Fotball

Treff her, gutter!

244 centimeter høyt. 732 centimeter bredt. I kveld er det ingen bønn: Norge MÅ treffe Ullevaal-målet mot Kypros.

Norge må håpe på nettsus i kveld for å holde liv i drømmen om VM-sluttspillet neste sommer.
 • Erlend Nesje
  Journalist

Markus Henriksen, John Arne Riise (straffe), Brede Hangeland, Brede Hangeland, Tarik Elyounoussi (straffe), Joshua King, Tom Høgli. I den rekkefølgen har Norges syv mål kommet i VM-kvaliken. Toppscoreren er midtstopper — kun Elyounoussi og King er angrepsspillere.

 • LIVE KL. 19: Norge - Kypros

— Jeg ser for meg en dødball, der Brede stanger ballen i mål. Og så ser jeg for meg at «Moa» drar av en mann eller to, og så klinker han ballen i hjørnet som han pleier å gjøre, spår Elyounoussi.

Han har scoret ett mål for Norge i kvaliken - på straffespark borte mot Kypros i oktober.

Hoffenheim-spissen har hatt sine sjanser, men de fleste avslutningene har gått utenfor mål.

Mot Kypros i kveld må Norge ha mål. Uavgjort hjemme på Ullevaal mot Kypros er neppe nok til å spille fotball-VM i Brasil til sommeren. Elyounoussi sa i et Aftenposten-intervju i Stockholm for tre uker siden at Norge måtte spille med to rene spisser hjemme mot Kypros.

25-åringen er ikke like bombastisk på laguttak eller formasjon nå. Men mener han har resepten for scoringer og seier mot Kypros.

— Kypros er et ekkelt lag å møte. De vil nok føle seg underdogs. Og kanskje de vil drøye tiden. Det viktigste for oss blir tempoet på alt mulig - på dødball, på innkast, at vi lar ballen gå med en gang og får dem til å stresse. Ordet tempo er nøkkelen.

«Moa» uten mål

Mohammed «Moa» Abdellaoue spiller på topp for Norge. Han har syv landslagsmål for Norge, det siste på straffespark mot Sverige i september. Men Oslo-gutten har ingen mål i kvaliken.

— Mot Kypros tror jeg vi kan komme til en del sjanser også, vi skal i hvert fall være offensive. Vi går alltid på banen for å vinne og score et mål, så vi satser på det, sier «Moa» til Aftenposten.

Aftenposten har studert Norges to tidligere hjemmekamper i VM-kvalifiseringen. Mot Slovenia i september i fjor hadde Norge 13 avslutninger - åtte av dem var innenfor mål, ett gikk i tverrligger og ned. Mot Albania i mars hadde Norge 10 avslutninger - fire av dem traff mål.

Tarik Elyounoussi har hatt flest avslutninger i de to kampene: Fem gikk utenfor mål, tre av dem langt utenfor, og det sjette traff tverrliggeren.

«Moa førstevalg»

Men dette er ikke kvelden for sløsing. Det vet alle, også dem som ikke får starte, men er forberedt på å gjøre en jobb som innbytter. Alexander Søderlund har 14 landskamper og null mål.

— For å score må vi både være dyktige og ha litt flaks. Men er man der man skal være i boksen, kan alt skje. Og så er man selvsagt avhengig av litt hjelp fra de rundt, sier Søderlund.

- Hvordan rangerer du spisskampen innad i troppen?

— Jeg regner Moa som et klart førstevalg, men jeg håper jeg har fått vist hva jeg kan på treningene. Det avhenger litt av kampbildet hvem som er på banen også.

Frode Johnsen er troppens superveteran med sine 39 år. Odd-spissen er klar til å gjøre jobben på topp.

— Om jeg spiller eller ikke kommer nok litt an på kampbildet. Det er luftstyrken som er min greie, og det er nok det Drillo har tenkt på også. Hvis det skulle stå 0-0, og det er få minutter igjen, kan jeg komme inn hvis det blir slått langt. Jeg kommer gjerne innpå og avgjør helt på tampen, jeg, da blir det nok stille fra dem som kritiserte uttaket av meg, sier en smilende Johnsen.

— Jeg føler meg pigg og rask og har spilt to veldig gode kamper, og derfor mener jeg at jeg bør spille mot Kypros, sier Joshua King.

Les også

 1. Marcus Pedersen sa nei til Sunderland og Palace

 2. Superveteranen forstår alderskritikken, men gir blaffen

 3. Mental hjelp? Nei takk!

 4. Hjelper gjerne Drillos mentalt

 5. U21-guttene rundspilt av Portugal

 6. Så spørs det hva spillerne kan

 7. Forren: - Jeg har mye å bidra med

 8. - Spennende med trenerjakt i utlandet

 9. Dette tror de om Norges VM-sjanser

 10. Eikrem vil løse Drillos midtbaneproblem

Les mer om

 1. Herrelandslaget fotball
 2. Kypros