Fotball

Molde følte seg snytt for straffe da klassikeren mot RBK endte målløs

TRONDHEIM (VG) (Rosenborg – Molde 0–0) Ingen mål, men ingen mangel på dramatikk. Spesielt ikke da Moldes Ola Brynhildsen (23) gikk i bakken innenfor 16-meteren etter 70 minutter.

 • Øyvind Herrebrøden, VG
 • Erik Eikebrokk, VG
Aftenposten samarbeider med VG-sporten. Derfor får du som Aftenposten-leser også artikler og tjenester som er laget av VG.

TV-bildene viste at Rosenborg-stopper Markus Henriksen var borti Molde-angriperens standfot da han trakk seg inn fra venstre for å skyte, men dommer Espen Eskås vurderte annerledes og vinket spillet videre.

Reaksjonene fra Molde-leiren var ikke til å misforstå: De følte seg snytt i en passe underholdende fotballklassiker på Lerkendal som aldri åpnet seg skikkelig opp.

– Jeg blir tråkket på idet jeg skal skyte. Jeg mener det er en soleklar straffe, sier Brynhildsen til VG etter kampslutt.

Også i forrige serierunde, i 1–2-tapet for Lillestrøm, følte Molde seg snytt. Da gikk Brynhildsen i bakken i en duell med LSK-forsvarer Vetle Dragsnes.

– Er det deg det er noe feil med?

– Det kan godt være. Jeg er kjent for å bli taklet mye. Kanskje skal det ekstra mye til for å dømme på meg, men det burde ikke det, sier Brynhildsen.

VG viste TV-bildene av situasjonen til Henriksen.

– Jeg ble ikke så mye klokere. Det ble ikke dømt, så da forholder jeg meg til det, sier Henriksen til VG.

Dommer Eskås sier til VG at han der og da vurderte at kontakten ikke var stor nok til å blåse. Han står ved den vurderingen etter å ha sett situasjonen om igjen, riktignok på mobil.

– Jeg ser egentlig det samme som jeg så der og da. Det er kontakt, men jeg oppfatter den som liten. Jeg ser også at det er mulig å blåse, helt klart.

FØLTE SEG SNYTT: Ola Brynhildsen og Molde var misfornøyd etter kampen.

Etter planen skal VAR innføres i Eliteserien fra 2023. Molde-trener Erling Moe ønsker introduksjonen velkommen.

– Ja, det er et omdiskutert tema, men når vi ser alle situasjoner som er i og rundt Fotball-Norge, sier jeg velkommen til det, sier Moe til VG.

Dommer Eskås vurderer imidlertid Brynhildsen-episoden som et av tilfellene der dommeren ville fått støtte uansett avgjørelse.

– Jeg tenker at avgjørelsen min uansett ville blitt støttet av VAR, ja, sier Eskås.

Moe var ikke i tvil om at det var straffe.

– Vi gikk glipp av en straffe forrige uke, og gjør det nå. Det er for dårlig at dommerne ikke er kommet dit at de tar disse kampavgjørende situasjonene, sier Moe.

Rosenborg-trener Kjetil Rekdal fikk se situasjonen etter kampen, og leverte følgende dom overfor VG:

– Jeg ser at han blir tråkket på stamfoten. At det kunne blitt dømt, er sikkert riktig. Han sparker også i bakken med skuddfoten. Det er kanskje derfor det ikke dømmes. Det er vanskelig å se det, sier Rekdal.

– Molde skulle kanskje hatt straffe, erkjente RBK-treneren overfor rettighetsinnehaver Discovery+ like etter kampslutt.

STRAFFESPARK? Kjetil Rekdal mener Molde kunne fått straffe. Her i samtale med Ivar Koteng etter kampen.

Det var riktignok greit med sjanser til begge lag, og Molde – med fem seirer på de syv siste serieoppgjørene før søndagens kamp – hadde mest å by på det første drøye kvarteret:

Magnus Eikrem dirket opp Lerkendal-låsen ved begge anledninger. Først flikket han gjennom i Ola Brynhildsen som hadde mengder av plass og løp alene inn i Rosenborgs 16-meter, men likevel skjøt i nettveggen

Deretter spilte Eikrem på tvers av RBK-forsvaret da han hadde sett noe ingen andre hadde fått med seg; at Etzaz Hussain kom bakfra på et løp. Midtbanespilleren var perfekt satt opp på skudd fra 16 meter, men Erlend Dahl Reitan blokkerte.

Rosenborg overtok mye av spillet og sydde sammen flere angrep. Carlo Holse fant opp noen fikse kombinasjoner, Olaus Skarsem drev fremover med ball – og Noah Holm fikk sjansene.

AMPERT: Det ble mange harde dueller i kampen mellom Rosenborg og Molde.

Men det aldri skikkelig skummelt fra Rosenborg-spissen. Forsøket på halvvolley var ikke mer enn halvbra, og headingen på Edvard Tagseths innlegg fikk han aldri styrt mot målet.

I 2. omgang fortsatte Ola Brynhildsen å komme i gode posisjoner. Han skjøt for høyt da han fikk muligheten tidlig etter pause, bommet i «straffeduellen» med Henriksen og avsluttet utenfor ni minutter før slutt.

I den andre enden, foran Rosenborgs fullstappede supportertribune, hadde publikumsfavoritten Ole Sæter to headinger etter sitt innhopp. Enda nærmere var da Adrian Pereira slo et av mange RBK-innlegg til Erlend Dahl Reitan på bakre.

Han sendte ballen mot mål, der den stoppet hos Stefano Vecchia, som aldri fikk avsluttet skikkelig. Dermed endte matchen uten scoringer – for første gang i dette oppgjøret siden 2013.

FRUSTRERT: Olaus Skarsem var ikke fornøyd etter å ha fått et kast mot seg.

Les også

 1. Rekdal hadde også «Molde-klausul» med HamKam

 2. Rekdal svarer på Bohinens spillestil-skepsis: – Han har nok fulgt lite med

Eliteserien

SVUTMP
1Lillestrøm1393127121530
2Molde1383223121127
3Viking146442518722
4Strømsgodset136252021-120
5Sarpsborg 081261528181019
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Rosenborg BK
 3. Molde FK