FIFA-topp etter skandalene: - FIFA er den lidende part i denne saken

Hevder president Sepp Blatter forholder seg rolig etter arrestasjonene.

Pressekonferanse: FIFA grilles om korrupsjonsanklager. Se video i vinduet ovenfor

Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) våknet opp til en ny skandale da sveitsisk politi onsdag morgen stormet et hotell i Zurich hvor mange av fotballens ledere bodde i forbindelse med FIFA-kongressen torsdag og fredag denne uken.

14 personer er foreløpig bekreftet arrestert, mistenkt for hvitvasking av penger og korrupsjon.

Walter De Gregorio, organisasjonens kommunikasjonsdirektør, holdt torsdag formiddag pressekonferanse. Det var ikke mye selvransakelse å spore hos topplederen for den kriserammede organisasjonen.

— Det er FIFA som er den lidende part i denne saken. Vi vil understreke at det ikke har vært noen ransaking av FIFAs kontorer. Vi samarbeider med myndighetene, det er i vår høyeste interesse, sa De Gregorio.

- Blatter forholder seg rolig til det hele

Mange av journalistene i salen så ut til å reagere på at den kriserammede organisasjonen tar på seg offerrollen.

Kommunikasjonsdirektøren sa også at den omstridte presidenten Sepp Blatter tar det hele med ro. Fredag er det presidentvalg, og de fleste tror at organisasjonens 209 medlemsland velger 79-åringen til hans femte presidentperiode.

— Etter å ha sett flere spekulasjoner i pressen og på sosiale medier vil jeg understreke: Generalsekretæren og presidenten er ikke involvert i det som skjedde i dag, sier De Gregorio.

Det var stort oppmøte fra internasjonal presse da FIFA holdt pressekonferanse etter massearrestasjonene onsdag morgen.

— Først og fremst er Blatter fokusert på FIFA-kongressen. Stressfaktoren er litt høyere i dag enn den var i går. Han er ganske avslappet, for det han visste fra før er bekreftet i dag, han er ikke involvert.Flere journalister reagerte og spurte om hvordan presidenten kan være rolig nå når organisasjonen han leder er kastet ut i en ny krise.

De Gregorio ble tvunet til å presisere.

— Han danser ikke akkurat på kontoret i dag, men han ser hva som skjer og er avslappet. Han samarbeider med politiet. Han er ikke en glad mann og sier at «wow, dette var veldig kult». Han ser at dette er et resultat av en etterforskning vi i FIFA initierte i fjor, svarte De Gregorio.

Han understreket flere ganger at FIFA selv gikk til den sveitsiske statsadvokaten 8. november i fjor og leverte inn dokumenter som grunnlag for etterforskningen.

Får ikke konsekvenser for VM i Qatar

Det skjedde etter stort press og mange medieoppslag om mistanker om korrupsjon i forbindelse med tildelingen av VM til Russland i 2018 og Qatar i 2022. Britiske The Times publiserte saker på bakgrunn av dokumenter som de mener beviser korrupsjon i forbindelse med at Qatar meget overraskende ble tildelt VM.

Journalistene i salen ville vite om arrestasjonene gjør at FIFA vurderer en ny runde om hvem som får arrangere dette VM.

— Nei, vi vil ikke vurdere dette på nytt. VM i 2018 og 2022 vil bli spilt i Russland og Qatar, som presidenten har uttalt tidligere, sa talsmannen.

— Forventer du at vi skal spekulere om dette i dag? VM vil bli spilt i Russland og Qatar. Det er fakta i dag. Jeg kan ikke si noe mer om hva som vil skje i fremtiden, la han til på nye spørsmål om saken.

Raidet mot FIFAS kontorer

Det er to forskjellige etterforskninger som ligger bak dagens arrestasjoner.

Den ene etterforskningen handler om tildelingen av VM til Russland og Qatar i henholdsvis 2018 og 2022 på bakgrunn av mistanke om at det har foregått noe som ikke har tålt dagens lys.

Klokken 06 i morges gikk politiet til aksjon mot FIFAs kontorer og tok beslag i data både digitalt og i arkiver. Etterforskningen ble åpnet av statsadvokaten 10. mars i år. Ifølge en pressemelding fra den sveitsiske statsadvokaten mener de at det kan ha pågått ulovlige øknomiske transaksjoner.

Sveits er ansvarlig alene for etterforskningen av det som skjedde under valget av Russland og Qatar ettersom det er mistanke om det skal ha skjedd på sveitsisk grunn og at sveitsiske banker kan ha vært brukt i hvitvasking av penger.

Arrestasjonen av korrupsjonsmistenkte

Den andre etterforskningen og arrestasjonen av 14 personer er initiert av granskning som har pågått i flere år hvor amerikanske FBI har stått sentralt. Bakgrunnen for aksjonen tidlig i dag morges er at en anmodning fra statsadvokaten i Eastern New York om arrestasjon av navngitte personer på grunn av mistanke om korrupsjon.

Sveitsisk politi har her handlet på oppdrag fra det sveitsiske justisdepartementet. Det er justisdepartementet som nå håndterer den amerikanske begjæringen om utlevering av de arresterte til USA.

Disse er arrestert

Det amerikanske justisdepartementet bekrefter at det er snakk om disse nåværende eller tidligere FIFA-medlemmene:

Jeffrey Webb, Eugenio Figueredo, Jack Warner, Eduardo Li, Julio Rocha, Costas Takkas, Rafael Esquivel, José Maria Marin, Nicolás Leoz, Alejandro Burzaco, Aaron Davidson, Hugo Jinkis, Mariano Jinkis og José Margulies.

USA ønsker de arresterte utlevert.

De siktede er anklaget for å pengeutpressing, telefonavlytting, hvitvasking av penger og andre lovbrudd. Totalt skal de 14 siktede ha mottatt 150 millioner amerikanske dollar (1,1 milliarder norske kroner etter dagens kurs, journ.anm) i bestikkelser og i forbindelse med pengeutpressing, heter det ipressemeldingenfra Det amerikanske justisdepartementet.