Fotball

Start ydmyket av bunnlaget: - Det er helt katastrofe

Torsdag skulle Start endelig ta årets første seier i eliteserien, i stedet ble det nok en gedigen nedtur for sørlendingene. Se høydepunktene!

  • Håvard Karlsen

KRISTIANSAND: Kristoffer Tokstad var kampens store spiller da Sarpsborg 08 vant over Start på Sparebanken Sør Arena torsdag kveld. Kantspilleren scoret tre ganger i 4-1-seieren, mens danske Patrick Mortensen sørget for det siste målet for laget fra Østfold. Tapio Heikkilä scoret Starts trøstemål.

Tapet gjør at Start nå er helt sist i eliteserien, etter bare å ha tatt tre poeng på årets seks første seriekamper. Sørlendingene ha nå spilt 21 seriekamper uten å vinne.

— Scoringen min var det eneste positive i dag. De første fire kampene forsvarsspillet styrken vår. Det var vanskelig å skape sjanser mot oss. På de siste to kampene har vi sluppet inn sju mål. I dag slapp vi inn fire, det er helt katastrofe. Det var store avstander i laget. Vi kan ikke spille i eliteserien om vi spiller som dette, sier Start-spiller Tapio Heikkilä.

Gultrøyene ligger nå helt sist på tabellene.

— Det er nok noe vi fortjener. Vi må finne tilbake til vårt gode forsvarsspill, også må vi bli bedre offensivt – det kommer, sier finnen.

To bunnlag

Verken Start eller Sarpsborg 08 hadde vunnet i eliteserien i 2016 før lagenes møte på Sparebanken Sør Arena torsdag kveld.

Sørlendingene hadde planer om å snu den elendige statistikken mot bunnlaget fra Østfold, men i stedet var det gjestene som var det best laget fra avspark.

Slik var kampen minutt for minutt:

Les også

21 kamper uten Start-seier. I dag tapte de stygt for Sarpsborg.

Allerede før det var spilt tre minutter kom den første scoringen. Sarpsborg hadde ballen på venstresiden. Den ble slått inn i feltet, der Patrick Mortensen vant duellen mot Rolf Daniel Vikstøl. Ballen gikk til Kristoffer Tokstad, som hamret ballen i hjørnet med høyrefoten bak en sjanseløs Håkon Opdal.

Sarpsborg 08 skapte så flere gode muligheter til å ta ledelsen, blant annet med en fin overgang etter ti minutters spill. Heldigvis for Start valgte Pål Alexander Kirkevold å skyte selv, fremfor å spille ballen til Alexander Groven, som hadde løpt seg fri på venstrekanten.

Tokstads andre

Det tok 11 minutter før Start fikk sin første mulighet, og da satte også utligningen. Vertene fikk et frispark på venstresiden, som Mathias Rasmussen tok. Han la ballen hardt inn foran mål, og der ventet Tapio Heikkilä, som skallet ballen i mål. Fin scoring av den finske midtstopperen, hans andre for året.

Målet så ut til å gi Sarpsborg 08 mer energi, for laget til Geir Bakke tok mer og mer over banespillet. Spesielt Groven var frisk på sin venstreside, og forsøkte skuddfoten to-tre ganger da klokka nærmet seg 20 minutters spill, dog med varierende kvalitet.

Bedre hell hadde Kristoffer Tokstad, som satte inn sitt andre etter 23 minutters spill. Først presset Groven fram en god redning fra Opdal. Returen gikk på kanten, og ballen ble slått inn foran mål igjen. På første stolpe ventet Tokstad, og dermed 2-1 til gjestene.

Headet inn 1-3

Vondt skulle bli til verre for Start etter 33 minutter. Pål Alexander Kirkevold fikk legge inn upresset fra sin venstreside. I midten sto Patrick Mortensen helt alene, og skallet inn 3-1. Start hadde ikke så mye å by på inn mot hvilen, bortsett fra en god overgangsmulighet startet av Mathias Rasmussen. Han la ut til Kristoffer Ajer på kanten, som prøvde et hardt innlegg mot Lasse Sigurdsen på første stolpe. Dessverre var spissen for sent ute til å nå ballen.

Omgangen ebbet ut, og Start-spillerne ruslet i garderoben til pipekonsert fra de 3692 tilskuerne som hadde møtt opp til sesongens fjerde hjemmekamp.

Tok ut kapteinen

I pausen tok Steinar Pedersen ut kaptein Rolf Daniel Vikstøl og Mathias Rasmussen. Inn kom Alex de John og Robert Sandnes.

— Hadde jeg vært trener, så hadde jeg også byttet meg ut. Jeg hadde en forferdelig dårlig 1. omgang, og det er en stor grunn til at vi taper, det at jeg ikke er på mitt vanlige nivå, sier Vikstøl.

Han var langt nede etter det stygge tapet.

— Duellspillet og viljen var ikke der. Sarpsborg var effektive. Vi var så langt under pari. Vi skulle gå rett i strupen på Sarpsborg, men det klarte vi absolutt ikke. Det ble heller stikk motsatt, sier Start-kapteinen.

Byttet ga i hvert fall litt fornyet energi i starten av omgangen for Steinar Pedersens gutter.

Ni minutter ut i omgangen fikk Espen Børufsen en god mulighet til å reduserte Sarpsborg 08s ledelsen. Han mottok ballen på venstrekanten, og dro seg inn i banen. Han klemte til med venstefoten. Skuddet var knallhardt, men keeper Anders Kristiansen reddet via tverrliggeren og ut.

Pedersen gjorde sitt siste bytte da klokka passerte 73 minutter. Han satte inn spissen Lars-Jørgen Salvesen til fordel for midtbanespiller Chidiebere Nwakali.

Hat-trick av Tokstad

To minutter senere kom 4-1 for Sarpsborg 08. Tokstad ble spilt fri i bakrom, og kom alene med Håkon Opdal. Han rundet Starts sisteskanse, og trillet inn sitt tredje mål for kvelden.

Robert Sandnes kom nære ved å sette inn 2-4 like før slutt etter et godt angrep fra Start, men satte skuddet sitt rett på Kristiansen i gjestenes mål.

På overtid fikk Ajer en ok mulighet etter å ha blitt spilt fri av Sandnes, men skuddet tikl 18-åringen gikk i nettveggen, og dermed ebbet oppgjøret ut med en 4-1-seier til Sarpsborg 08. — Vi gjorde det vanskelig for oss selv med å ikke vinne duellene i avgjørende situasjoner. Etter 1-1 ville vi fram i angrep og så bra ut, men så kom vi etterskudd igjen, sier en skuffet Steinar Pedersen.

Start-treneren innrømmer at han selv og spillerne sliter for tiden.

— Det er en tøff situasjon. Vi har fått en vanskelig start på sesongen. Det er nå vi skal vise hva vi er laget av. Sammen skal vi finne ut hvordan vi skal heve oss til kampen mot Vålerenga – og de kampene som kommer.

— Vi må brette opp ermene. Vi har ikke tid til å henge med hodet og synes synd på oss selv. Vi skal reise oss og første mulighet kommer til søndag.

Neste kamp for Start er borte mot Vålerenga førstkommende søndag. Avspark på Ullevaal er kl. 20.00.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt00000000
1Brann00000000
1FK Haugesund00000000
1Kristiansund00000000
1Lillestrøm00000000
  • Champions League-kvalifisering

Les mer om

  1. Eliteserien
  2. IK Start
  3. Sarpsborg 08