Fotball

«Frankrike bør ikke arrangere fotball-EM»

— Tror dere virkelig at folk tør å besøke Stade de France fremover?

ADVARER: Legenden Just Fontaine advarer mot at Frankrike arrangerer EM. Til venstre publikum som stormet banen etter privatkampen mot Tyskland.
  • Roar Lyngøy

Spørsmålet stilles av den franske fotballegenden Just Fontaine

– Det knuser hjertet mitt å si dette, for jeg har sett frem til EM. Men jeg synes at Frankrike bør gi opp tanken om å arrangere det, sier 82-åringen til den tyske avisen Die Welt.

Frykter en reprise

129 mennesker ble drept i terrorangrepene i Paris fredag kveld. Bombemenn forsøkte å ta seg inn på Stade de France under fotballandskampen mellom Frankrike og Tyskland.

Fontaine var selv til stede under fredagens kamp. Han frykter at noe lignende kan skje når EM skal arrangeres i Frankrike neste sommer – med finale på nettopp Stade de France 10. juli.

– Jeg så skrekken i mange ansikter. Mennesker skrek og gråt. Det var fryktelig, et marerittscenario, sier Fontaine.

– Jeg frykter en reprise av den svarte fredagen. Jeg er sikker på at EM vil bli spilt i et annet land, sier mannen som står med rekorden for flest scorede mål i ett VM (13 mål i 1958).

Men Det europeiske fotballforbundet (UEFA) og arrangørene i Frankrike står fast ved at fotball-EM kommer til å gå på fransk jord, som planlagt. Det kommer frem i en pressemelding fra UEFA som Sky Sports har lagt ut.

Norge kom seg aldri til EM. Trekningen skjer 12. desember i Paris, mens selve sluttspillet går i perioden 10. juni til 10. juli 2016 og vil bli spilt på 10 forskjellige stadioner i landet.

Jeg så skrekken i mange ansikter. Mennesker skrek og gråt.

Paris har søkt om OL

Tirsdagens fotballandskamp mellom England og Frankrike spilles på Wembley som planlagt.

Terrorangrepet i Paris kommer heller ikke til å skade den franske hovedstadens søknad om å få arrangere OL i 2024. Det sier i alle fall presidenten i Den internasjonale olympiske komiteen (IOC), tyskeren Thomas Bach.

Til sportsavisen L'Equipe sier IOC-presidenten at medlemmene i organisasjonen har erfaring og vet at terrorisme ikke er et fransk eller parisisk problem. Han legger ikke skjul på at det heller er en «global utfordring» som kan ramme overalt.

Byen som skal arrangere OL i 2024 vil bli utpekt i 2017. Paris kjemper mot Hamburg, Budapest, Los Angeles og Roma.

Les også

  1. Selvmordsbombere ble arrestert under OL i Sotsji

  2. Omfattende sikkerhetstiltak rundt og på Frankrikes hotell

  3. NFF skjerper sikkerheten under cupfinalen

  4. Skremte tyske spillere forlot ikke Stade de France. Da ble også de franske igjen.

  5. «Sportsspråket er gjerne fullt av liv- og død-bilder. Lørdag var det heldigvis lite av det i Budapest»

  6. Bombemann hadde billett til Frankrike-Tyskland

Les mer om

  1. Internasjonal fotball