Seieren glapp etter tabbe og sjansesløseri: – Kan koste oss fryktelig dyrt

BATUMI (VG) (Georgia – Norge 1–1) Alexander Sørloth (27) scoret og passerte pappa Gøran (60) i antall landslagsmål, men Norge burde ha scoret flere. Og i andre omgang sprakk det fullstendig opp i det norske forsvaret.

– Dette kan koste oss fryktelig dyrt. Vi er på etterskudd. Det som er mest ergerlig, er at muligheten for å vinne var absolutt til stede, samme som med ett poeng mot Spania. Skal vi komme til gruppespill, må vi makse poenguttellingen når vi er bedre enn motstanderen, sier Kjetil Rekdal på VGTV-sendingen etter kampen.

– Vi er veldig skuffet. 1. omgang er fenomenal. Vi slipper inn et mål som vi ikke skal slippe inn. Vi hadde tålt det om vi hadde scoret på noen av sjansene våre, sier Ståle Solbakken på pressekonferansen etter kampen.

– Når vi ikke fikk tre poeng, så var det viktig at vi i hvert fall fikk ett poeng, sånn at vi har kontroll på Georgia.

Landslagssjefen innrømmer at det er en blanding av uflaks og udyktighet at det ikke blir flere mål:

– Jeg tipper vi har skapt 11–12 sjanser i løpet av de to kampene. Nå må vi vinne de to hjemmekampene i juni, sier Ståle Solbakken.

Les også: VG Børsen etter Georgia-Norge

Tabbe i andre omgang

Det som så ut som en relativ enkel langpasning på stillingen 1–0 til Norge, endte med verst tenkelig scenario for de norske midtstopperne da Georgia utlignet i andre omgang.

En overivrig Leo Skiri Østigård ruset opp i ryggen på Georges Mikautadze. Også stoppermakker Stefan Strandberg var på etterskudd, og ble avslørt fullstendig på fart da Mikautadze mottok ballen tilbake fra Saba Kverkvelia.

Ørjan Håskjold Nyland kom ut, men førstnevnte georgier satte ballen forbi den utrusende målvakten.

– Unødvendig baklengsmål. Ja, vi bør vinne kampen. Men vi kunne også tapt den. Georgia har også noen sjanser på 1-1, så på en dag alt går i mot, hadde vi tapt. Vi levde farlig en stund, sier Kjetil Rekdal på VG TV.

– Leo skal kanskje ha litt mer is i magen, sier Ståle Solbakken.

Før det hadde Alexander Sørloth hamret inn sitt 16. landslagsmål på vakkert vis. Et godt norsk press tvang georgierne til å gjøre feil. Patrick Berg sto riktig plassert og nikket ned til Fredrik Aursnes, som på lekkert vis la ned ballen til Sørloth.

Den norske spissen viste selvtillit og tok med seg ballen parallelt med sekstenmeterstreken, før han blåste ballen bort i det lengste hjørnet.

Sjansesløseri

Samme mann fikk en en stor sjanse til å score også i andre omgang, men det var ikke den største sjansen som ble misbrukt i kampen. For både Fredrik Aursnes og Martin Ødegaard fikk muligheten til å sette ballen i tomt bur, men ved begge anledninger endte ballen over tverrliggeren.

Om Martin Ødegaards bom sier Ståle Solbakken:

– Sånn er livet. Det kan skje den beste!

– Det er mange kamper igjen ennå, og vi ser hvor viktig Haaland er i det laget her. Med han tilbake blir Norge helt klart et mye bedre lag, sier Vidar Riseth i VGTV-studio.

Sjansesløseriet kostet Norge dyrt da georgierne utlignet et kvarter ut i andre omgang. Norge var klart best og kunne drept kampen i medvinden før pause, mens georgierne, anført av lagets store stjerne Khvicha Kvaratskhelia, skapte flere farligheter etter hvilen.

– Vi skal score flere mål enn ett i dag, sier Sørloth til TV 2.

VAR-sjekk av straffe på overtid

Det fotballgale, georgiske hjemmepublikumet reiste seg fra setet og skapte et høylytt, forventningsfullt brus hver eneste gang Napoli-stjernen var i nærheten av ballen.

Kvaratskhelia var nære ved flere anledninger. Han skar seg inn fra venstrekanten og siktet mot lengste hjørne, men ballen gikk enten like over eller like utenfor.

Med seks minutters tilleggstid øynet Norge et håp om et sent seiersmål, spesielt da en potensiell straffe etter en mulig georgisk hands ble VAR-sjekket i flere minutter, men det endte 1–1 i den georgiske sommerbyen Batumi – helt innerst i Svartehavet.

– En ok avgjørelse, sier Jesper Mathisen på TV 2-sendingen.

– Det ser ut som om han header i seg selv. Da er det greit, sier Ståle Solbakken til TV 2.

Med kun ett poeng på to kamper har Norge havnet bakpå i kvalifiseringen til EM i Tyskland, som spilles neste år.

– Fotballen lever av feil. Det største problemet i dag er at vi ikke scorer. Vi har fire-fem enorme sjanser, flere av dem med åpent mål. Det er det største problemet, ikke småfeil defensivt som skjer i kampens hete, mener Kjetil Rekdal i VG TV.

– Vi må ta flere poeng innbyrdes mot Skottland og Georgia og vi må slå Kypros to ganger, sier Ståle Solbakken.

Norge tapte lørdag 0–3 mot Spania i den første EM-kvalik-kampen. Sluttspillet går i Tyskland i 2024. Norge har ikke deltatt i et internasjonalt sluttspill siden EM i 2000.

De to beste lagene i gruppen er direkte kvalifisert til mesterskapet. Norges neste kamper er hjemme mot Kypros og Skottland 17. og 20. juni.