Martin Ødegaard får Kniksens hederspris

Norges kaptein Martin Ødegaard (23) er tildelt Kniksens hederspris til tross for sin unge alder. Han er tidenes nest yngste vinner av prisen.

HEDRET: Martin Ødegaard er tildelt Kniksens Hederspris i 2022

Prisen ble offentliggjort under Norsk Toppfotball sitt 50 års jubileum i Oslo torsdag kveld.

Kniksens hederspris har blitt delt ut siden 1991 til en person eller lag som har gjort en særlig fortjenestefull innsats for toppfotballen i Norge.

I 2021 var det Berg-familien med Bodø/Glimt-spiller Patrick i spissen som fikk prisen. Erling Braut Haaland fikk prisen året før, som tidenes yngste.

Nå er det Berg og Haalands lagkamerat på landslaget som kan pynte peishyllen med den prestisjefulle statuetten.

SATT UT: Det var en overrasket men svært fornøyd Martin Ødegaard som fikk trofeet overlevert etter kampen mot Bodø/Glimt. – Jeg ble satt ut, sier han.

Ble overrasket etter Glimt-kampen

– Jeg ble satt ut her nå. Jeg må innrømme det. Dette hadde jeg ikke forventet. Det er litt surrealistisk. Det er en stor ære å motta denne prisen, sier Martin Ødegaard.

Han har vært nødt til å holde på hemmeligheten i over en uke. Arsenal-kapteinen fikk prisen etter kampen mot Bodø/Glimt på Aspmyra:

Arsenal-manager Mikel Arteta uttaler seg også om bragden i videoen.

– Dette er en spesiell pris som er høyt verdsatt i landet hans. Martin er ydmyk, sulten og han elsker det han gjør. Det er derfor han er vår kaptein, sier Arsenals manager.

Juryens begrunnelse

Juryen omtaler Ødegaard som en av verdens fremste spillere og et stort forbilde, som nyter en unik respekt blant spillerne.

– I tillegg til å være en av verdens fremste fotballspillere er Martin Ødegaard et forbilde for oss alle. Vi kan alle være stolte over å ha en slik spiller i verdens tøffeste liga som barn og unge over hele verden ser opp til. Den respekten spilleren nyter blant alle er unik. Det er i alle år lagt ned utrolig mange timer i trening om det er i regi av klubben eller egentrening. Han viser stor lojalitet til klubben og laget han spiller for, og han gjør aldri noe halvveis. Han stiller store krav både til seg selv og til alle på laget. Og uten å bruke kjeft, har han blitt en lederskikkelse, sier styreleder i Norsk Toppfotball, Cato Haug, på vegne av juryen som består av styret i Norsk Toppfotball.

Ødegaard debuterte i Eliteserien for Strømsgodset som 15-åring. Han ble da den yngste spilleren som noensinne hadde spilt på øverste nivå.

Midtbanejuvelen debuterte for landslaget som 15-åring, og året etter
for Real Madrid.

Karrieren inneholder i tillegg klubbene Heerenveen, Vitesse, Real Sociedad og Arsenal. Sistnevnte er for øyeblikket serieleder i Premier League med Ødegaard som kaptein.

Ødegaard er den yngste som har spilt på A-landslaget og den yngste spilleren som har spilt i en UEFA EM-kvalifiseringskamp.

Premier League

SVUTMP
1Manchester City37285494326289
2Arsenal37256683434081
3Manchester United37226956421472
4Newcastle United371913567323570
5Liverpool37199971432866
  • Champions League
  • Europaliga
  • UEFA Conference League Qualification
  • Nedrykk