra Lyns nedgang og fall.

- Vår eneste reelle utfordring er arenasituasjonen, ellers har vi kontroll over økonomien og vi har et godt grunnlag for å drifte klubben. Vi har ikke mistet inntekter på samme måte som Lyn gjorde.

— Hvor uheldig er Pàll Gunnarsson-saken i forhold til merkevaren Stabæk?

— Selve saken vil jeg ikke kommentere, men når det gjelder omdømme er det aldri heldig når folk stiller spørsmål ved troverdigheten din.

Omdømmemessig er det ikke heldig, men vi avventer en dom fra Norges Fotballforbund, sier Tunold.

I kveld får klubben en liten pause fra hverdagen. Når serieleder Molde kommer på besøk, fylles tribuneradene opp i Telenor Arena.

— Akkurat nå har vi passert over 9000 solgte billetter.

— Vi har satt ned billettprisen og er veldig godt fornøyd med responsen, spesielt på bakgrunn av publikumssituasjonen som har vært i eliteserien, sier Jon Tunold, daglig leder i Stabæk.

Han og Stabæk står foran noen helt avgjørende måneder.

Om ikke bærumsklubben på sikt skal gjenoppleve Lyns mareritt.

STABÆK- TRØBBEL I 2011:

 • Mix-farsen: Det begynte egentlig i fjor. Mikkel Diskerud kranglet med klubben om kontrakten. Under sesongoppkjøringen holdt han seg borte fra treningene. I mars i år ble imidlertid ny Stabæk-kontrakt underskrevet.
 • Knekt finger: Landslagskeeper Jon Knudsen brekker fingeren under en treningsøkt i mars. Etter dette mistet han plassen på landslaget og var ikke lenger et opplagt førstevalg i klubben.
 • Skrekkstarten: 20. mars sesongåpner Stabæk hjemme mot Lillestrøm. Nosa Igiebor (t.v.) og Anthony Ujah gjør det hele til et mareritt, og ordner 7-0-seier til LSK.
 • Telenor Arena: Innen 30. juni må Stabæk stille en bankgaranti til eierne av arenaen som videre leie i seks måneder. Dette skal igjen åpne for at klubben kan overta driften. Dette klarer ikke Stabæk.
 • Må ha hjelp. Klubben håper at en privat stiftelse skal kunne overta driften av Telenor Arena. Aktører på Fornebu blir av ordfører i Bærum kommune, Odd Reinsfelt, invitert til en slik stiftelse. Så langt er alt resultatløst. En retur til Nadderud stadion er mest sannsynlig.
 • Hauger-salget: I juni vil Hannover ha Henning Hauger (bildet), men byr for lite, mener Stabæk. Det gjør Hauger svært irritert da klubben sier nei til salg. I juli ordner overgangen seg.
 • Veigar-salget: Veigar Páll Gunnarsson (bildet) spiller sin siste Stabæk-kamp 31. juli. Han går til Vålerenga. Sist onsdag kommer TV 2 med saken om en svært kreativ overgangsavtale. Han ble solgt for «småpenger», mens en opsjonsavtale på unggutten Hermann Stengel er solgt dyrt. Visepresident i Norges Fotballforbund, Erik Loe, er blant annet involvert. Han opplever nå at Norges Fotballforbund skal se nærmere på overgangssaken. Merkevaren Stabæk har uansett fått en dyp ripe i lakken.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30253271254678
2Bodø/Glimt30186686414560
3Rosenborg30168669442556
4Lillestrøm30165949341553
5Odd30136114345-245
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk