Fotball

Pellerud: - Ingen grunn til å være stolte

Store defensive feil gjorde at Norge tapte VM-testen mot Nederland. Even Pellerud var skuffet over det han fikk se.

SKUFFET:  - Vi var litt snille og pene, og valgte feil løsninger på feil tidspunkter i kampen, sa Even Pellerud etter onsdagens tap for Nederland.
  • Odd Inge Aas
    Odd Inge Aas
    Journalist

Norge-Nederland 2–3

STRØMMEN STADION (aftenposten.no): Før kampen løftet Pellerud et ord høyt. Kynisme.

Det var imidlertid akkurat kynisme Norge manglet i de avgjørende situasjonene. Dermed ble det også tap i den siste kampen mot en VM-motstander før Thailand står på motsatt halvdel i Ottawa 7. juni.

— Det var en kamp som varierte voldsomt i kvalitet, fra det totalt flate og intetsigende og merkelige, til det strålende. Sånn var egentlig i alle de 90 minuttene, sa Pellerud etter kampen.

Rusten forsvarsfirer

På treningssamlingen i påskehelgen og frem mot onsdagens kamp har han fokusert mye på den defensive strukturen. Spesielt i den første omgangen fikk han imidlertid se store, strukturelle problemer i den bakre fireren.

— Vi har ingen grunn til å være stolte hverken av resultat eller gjennomføring, oppsummerte han etter tomålstapet.

Maria Thorirsdottir spilte sin første landskamp som venstreback, noe som kan forklare plasseringssvikten før nederlendernes utligningsmål til 1–1. — Vi ser på henne som en fremtidig venstreback, og måtte prøve henne ut der. Det er mitt ansvar at jeg tok den risken, men jeg synes at hun klarte seg bra og vokste gjennom kampen, sier Pellerud.

I midtforsvaret spilte Nora Holstad Berge sin første kamp på nesten fem måneder, noe som nok kan forklare balltapet som førte til 1-2-målet.

Bayern München-spilleren kommer til å bli en viktig brikke i det norske VM-laget. Manglende kamptrening har også spillerne i den hjemlige Toppserien, som bare har gjennomført én seriekamp før landslagssamlingen.

Mye bra offensivt

Det var imidlertid også en del å glede seg over for det norske laget. Angrepsduoen Ada Hegerberg og Isabell Herlovsen la ned en voldsom arbeidsinnsats på topp, og viste med innstilling og ferdigheter at de kommer VM-forsvarerne mye å stri med i Canada.

— Det samme kan du si om Kristine Minde på høyrekanten. Der var det helhjertet hele veien. Så var det veldig mye variasjon rundt dem, legger Pellerud til.

Fra motsatt kant noterte Emilie Haavi seg for to scoringer, det siste et susende langskudd på overtid i første omgang.

TOMÅLSSCORER: Emilie Haavi jubler etter å ha scoret Norges første mål under treningskampen onsdag kveld.

— Vi hadde noen strålende oppbygde angrep. Det er jo positivt, vi må bare gjøre det oftere. Vi så mye av toppnivået, men dessverre så vi også mye av bunnivået, sier Pellerud.Til tross for skuffelsen i går ser han på ingen måte mørkt på situasjonen, og er sikker på at den etterlyste kynismen og strukturen kommer til å være på pass når alvoret starter i juni.

Savner tydelighet i spillet

Det tror også Lene Mykjåland. Sørlendingen er tiltenkt playmakerrollen i Canada, og spilte den første omgangen på sentral midtbane.

Hun synes det var mye kraft i laget når de først kom fremover, men at de også spilte på seg noen dumme sjanser og mål bakover på banen.

— Om to måneder, når alle er skjerpet og skarpe, er de feilene borte. Dette er ikke noen krise, sier hun.

Det nederlandske laget lå lavt og gjorde det vanskelig for den norske midtbanen å prege kampen. Lillestrøm-spilleren savner enda mer tydelighet i den offensive delen av spillet.

— Under Algarve Cup klarte vi å bruke midtbanen mer til å spille på Isabelle i mellomrommet og Ada på topp. Da turte vi å slå mer på feilvendt midtbanespiller. Får vi til det har vi også mer å spille på angrepsmessig, sier Mykjåland.

Hardkjør mot VM

Den neste måneden venter syv seriekamper og en cuprunde på de hjemlige spillerne i Toppserien.

Dagen etter 17. mai samles landslaget til VM-precamp.

Les også

Defensivt rot ødela for Norge mot Nederland