Fotball

Her står duellen

<p>Per Ciljan Skjelbred og Markus Henriksen mot Pontus Farnerud og Henning Hauger. Kampen om midtbanen kan avgjøre RBK-Stabæk.</p>

FotballToppserienUllevål Stadion 24.05.10Stabæk - StartHenning Hauger forbi Solomon OwelloFoto: Eirik Førde
 • Christian Skare Stendal

Det er to skadeskutte lag som møtes til dyst på Lerkendal søndag kveld. Rosenborg kommer fra et slett 1-2-tap borte mot Brann, mens serieåpningen var – om mulig – enda verre for Stabæk.

Jan Jönssons gamle elever ble banket sønder og sammen av et nederlagsdømt Lillestrøm hjemme i Bærum, og måtte slukøret gå av banen med 0-7 på resultattavlen.

Krig på midten

Revansjesuget bør altså lyse i øynene til samtlige 22 spillere som starter kampen, og det er først og fremst én duell som er ekstra spennende. Duellen om midtbanen.

– Det viktigste slaget pleier å stå på midten av banen, innrømmer RBK-trener Jönsson, som etter alt å dømme sender Markus Henriksen og Per Ciljan Skjelbred ut i nettopp den krigen.

 • Vi følger Rosenborg: Siste nytt om klubben her

Må flytte føttene raskt

På motsatt side finner man Pontus Farnerud og Henning Hauger, begge spillere som har vært i søkelyset til Rosenborg i dette overgangsvinduet. Stabæk signaliserte tidlig at det slett ikke var aktuelt med et salg til rivalen i nord, og eventuelle overganger ble stoppet lenge før det ble en reell mulighet.

Og nå møter Jönsson sine gamle elever, spillere han omtaler som «riktig bra». Spilllere som kan gjøre livet surt for RBK foran hjemmepublikummet.

– Det er viktig at vi er i forkant sentralt på midten. At vi bruker spilleforståelsen vår til å vinne de duellene som finnes der. At vi er rapp til fots og er først på ball, sier Jönsson.

I forkant av seriestarten var nettopp Stabæk på besøk i Abrahallen. I en kamp som endte 5-3 favør Rosenborg, etter det som var en oppvisning i godt angrepsspill – og ditto svakt forsvarsspill – fra begge lag.

Nå vet Jönsson hva som skal til for å stoppe bortelaget.

– Det gjelder å være med når de flytter ball tidlig. De har mange posisjonsbytter på midten, og vi må være obs på det, sier han.

Fornøyde med ett poeng

Stabæk-sentral Pontus Farnerud mener Jönssons historie i Stabæk er fordel Rosenborg.

– Ja, det tror jeg. Han har trent nesten alle vi som spiller i Stabæk nå. Han kjenner våre styrker og våre svakheter, og det bør være positivt for Rosenborg, sier han.

Og legger til:

– Men vi kjenner til Janne også, og vet hvilken type fotball han vil ha. Men jeg så ikke Jönsson-preget over Rosenborg i kampen mot Brann.

Det kan nok bli mer av Jönssons fotball i søndagens oppgjør, men Farnerud har ingen planer om å gi like mye ved dørene som i det sjokkerende 0-7-nederlaget mot Lillestrøm. Ei heller som i 3-5-tapet mot Rosenborg før sesongstart.

– Ser du på Lillestrøm-kampen, lærte vi ikke særlig mye av treningskampen mot RBK, men vi har jobbet mye med forsvarsspillet i forsesongen – selv om det kanskje ikke ser slik ut – og vi har blitt litt bedre, kjennes det ut som. Det er i de to kampene vi har mislyktes på det viset, sier Pontus Farnerud.

Farnerud er klar på at han ser på Rosenborg som en godt lag, selv om det ikke holder samme nivå som i de to siste sesongene som begge har endt med suverene gull til Trondheim.

– Vi er glade om vi tar ett poeng på Lerkendal, sier han.

Les også

 1. - Hold deg unna, Pontus!

 2. Turde ikke ringe Jönsson

 3. Moldskred og Goa ute for RBK mot Stabæk

 4. Knudsen testes på ny

 5. Stabæk tok krisemøte på flåte

 6. Får hjelp til å fylle Annan-rollen

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt20125341192241
2Molde20115448252338
3Rosenborg20114543261737
4Kristiansund2011272825335
5Lillestrøm2010463226634
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien