Fotball

«Gi Gamst ny TIL-avtale og gjør han til kaptein i 2017»

KOMMENTAR: Tromsø har fem spillere på utgående kontrakt. To av de bør klubbledelsen tilby ny avtale, skriver Rune Robertsen.

Morten Gamst Pedersen er på utgående kontrakt. Ikke bare bør han få en ny avtale - han bør bli ny Tromsø-kaptein mener Rune Robertsen.
 • Rune Robertsen
  iTromsø

For TIL-ledelsen er den nærmeste tiden svært viktig med tanke på hva slags spillerstall TIL skal ha i 2017. Mye kunne vært ordnet tidligere, men fordi ingen visste hva slags divisjonsstatus TIL skulle ha neste år. Dermed har spørsmål som for eksempel fremtiden til spillere på utgående kontrakt blitt skjøvet til etter sesongen.

Nå er vi der, og klubbledelsen er i gang med å se på hvem av Morten Gamst Pedersen, Filip Loncaric, Christer Johnsgård, Henrik Gjesdal og Sofien Moussa de skal la forsvinne gratis ut av portene på Alfheim, og hvem som er verdt å signere på nye avtaler.

Les også

TIL-sjef om supporterkritikken: - Vi følte ikke at vi skulle feire noe

Morten Gamst Pedersen (35) har vært igjennom et merkelig år etter at han ble klar for TIL i februar. Fra tidlig i oppkjøringen slet han med skader, og ble for alvor værende på sidelinja da han skadet seg mot Rosenborg i april. I sommer ble det meldt at sesongen var over for Gamst Pedersen. Det skjedde ikke. Engelsk eksperthjelp og månedsvis med tålmodighet og egentrening betalte seg.

Rune Robertsen, sportsredaktør hos iTromsø.

Veteranen var på sensasjonelt vis tilbake for TIL med cirka en måned igjen av sesongen. Dessverre ble Gamst ikke brukt tidlig nok av trenerteamet, men måtte vente til nest siste kamp mot Sarpsborg før han fikk starte.Da hadde TIL tapt fire kamper på rad. Med Gamst fra start mot medaljekandidatene Sarpsborg og Odd ble det fire poeng. Langt fra bare 35-åringens fortjeneste. Viktigheten av Gamst både på og utenfor banen er uansett tydelig.

Sportssjef Svein-Morten Johansen åpnet etter serieavslutningen søndag opp for å skrive ny avtale med Gamst Pedersen, og sponsorene Benn Eidissen og Trond Mohn var langt fra avvisende til å bidra for et nytt år med Morten Gamst Pedersen i TIL-drakt.

Uansett om de to sistnevnte er med på å betale lønna bør TIL uansett skrive ny avtale med veteranen. For en gjeng med talenter er det uvurderlig å ha en læremester som Gamst i laget. Og for at TIL skal vise at de mener alvor bør de gi Gamst kapteinsbindet i 2017. Han er den rette personen både internt i TIL – og ikke minst ute blant folk. Så kan Tom Høgli få en visekapteinrolle når han kommer til sommeren.

Les også

«Slaget om Nord-Norge» skal spilles også neste år

Filip Loncaric (30) har reist hjem til Kroatia uten kontraktstilbud fra TIL. Her bør TIL være rask på banen før Loncaric blir hentet av en annen klubb. Det går riktignok an å hente en annen målvakt i tillegg til Gudmund Taksdal Kongshavn, men Loncaric vet vi hva står for. Skal de skrive ny kontrakt med Loncaric betyr det at de velger kroaten som førstekeeper over flere år, fordi jeg tror ikke at en ettårsavtale er aktuelt.

Christer Johnsgård (29) burde ikke få ny kontrakt. Han fikk en skjev start i vinter da han måtte jobbe for NRK mens alle de andre hadde fullt fokus på sesongoppkjøringen. Det endte med 2.-divisjonsspill og skademareritt. 20 minutter eliteserie ble det på Johnsgård. Spissen er en kjempeprofil og en likandes kar. Men eliteseriespiller blir han ikke.

Henrik Gjesdal (23 ) har vært i TIL siden sommeren 2014. Trass i noen innhopp i sommer og høst har ikke forsvarsspilleren overbevist nok til å forlenge avtalen. Jeg anser Gjesdal for å kunne få en bedre utvikling på karrieren i en annen klubb enn TIL. Uansett kan jeg ikke se for meg at Gjesdal får tilbud på Alfheim om å være der også i 2017. Til det har klubben for mange lokale unggutter som banker på døra.

Sofien Moussa (28) ga TIL beskjed i sommer om at han forlater klubben, så det er åpenbart ikke vits å gi han et tilbud nå. Det er synd fordi jeg mener Moussa har hatt mer å komme med enn hva han har fått anledning til. Han fikk uansett en bra avslutning gjennom mål i siste kamp.

Les også

 1. Tilskuertabellen: RBK i egen klasse, men Brann øker mest

 2. Slik er vår vurdering av TIL-spillerne i 2016-sesongen: Han er årets TIL-spiller

 3. Snart TIL-klare Høgli har et klart «krav» til sin kommende klubb

 4. TIL-talent mister landslagsdebuten: - Kjipere jo mer jeg tenker på det

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt30189359253463
2Molde30186670403060
3Viking30176760471357
4Lillestrøm3014794940949
5Rosenborg30139858421648
 • Champions League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Tromsø IL
 3. Morten Gamst Pedersen