Fotball

AaFK har solgt 1800 færre sesongkort

Selv om AaFK har opplevd en stor nedgang i sesongkortsalget, tror de salget av billetter til enkeltkamper veier opp for det økonomiske tapet.

Klubbdirektør Henrik Hoff håper klubben tar medalje og henter inn store inntekter fra medieavtalen og bonus fra sponsorer som gjør at ÅFAS ender opp med et overskudd i år.
  • Kristian Stenerud

I fjor ble det solgt rundt 7.800 sesongkort, mens tallet i år ligger på rundt 6.000, ifølge klubbdirektør Henrik Hoff.

– Vi var forberedt på at det kom til å bli et fall i salget på sesongkort, men vi ligger dårligere an enn det vi hadde håpet på. Noen av fallet skyldes også innskjerping på frikort, så det er ikke alt som går på bunnlinjen, sier Hoff til Sunnmørsposten.

Selv om nedgangen er på hele 1.800 sesongkort fra i fjor, har han likevel tro på at de kan komme bra fra det økonomisk.

– Vi tror det er mulig å ta igjen det tapte på salg av billetter til enkeltkamper. Det er viktig å huske på at vi har fire storkamper igjen på hjemmebane (Molde, Strømsgodset, Brann og Vålerenga).

Sviktende inntekter

– Tror dere antall solgte sesongkort vil stabilisere seg på det nivået det ligger på nå?

– Ja, det tror jeg. Den justeringen vi fikk nå var ikke unaturlig, derfor tror jeg AaFK er mer avhengig av gode sportslige resultat nå enn tidligere. Det er viktig for salget at vi kjemper i toppen av tabellen, sier Hoff.

I 2012 budsjetterte Ålesund Fotball AS (ÅFAS) med et underskudd på 5,8 millioner kroner. Regnskapet viser at underskuddet til slutt endte på 7,6 millioner. På grunn av det store underskuddet går egenkapitalen ned til å ligge på nesten 12,6 millioner.

I styrets beretning pekes det på at både driftsinntekter og kostnader ble betydelig lavere i 2012 enn budsjettert.

Årsaken til reduserte inntekter skyldes i hovedsak fall i sponsorinntekter og lavere publikumsinntekter. Det uteble også en forventet inntekt fra spillersalg. Det handler om pengene som skulle kommet inn etter at Anders Lindegaard hadde spilt sin 25. kamp for Manchester United. Men det antallet kamper fikk han ikke før i 2013. Det kostet også å sparke trener Kjetil Rekdal i fjor.

Ettersom AaFK røk ut av cupen allerede i 4. runde og kun klarte 11. plass i serien, ble det en skuffende sesong for både klubben og supporterne.

I 2011 hadde ÅFAS driftsinntekter på hele 99,3 millioner, mens det i fjor falt ned til 72,4 millioner. Sist driftsinntektene var så lave var tilbake i 2008, da de lå på 66,9 millioner.

75–80 millioner kroner

– Hva må til for at dere skal omsette for 100 millioner?

– Målet er hele tiden å øke inntektene, men vi ser at det å være med i cupen og i Europa drar opp omsetningen voldsomt. Hvis vi kun henger med i eliteserien, kan det bli tøft å komme opp til 100 millioner i Ålesund. En normal omsetning for oss vil ligge på rundt 75–80 millioner, sier Hoff.

– Hvordan ser det ut i år?

– Det er litt vanskelig å si, for det er flere ting som spiller inn. Hvis vi skulle ta medalje får vi betydelig høyere inntekter fra medieavtalen og bonus fra sponsorer. Men kommer vi på 5. plass, får vi ikke disse store inntektene, sier Hoff.

Millionforskjell

– Hvor stor forskjell økonomisk er det på en 3. – eller 5. plass?

– Netto kan det være snakk om mellom fire til fem millioner, men det er en lavere forskjell på 3.— eller 4.-plass.

– Har dere budsjettert med underskudd i år?

– Ja, det har vi. Men hvis vi tar medalje, begynner vi å nærme oss pluss. Det handler også om hva vi gjør på årsoppgjøret. Rettssaken vi er innblandet i spiller også inn, selv om det er en kostnad vi har tatt med i regnskapet for i fjor.

PS: Sunnmørsposten har tidligere skrevet at Aalesunds Fotballklubb fikk et underskudd på 2,6 millioner i 2012. Det skyldes at de har eierpost i ÅFAS.

Eliteserien

SVUTMP
1Lillestrøm118302481627
2Molde1181222111125
3Viking126332213921
4Strømsgodset115241720-317
5Sarpsborg 081051422121016
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien
  2. Aalesunds FK