Fotball

Fantastiske Yaya Touré herjet med West Bromwich i Citys ligapremiere

Manchester City har handlet for nesten en milliard kroner i sommer, men det var de gamle kjenningene som skinte i åpningskampen.

Yaya Touré var kampens store spiller da Manchester City lekte seg til 3-0-seier i ligaåpningen.
 • Odd Inge Aas
  Journalist

THE HAWTHORNS (Aftenposten): Om noen skulle ha vært i tvil, Manchester City blir å regne med i gullkampen denne sesongen også. Det synes rimelig trygt å fastslå, selv om bare én serierunde er unnagjort.

Det er aldri en takknemlig oppgave å komme til Hawthorns, spesielt ikke når Tony Pulis har tatt på seg capsen og leder hjemmelaget.

Anført av gamle kjenninger — som nå gjennom en årrekke har bevist at de duger - var City rett og slett flere nummer for store for West Bromwich, og cruiset i land en meget imponerende 3-0-seier.

Les også

Én dag eldre enn Ødegaard - storspilte mot Arsenals verdensstjerner

Fantastiske Yaya Toure

Den første som må trekkes frem etter nedsablingen er Yaya Touré.

Den tidvis snakksalige agenten hans var i forrige sesong ute og sa at det var 90 prosent sjanse for at ivorianeren ville finne seg en ny klubb i løpet av sommeren.

Heldigvis for City-fansen ble aldri det noe av, og heldigvis for dem ser det ut til at han har bestemt seg for å gi absolutt alt i jakten på sitt tredje engelske ligagull.

188 centimeter med rå muskelkraft er fryktelig vanskelig å stoppe, og i Yaya Tourés tilfelle kommer det i tillegg sammen med et genialt fotballhode og dertil egnede kvaliteter.

Kommer han i nærheten av det nivået han holdt for et par sesonger tilbake, vet City at de har en av de ypperste sentralt på midtbanen.

 • Slik var kampen minutt for minutt

Kremmerhus

Han var riktignok litt heldig da han ga gjestene ledelsen etter ni minutter. Jesús Navas hørte bønnen om en pasning, men skuddet fra Toure var ikke all verdens til han å være.

Ballen sneiet innom både David Silva (det er mulig at han kommer til å bli kreditert scoringen) og et Bromwich-ben, noe som gjorde arbeidsforholdene for vanskelige for Boaz Myhill. Ballen trillet dermed rolig og forsiktig over streken.

Om det første målet var noe puslete, var det desto mer klasse over det andre. Touré kom i sine velkjente klyv fremover sentralt i banen. Spilte en rask vegg med landsmann Wilfried Bony, før han med den største selvfølgelighet i verden plasserte ballen helt utagbart oppe i hjørnet.

Rett og slett en meget vakker scoring.

På pressekonferansen etter kampen fikk City-manager Manuel Pellegrini naturlig nok spørsmål om sin tomålsscorer.

— Forrige sesong var rar for Yaya. Han hadde en del problemer, og fokuset var ikke på de rette tingene. Jeg er sikker på at vi får se den samme Yaya nå som for to år siden, for han er en veldig god spiller, sa Pellegrini.

Manageren mener at kritikken mot Touré kunne bli litt vel hard forrige sesong, og at han hadde spilt bedre enn hva en del hevdet. Han er likevel klar på hva som var Toures problem.

— Hodet hans var ikke på rett plass.

Derfor satte manageren seg ned med spilleren i evalueringen av sesongen og tok en lengre prat.

— Jeg snakker alltid med spillerne mine, spesielt de viktigste. Yaya vet hva som skjedde forrige sesong, og vi snakket mye om det og var enige. Han kommer til å bli viktig for oss denne sesongen.

Sterling sløste med sjansene

Silva (som altså kanskje får det første målet) viste også allerede i første serierunde at han har tenkt å plage motstanderne også denne sesongen.

Spanjolen styrte og dikterte veldig mye av det som det lyseblå laget hadde å komme med. På venstrekanten var Raheem Sterling, kjøpt for over 600 millioner kroner fra Liverpool, plassert. Han må trolig bare bli vant til en og annen pipekonsert under bortekampene denne sesongen.

Jubelen sto også i taket da han etter 41 minutter avsluttet svakt alene med Myhill, og selv om ikke sluttproduktet var der i dag, viste Sterling glimtvis at han har alle muligheter til igjen å vise seg som den glimrende spilleren han var i Liverpools sølvsesong.

Jubelen steg enda noen hakk sekunder senere, da West Bromwich kontret og Berahino satte ballen i mål. Dessverre for hjemmesupporterne hadde linjemannen allerede korrekt hevet flagget for offside.

Kompany økte til tre

En annen, gammel kjenning som viste at han fortsatt har mye å by på, var venstreback Aleksandar Kolarov. Gang på gang fosset han frem på sin side, og innleggene er fortsatt blant de hardeste i ligaen.

Det var også han som brukte sin gode venstrefot til å slå hjørnesparket som hærfører Vincent Kompany styrte videre til lengste kryss. Stopperen hoppet opp på reklameskiltet foran bortesupporterne og jublet med dem i et vakkert øyeblikk.

Når Manuel Pellegrini i tillegg kunne sette inn Sergio Agüero (som nesten tegnet seg på scoringslisten like før full tid) og Samir Nasri i annen omgang, var det aldri noen som helst tvil om hvem som kom til å vinne kampen.

Pulis tok ansvaret

Søndag kommer Chelsea til Ethiad for det første virkelige gigantoppgjøret i denne utgaven av Premier League.

Med seier vil City allerede ha fem poeng ned til den regjerende mester, men Pellegrini vil ikke gå med på at kampen vil sende noen spesielle signaler.

— Det er bare den andre kampen for sesongen. Det er viktig å prøve å vinne alle kamper i starten av sesongen, det er en av fem kamper hjemme mot lag som kan vinne tittelen, sier han.

Tony Pulis tok på sin side det hele og fulle ansvaret for at laget hans ble avkledd i første omgang.

Han valgte å kjøre Rickie Lambert og Saido Berahino på topp i en 4-4-2-formasjon, og grepet med å kjøre to spisser strider mot alt han normalt pleier å gjøre mot de aller beste lagene.

— Jeg ville prøve dem sammen på topp i den første hjemmekampen foran supporterne, ha en positiv tilnærming til kampen. Det var en gal avgjørelse, og det er mitt ansvar, sier Pulis, som innser at David Silva fikk altfor mye rom å boltre seg i – og da vet alle at det er vanskelig å vinne fotballkamper.

Manchester City har imponert mest av gullkandidatene

Av de fire som er ventet å gjøre opp om ligagullet står de to Manchester-lagene igjen med tre poeng etter første runde.

I London har Chelsea ett og Arsenal null.

Det har selvsagt ingenting å si hvem som leder etter første runde, men de lyseblå fra Manchester sendte av gårde et lite varselsskudd til resten av «de fire store».

City-fansen sang om ligagull allerede før kampen var kommet i gang, og på togene nordover mot Manchester fortsatte nok den å runge også når mandagskvelden var i ferd med å bli til natt.

Kanskje vet de at de fem siste ligagullene er vunnet av laget som spiller første runde på mandag kveld?

Les også

 1. Dette kunstnummeret reddet Liverpool i ligaåpningen

 2. Sjokk og fortvilelse for Arsenal i serieåpningen

Premier League

SVUTMP
1Manchester United4310113810
2Chelsea431091810
2Liverpool431091810
4Everton4310104610
5Manchester City4301111109
 • Champions League
 • Europaliga
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Engelsk fotball
 2. Premier League
 3. West Bromwich Albion FC
 4. Manchester City