Fotball

- Presterer dårligere og risikerer heteslag

<br></br><br></br><p>Ernæringseksperter advarer unge som ikke drikker vann under Norway Cup.</p>

vann
  • Wazim K. Riaz

Denne uken er 32 200 barn og unge fra 56 nasjoner samlet på Ekeberg for å delta i verdens største fotballturnering. I år faller Norway Cup midt i den muslimske fastemåneden ramadan. Dette har gitt flere hundre muslimske spillere et dilemma i valget om de skal faste eller utsette ramadan i noen dager.

— Helsemessig bør man absolutt få i seg drikke når man er fysisk meget aktiv og det er høy temperatur i omgivelsene, sier Christian A. Drevon, professor i ernæring ved Universitetet i Oslo.

Vi kunne i går fortelle at halvparten av spillerne på Veitvets juniorlag hadde fastet på grunn av ramadan under mandagens dyst mot Solid. Kampen gikk i solskinn klokken 12. Guttene som fastet kunne likevel ikke drikke før ved 22-tiden på kvelden. Kampen endte 1–1. — Mangel på væske er meget uheldig, særlig for barn og unge. På grunn av uttørring og overoppheting kan spillerne risikere heteslag med bevissthetstap og kramper I verste fall, advarer ernæringsprofessoren.

Dårlig prestasjon

Drevon er heller ikke i tvil om at prestasjonsevnen svekkes på grunn av manglende væsketilførsel.

— Driver man med idrett under høy temperatur over lang tid uten å drikke, så svekker man prestasjonsevnen. Det finnes mye data som viser dette. 17–19 år gamle gutter som veier cirka 70 kilo, vil lett tape et par liter væske i løpet av en intens kamp i solen. Jeg anslår at dette vil redusere prestasjonsevnen med 10–30 prosent, sier Drevon.

I forkant av årets ramadan laget Helsedirektoratet og Islamsk Råd Norge (IRN) i samarbeid en liste med råd og anbefalinger til de fastende. Der ble også fysisk aktivitet tatt opp.

- Barn bør ikke faste under ramadan. For de ungdommene som velger å faste, anbefales det at man er varsom med hard fysisk aktivitet. Man bør unngå aktiviteter som gjør at man svetter mye, spesielt hvis det er varmt. Det kan være farlig å tape mye væske og salter ved trening, dersom dette ikke kan erstattes med drikke/mat, sier Silje H. Heier, fungerende avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

På sine nettsider skriver direktoratet følgende om Norway Cup i ramadan: "Ta det rolig, og sørg for å få i deg nok næringsstoffer ved siste måltid før soloppgang". Helserådet til de fastende er å drikke "så mye juice og vann som du føler for mellom solnedgang og til du legger deg, slik at kroppen kan justere væskemengden. Det anbefales at du drikker rikelig med vann før soloppgang også slik at kroppen din har noe å gå på".

- Utsett fasten

Men det er likevel en sunnere utvei for sporty muslimer i sommerlyse Oslo. Det er nemlig lov å utsette fasten av helsemessige årsaker. Dette gjelder også idrettsfolk. Da kan man faste etter ramadan, påpeker imam Faruk Terzic, leder av imamkomiteen i IRN.

Han legger til man ikke kan få fritak fra fasten, og at man derfor må ta igjen de tapte dagene.

NB! Fasten er også blitt et tema i årets OL der 3000 utøvere har muslimsk bakgrunn. Det marokkanske fotballaget har for eksempel sagt at spillerne vil følge ramadan, mens enkelte utøvere, som den pakistanske svømmeren Anum Bandey, vil utsette fasten. I 1980 tok tanzanianeren Suleiman Nyambui OL-sølv på 5000 meter på tross av at han fastet.

Les også

  1. Halve laget må klare seg uten vann

Les mer om

  1. Norway Cup